Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Swego czasu bardzo poważnie zastanawialiśmy się nad montażem rekuperatora. Przebieraliśmy w ofertach a nawet u znajomego oglądałem gotowe urządzenie. Wyglądało bardzo profesjonalnie. ale zajmowało ogromnie dużo miejsca. Miejsca na rekuperator jak i na systemy rur. Dodatkowe szachty- dużo więsze niż przewody wentylacyjne bo rury są poważnie izolowane. Instalacje poziome.... szafa sterownicza... Teraz patrze na Diunę i nie bardzo wiem gdzie miało by się to zmieścić. Praktycznie strych przestałby istnieć. Szkoda kasy wydanej na kominy i istniejące ciągi wentylacyjne niepotrzebne w przypadku posiadania rekuperatora. Przeprojektowanie konstrukcji dachu. Ale to wszystko trzeba było zrobić na etapie projektu a nie budowy. A i wątpliwy zwrot kosztów za tą możliwość dogrzania wpływającego powietrza.(Powtarza się we wszystkich ofertach reklamowych) Bo o aspekcie dobrotliwego wpływu czystego powietrza nie wspomnę bo pewnie taki jest (dopóki system rur nie wyhoduje jakieś badziewie, jak to jest w przypadku klim i trzeba te kilometry rur odkażać) .pewnie się teraz naraziłem posiadaczom rekuperatorów. Ale jak ktoś wyda kilkanaście(kilkadziesiąt) tysięcy to zawsze będzie mówił o rekuperatorach same pozytywy. Ja teraz jestem na nie. Mam system ogrzewania solarnego wody i wiem ,że nigdy mi się nie zwróci. Trochę wygody,że nie trzeba latem odpalać pieca żeby mieć ciepłą wodę i tyle. Edytowane przez jarcyś

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"BAJA96

Witam

Mam pytanko czy ktoś w diunie mix rezygnował z jednego okna w salonie?

Czy nie straci salon na uroku?

Ruszamy pod koniec miesiąca i musimy podjąć decyzję.

Mam też pytanko do diunowiczów którzy zmienili wymiary okien w wykuszach na mniejsze niż

w projekcie-o jakich wymiarach zamawiali okna.

Będę wdzięczna za odpowiedzi.pozdrawiam"

my zmienialismy rozmairy okien w wykuszu salonu mamy 2 x 900x1750 i 1x 970x2100-to drzwi na taras, mamy też jedno wieksze wysrodkowane(do górnych) okno w salonie 1800x1500, czy dom stracił na uroku, to trzeba ocenic według mnie nie stracił

ps nie umiem cytować na tym nowym forum i robić buziek :( gdzie się podziały te wszystkie skróty

w projekcie ja mam tak samo :)

o to dziwne, ja w projekcie mam inne wymiary :?

mam pytanko jeszcze z innej strony:

jak robicie podłoże na dole , mamy problem bo hydraulicy zamontowali hakami rury od grzejników przez to nie możemy wyłozyć żadnej folii żeby było szczelnie, co myslicie o dysperbicie jako pierwsza warstwa, nastepnie folia, styropian, folia i wylewka :?

Witam

Na początek chciałabym podziękować forumowiczom za odpowiedzi dotyczące okien.

Mam jeszcze pytanko do Marioli6-czy w aneksie kuchennym na piętrze zmienili położenie okna dachowego,

my też mamy diunę mix i chciałabym aby to okienko wyszło też pośrodku pomieszczenia-pytam bo byłam u

DorotyB.ale u nich to okienko bardziej z lewej strony(Diuna I).I jeszcze czy łazienka na górze jest u was tak jak w projekcie?

Będę wdzięczna za odpowiedź.pozdrawiam

Baja 96,

okienko w aneksie kuchennym na górze nie jest na środku ścianki. Po prawej stronie ( tak na oko) jest ok. 80 cm a po lewej ok. 1,4 m. Ale my przerabialiśmy projekt dachu i pewnie krokwie nie idą tak jak w oryginale. Indentycznie jest w łazience czyli pomieszczeniu naprzeciw, tylko w lustrzanym odbiciu, po prawej ok. 1,4 a po lewej ok. 80 cm.

Ale u mojego brata jest juz inaczej, bo inna firma wykonywała dach ( wg projektu) i okna są bardziej na środku Szczegóły podam jak sprawdzę u brata.

Mam pytanko odnośnie ocieplenia poddasza watą. Krokwy mam 14cm i mam dylemat czy dać 15cm waty miedzy krokwy i 5cm w poprzek jako drugą warstwę czy raczej 10cm między krokwy i 10 cm w poprzek ? Jak to u was wyglądało ?

Novy0 my dajemy 18cm między krokwie ( takie mamy) i 5cm w poprzek.

Pozdrawiamy

GiT

• 2 weeks później...
Mr.T piękna barierka! u nas planuję podobną :) do jej montażu jednak sporo prac jeszcze przed nami. Jesteśmy teraz na etapie tynków wewnętrznych. Zdjęcia mam na razie tylko z poddasza, z parteru będą jak dojadę na budowę... :( Aktualnie zamiast drogi dojazdowej mamy mały potok...

Zdjęcie0236.jpg

Zdjęcie0235.jpg

Zdjęcie0233.jpg