Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rafał jak ślicznie. Gratuluję!

Zrobiłeś mi wielką przyjemność.

Jaki ten domek duży!

Widzę, że okno w pokoju nad garażem jest takie, jakie będzie moje.

I mam pytanie techniczne: czy słupki między oknami w wykuszu odlane z betonu nie będą zbyt "zimne"?

Daje 12 steropianu , wiec mysle ze bedzie ok. Napewno nie jak sciana ale okno samo jest mostkiem termicznym a tam mamy 3 szt .

Okno w pokoju nad garażem będzie 150x150 i załatwię to wpisem do dziennika przez kierownika. Zlikwiduję jedno połaciowe, to od frontu. Nie nanosiłam tych zmian w projekcie. Aby zachować symetrię planuję też zmienić okno w garażu. Ma być długie 150 cm, a wysokie ok 60 cm, zobaczymy jak doradzi mi kierownik.

Okno w pokoju nad garażem będzie 150x150 i załatwię to wpisem do dziennika przez kierownika. Zlikwiduję jedno połaciowe, to od frontu. Nie nanosiłam tych zmian w projekcie. Aby zachować symetrię planuję też zmienić okno w garażu. Ma być długie 150 cm, a wysokie ok 60 cm, zobaczymy jak doradzi mi kierownik.

ja też myślałam o tym, żeby było 150/150 ale bałam się, że będzie zbyt nisko od podłogi :roll:

Zrobiliśmy 120/120 a okno w garażu 120/60 żeby było wąskie a długie i symetryczne do tego na górze :)

Właśnie mąż wyszedł od architekt i ponoć zmianę schodów z drewnianych na murowane można zrobić jako wpis do dziennika?

Czy ktoś z Was zmieniał schody na betonowe?

Rafał a wstawisz nam jakieś zdjęcia z wnętrza?

PLISSSS :lol:

Rafał jesteśmy pelni uznania dla Ciebie i ekipy za tempo budowy

Na żywo nasza Dunka wyglada super, o wiele lepiej niz na obrazku w projekcie.

Rafał, ja zrobione sa naproża, które nie sa wylewane do szalunku np nad garazem? Czy to sa belki z porothermu?

Hej Kris,

kiedy zapodasz jakies zdjęcia z Twojej budowy? CZekamy z niecierpliwoscią

My mamy schody betonowe. Jakieś pytania w związku ze schodami?

Tak, jakiej szerokosci wyszły Wam te schody i ile jest tych schodków, no i czy są zabiegowe.

My chcemy zmienić na betonowe !

Ale oczywiście nasza pani architekt (jakaś gamoniowata albo leniwa :evil: ) stwierdziła, że to by jej zajęło strasznie dużo czasu i możemy zrobić to na zasadzie wpisu do dziennika :roll:

A jak Ty Rafał to robiłeś?

No tak nas wkurza ta nasza architektka, że szok - niedouczona jędza :evil:

W oczekiwaniu na "Pitbulla" zapraszamy na browarka :D

Dla mam karmiących Żywiec bezalkoholowy a dla reszty "prawdziwy" browar. :lol:

Za nasze Diunki :D

Świetnie wygląda brązowy dach.

Gratuluje , na pewno będzie jeszcze ładniejszy po wytynkowaniu.

Ja wczoraj odebrałem projekt " zmixowanej" Diuny i oczekuje na architekta który wykona adapatcję , kolejne 1,5 mca :( .

Czy możecie napisac ile potrzeba bloczków grubości 25 cm ( np porotherm 25 P+W )lub 30 cm potrzebne jest na ściany działowe.

Chciałbym kupic je wczesniej ale narazie nie wiem ile jest potrzebne.

pozdrawiam

Świetnie wygląda brązowy dach.

Gratuluje , na pewno będzie jeszcze ładniejszy po wytynkowaniu.

Ja wczoraj odebrałem projekt " zmixowanej" Diuny i oczekuje na architekta który wykona adapatcję , kolejne 1,5 mca :( .

Czy możecie napisac ile potrzeba bloczków grubości 25 cm ( np porotherm 25 P+W )lub 30 cm potrzebne jest na ściany działowe.

Chciałbym kupic je wczesniej ale narazie nie wiem ile jest potrzebne.

pozdrawiam

na działówki szkoda 25 czy 30?

Nie lepiej jest kupić 11,5?

My kupilismy właśnie 11,5 na działówki.

Musimy jeszcze dokupić na działówki na górze bo chcemy zrezygnować ze ścian z k-g.

Czekamy na wyceny dachu - strach się bać :roll:

Właśnie odebralismy projekt po zmianach od architektki.

Pięknie będzie wyglądało okno tarasowe (300X210) na ścianie gdzie jest okno w jadalni i tarasik powiększylismy do rozmiarów 6mX4m.

Niech no tylko przyjdzie pozwolenie na budowę - juz nie mogę się doczekać !!!

Rafał powiedz mi prosze jak to jest z tymi schodami?

Czy to niecałe 100cm szerokości jest wg Ciebie OK?

Markoebelo jak tylko gdzieś znajdziesz Ytong to od razu kupuj !!!

Rewelacja.

mam znajomych - pobudowali się ze 4 lata temu z Ytonga.

Zimą cieplutko, latem cudnie chłodno - mają ściamy z 36 (chyba) jednowarstwowe, kasy im zabrakło na tynki i mają gołe mury!

Rewelacja ten Ytong ale ponoć wstrzymano produkcję i nie można go nigdzie dostać :roll:

Jak tylko znajdziesz - bierz w ciemno !

Jak mąż osobisty wróci to zapytam się ile jest tego porothermu - z tego co pamiętam 49 palet - ale ja blondyna jestem i nie wiem ile to metrów? :wink: :lol:

My wybraliśmy opcię 25+12cm styropianu.

Małż upiera się przy 20cm styropianu - musimy przy dobrym winku to obgadać, policzyć itp :)

jeśli chodzi o porotherm to jakoś do nas nie przemawia ściana jednowarstwowa :roll: za to z Ytonga bym robiła bez żadnego 'ale :D

Czekam na "odwróconych" i zapraszam na pifko bezalkoholowe.

No a wczorajszy Pitbull - REWELKA :D

Mam problem który nie wiem jak rozwiązać.

Otoż chodzi o usytuowanie Diuny na działce.

Działka ma wymiary 24 m szerokośc (przy drodze) na 60 metrów głębokości.

Diuna ma 12,5 metra głębokości.

Od strony południowej mam ścianę boczą domu z salonem i kuchnią na której są dwa okna ( projekt to Diuna mix). Od tej samej strony stoi ładny nowy domek parterowy z poddaszem.

Nie wiem za bardzo jak głęboko usadowić dom na działce tak abym miał jeszcze ogród za domem a z drugiej strony żeby okna od strony południowej nie pokrywały się z sąsiada oknami.

Jezeli Diunę ustawię 17,5 metra od drogi to jedno okno mi się zazebia ze ścianą sąsiada a drugie jest już za jego domem.W tej sytuacji za domem mam ok 30 metrów przestrzeni ALE przed domem mam aż 17,5 metra z którymi nie wiem za bardzo co zrobię .

Jeżeli dom postawiłbym na działce bliżej niż 17,5 metra od drogi ( np 12) to okna z salonu od strony południowej pokrywałyby się z oknami sąsiada ALE za to miałbym większy ogród za domem i mniej miejsca przed domem.

Nadmienię że ulica jest bardzo mało ruchliwa , szeroka na jeden samochód , coś przypominającego asfalt.

Wejście do domu jest od zachodu , a wyjscie na ogród to wschód.

Za każdy pomysł będę bardzo wdzięczny drodzy Diunowicze.

pozdrawiam

Markoebelo, jeżeli nie masz narzuconej linii zabudowy i możesz sobie sam dowolnie wybierać gdzie postawić domek, co jest trochę dziwne ale powiem tak. Usytuowanie domu trochę dalej w głębi działki daje lepszy wizualny efekt dla posesji. Ogród przed domem jest zawsze reprezentacyjny, a domek lepiej wyglada dalej. Minusem jest odśnieżanie dłuższego odcinka drogi z garażu do bramy.

30 metrów ogrodu na 24 m to jest w cholerę koszenia :oops: :D z pewnoscią wystarczy. Może rzeczywiscie wziąć tylko pod uwagę domek sąsiada i tu zapewnić sobie max intymności i naświetlenia słonecznego.

Najpierw zorientuj się w Planie czy aby napewno możesz dowolnie usytuować domek.

My mamy schody betonowe. Jakieś pytania w związku ze schodami?

Tak, jakiej szerokosci wyszły Wam te schody i ile jest tych schodków, no i czy są zabiegowe.

Schody zrobiliśmy betonowe, bez zabiegu, tylko spocznik 2 stopniowy, szerokość to odległość m-dzy ścianami \ 2

Markoebelou nas problem odwrotny :roll:

Wymiary mamy prawie takie same ale u nas jest działka długa na 56m od strony drogi :cry:

Z tego powodu przenieslismy taras na elewację boczną od strony kuchni i salonu, żeby miec wyjście na ogród.

My robimy tak jak napisała Renatka.maxymalnie "przytulamy" się do sąsiada z tyłu (zostawioamy 4,2m).

Dużo ładniej prezentuje się domek jak jest cofnięty.

Mamy wycenę robiocizny ( :evil: ) murarzę chcą od 29,000zł do 40,000zł.

POSZALELI :roll:

Rałaf plisss o zdjęcia kuchni od środka i salonu - zjada mnie ciekawość jak Diunka wygląda w środku??

Postanowiliśmy powiększyć bramę garażową do 3m.

Garaż wyszedł szerszy o 1,2 więc powinno to wyglądać OK?

Dziś wpadłam na pomysł rezygnacji z kibelka przy wejściu i powiększenia wiatrołapu?

Chyba dobry pomysł?

W końcu jest łazienka na dole, a dzięki temu zmieści się duża szafa na szpargały, buty, kurtki itp itd :lol:

Tak wogóle to w piątek wyznaczyliśmy obrys domu i wiecie co???

Jakiś taki MALUTKI mi się wydaje buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu