Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hehe!!! Dzięki za przywianie. Czytam i czytam te wasze posty i powiem ze to superowa sprawa, dużo się już dowiedziałęm , a mam nadzieje ze jak przeczytam wszystkie strony to bedzie wiedział już "prawie wszysstko" :D :) . A przy okazji gromadzi się szereg pytań które chcioałbym zadać budowniczym Diunowiczom, ale może zrobie to wszystko za jednym rasem. Dzisiaj mam zamiar dzwonić do DOMUSA, więc jak dobrze pójdzie to jutro w południe odbiore, no i w poniedziałek do architekta. Tyle dobrze, że już przez ten czas wybierania projektu(3 miechy), troche pozałatwiałem papirenów, warónków podłącza, mapke projektową itd. Wielkie POzdro .

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

HURAAA !!!Już ją mam, w końcu już jest , jest już z nami :):) Nasza DIUNA III jest już na naszym biurku :) Po 3 miesięcznym trudzxie i boju w poszukiwaniu tego jedynego w końcu jest z nami :).

Pogadałem troche dzisiaj z panem architektem, projektantem od DIUNY, troche go zamęczyłem chyba, ale na wiele spraw mi odpowiedział. Nie wiem jak wy robiliście, ale Pan powiedział , zę przy podniesieniu ścianki kolankowej, wcale nie trzeba robić drugiego wieńca - o którym wspominali mi i straszyli mnie fachowcy z którymi rozmawiałem.

Sory jeżeli ten temat na forum już został poruszoiny, ale jestem dopiero na 20 str. - ale czy ktoś myślał, a może wykonywał OBNIŻENIE stropu w wyższej części do poziomu stropu części niższej? przy tym obniżając podłogę w części mieszkalnej (tej wyższej ) do poziomu części garażowej(tej niższej). Przy takim układzie, dom nie traci nic ze swego uroku na zewnątrz, a w środku pozbywamy się 2 schodków różnicy pomiędzy poziomami, przy tym samym mamy ten sam poziom na poddaszu (też pozbywając się tych 2 schodków), a za jednym zamachem podwyższoną mamy sciankę kolankową o 36cm.

Dajcie prosze3 znać co o tym myslicie, bo ja na to wpadłem w sumie podczas rozmowy z panem projek. i nawet spodobał mu się ten pomysł:)

Ale się rozpisałem:) POzdro

pamietaj ze ruszając strop i póżniej podloge musisz ruszyc tez okna, drzwi wew, więc wygląd jednak sie zmieni ...

my tez nie wszedzie robilismy 2-gi wieniec, solidne betonowe słupki wystarczyły...

w naszym projekcie było sporo błędów, nie zgadzały się wysokości całkowite i te sumowane.był też jakiś problem z osiami ścian któe nie były w osi ściany :)

kumaty murarz dał sobie z tym rade

powodzenia

Mr.T

był też jakiś problem z osiami ścian które nie były w osi ściany

mogłeś mieć problem jeżeli po zmianie materiału (w naszym projekcie był bk 36 cm gr) na pth i wtedy ściany były stawiane nie w osi a przy starej krawędzi. To częsty błąd - w takim przypadku zawsze trzeba trzymać się nominalnych osi, bo potem wszystko może się rozjechać.

Nasz projekt był ok - trochę został wzmocniony i był azabawa z więźbą, ale dlatego ze adpatujacy projekt to idiota, który nie przeliczył obciążeń dachu przy zwiększeniu jego rozstawu....

reszta była ok, po tym jak Domus wysłał zmiany (wtedy okno nad klatką schodową zahaczało o górną połać dachu:) )

Witam

My robimy dół i górę na jednym poziomie na górze damy trzy pustaki+wieniec a nad garażem dwa +wieniec

POzdrawiam

Powiem szczerze. że nie bardzo to rozumiem, też gdzieś o tym juz czytałem ze tak można , ale co to da?? W tym momencie i tak trzeba chyba stropem mieszac?? jak byś mógł to opisz tyo troche dokładniej :). A jaki to jest koszt tego wszystkiego ??? Dzięki. POzdro

Witam. Musiałem podnieść garaż o 40 cm w stosunku do domu, czyli garaż zrównał mi się z domem. Nie chcę zmniejszać wysokości garażu żeby zachować proporcję. Co więc radzicie? Podnieść ściankę kolankową nad domem o jeden pustak a garaż zostawić bez zmian? Pozostawić wszystko bez zmian przez co zniknie różnica poziomów na górze?(tylko pytanie czy wtedy nie zrówna się dach garażu z dachem domu, a tego nie chcę). Może macie jakieś swoje rozwiązanie tej sytuacji?

Drugie pytanie: schody z przodu domu i taras z tyłu, laliście beton i płytki? Czy lepiej kostka brukowa?

Z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam

mahol

Ja jeszcze tarasu nie "lałem", ale widziałem u zanajomych kostkę na tarasie i są oni strasznie niezadowoleni, może i ładnie i solidnie wygląda, ale na każdej kostce, można poznać co jedli i pili na imprezach. p[łytki się zawsze zmyje, a tłuszcz pryskający z grila, czy rozlana kawa zostaje i amba :) My raczej bedziemy dawać płytki.

Mariola6 my też będziemy się płytkować , teraz są takie materiały że pęknięcia nie powinny mieć miejsca, no chyba że wkleimy gdzieś w mało widocznym miejscu pękniętą płytkę :-?

Powiem tak, temu kto już coś ma i służy przez x lat może wkraść się monotonia i zwątpienie, my do tego etapu mamy jeszcze daleko :wink:

Wszystko wyjdzie metodą prób i błędów :D

Mariola wykończenie super, gratuluję cierpliwości przy kosteczkach 8)

aga&mac widzę , że w pomorskiem cuda też się zdarzają :D

Pozdrawiam :D

Witam wszystkich diunowiczów serdecznie!!!

Do tej pory czytaliśmy tylko Wasze posty bo u nas wszystko tak mozolnie idzie , że szkoda gadać - sierpień - kopanie i lanie fundamentów , wrzesień - bloczki w górę , październik - piach do środka i ... listopad się zaczął i nasza ekipa uporała się już z zaczętymi wcześniej pracami i chcą się zabierać za budowę !!! Ja się mocno zastanawiam , bo w sumie aż tak nie jest nam pilno a mimo uzdatniaczy ( których w sumie za darmo też nie ma ) boję się budowy o tej porze roku. Może cos podpowiecie , może ktoś też mia taki dylemat?

Pytanie o strop - ma ktoś monolit czy koniecznie musi być z terrivy?

Budujemy w lubelskim - w Łukowie - może ktoś też w okolicy buduje:-)

Pozdrawiam