Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mahol podłogówkę mamy w kuchni, wiatrołapie (tam też mały kaloryferek), na hollu na parterze i poddaszu, we wszystkich łazienkach. Żałujemy, że nie zrobilismy w salonie ...

Aga, ja planuje właśnie tak jak Wy, napisz proszę dlaczego żałujecie, że podłogówki nie zainstalowaliście w salonie?

wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi

mahol

Dlaczego żałujemy ? Bo od podłogówki idzie takie fajne, delikatne ciepło ... a moglibysmy się przy okazji pozbyć kaloryferów w wykuszu ... nie, nie wyglądają źle, ale gdyby ich nie było ... Pamiętam jak myslelismy o podłogówce, to niewiele się wtedy mówiło o deskach, które można na nich połozyć, a my nie chcielismy mieć w salonie płytek - i tylko to zdecydowało o tym, że zostalismy przy tradycyjnym ogrzewaniu. Na pewno nie dałabym ogrzewania podłogowego w sypialniach, bo sporo osób mówi że nie jest to korzystne :(

Ula i Marcin

trudno to u mnie policzyć, tym bardziej że mój dom ma 250 m kw, i podłogówke robiliśmy w dwóch etapach, najpierw parter a po roku dopiero góre, ale mniej więcej to wygląda tak:

ok 2,5 km rurek po 3 zł to 7,5 tys

ja mam 3 rozdzielacze to ok 3 tys

no i piony z miedzi to ok 2 tys

i jakieś tam drobne rzeczy, no i wylewka, ale to czy podłogówkea jest czy jej nie ma to i tak się za nią płaci

A robocizna nam odpadła bo jak pisałam robiliśmy to sami, ale ogólnie koszt robocizny to ok. 30 zł za m kw.

Zdecydowanie polecam ogrzewanie podłogowe wszędzie! Ciepło się super równomiernie rozchodzi, jak dla mnie jest idealne, i w nóżki ciepło, nie ganiam za dziećmi z kapciami, a podłoge to aż chce się myć.No i jak dla mnie to podstawowa zaleta - brak grzejników, czyli paskudnego siedliska kurzu. Też słyszałam wiele teori na temat podłogówki w sypialni, że nie powinno jej tam być, ale jak się zagłębiłam w źródłach tych teori okazało się, że wygłaszają ją ci, którzy takiego ogrzewania nie mają :) Ja teraz mam i w niczym mi to nie przeszkadza, nie sypiam gorzej, nie budze się z bólem glowy i innych dolegliwiści też nie mam, o których mówią.

pozdrawiam weendy