jarcyś 08.04.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 (edytowane) Swego czasu bardzo poważnie zastanawialiśmy się nad montażem rekuperatora. Przebieraliśmy w ofertach a nawet u znajomego oglądałem gotowe urządzenie. Wyglądało bardzo profesjonalnie. ale zajmowało ogromnie dużo miejsca. Miejsca na rekuperator jak i na systemy rur. Dodatkowe szachty- dużo więsze niż przewody wentylacyjne bo rury są poważnie izolowane. Instalacje poziome.... szafa sterownicza... Teraz patrze na Diunę i nie bardzo wiem gdzie miało by się to zmieścić. Praktycznie strych przestałby istnieć. Szkoda kasy wydanej na kominy i istniejące ciągi wentylacyjne niepotrzebne w przypadku posiadania rekuperatora. Przeprojektowanie konstrukcji dachu. Ale to wszystko trzeba było zrobić na etapie projektu a nie budowy. A i wątpliwy zwrot kosztów za tą możliwość dogrzania wpływającego powietrza.(Powtarza się we wszystkich ofertach reklamowych) Bo o aspekcie dobrotliwego wpływu czystego powietrza nie wspomnę bo pewnie taki jest (dopóki system rur nie wyhoduje jakieś badziewie, jak to jest w przypadku klim i trzeba te kilometry rur odkażać) .pewnie się teraz naraziłem posiadaczom rekuperatorów. Ale jak ktoś wyda kilkanaście(kilkadziesiąt) tysięcy to zawsze będzie mówił o rekuperatorach same pozytywy. Ja teraz jestem na nie. Mam system ogrzewania solarnego wody i wiem ,że nigdy mi się nie zwróci. Trochę wygody,że nie trzeba latem odpalać pieca żeby mieć ciepłą wodę i tyle. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez jarcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluemen 13.04.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 WitamNa chwilę obecną temat reku jest odsunięty miejsce koszty oraz inne ważniejsze sprawy POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 15.04.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 przyłączam się do pytania BAJA96, czy ktoś oprócz Novy0 zmieniał rozmiar okien w wykuszu w salonie? jak tak to na jaki? z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 18.04.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Dziwne to nasze formum teraz http://images35.fotosik.pl/139/810c01d575be40e6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 19.04.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 "BAJA96 Witam Mam pytanko czy ktoś w diunie mix rezygnował z jednego okna w salonie? Czy nie straci salon na uroku? Ruszamy pod koniec miesiąca i musimy podjąć decyzję. Mam też pytanko do diunowiczów którzy zmienili wymiary okien w wykuszach na mniejsze niż w projekcie-o jakich wymiarach zamawiali okna. Będę wdzięczna za odpowiedzi.pozdrawiam" my zmienialismy rozmairy okien w wykuszu salonu mamy 2 x 900x1750 i 1x 970x2100-to drzwi na taras, mamy też jedno wieksze wysrodkowane(do górnych) okno w salonie 1800x1500, czy dom stracił na uroku, to trzeba ocenic według mnie nie stracił ps nie umiem cytować na tym nowym forum i robić buziek gdzie się podziały te wszystkie skróty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 19.04.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 "BAJA96 my zmienialismy rozmairy okien w wykuszu salonu mamy 2 x 900x1750 w projekcie ja mam tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 20.04.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 w projekcie ja mam tak samo o to dziwne, ja w projekcie mam inne wymiary :? mam pytanko jeszcze z innej strony: jak robicie podłoże na dole , mamy problem bo hydraulicy zamontowali hakami rury od grzejników przez to nie możemy wyłozyć żadnej folii żeby było szczelnie, co myslicie o dysperbicie jako pierwsza warstwa, nastepnie folia, styropian, folia i wylewka :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 20.04.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 o to dziwne, ja w projekcie mam inne wymiary :? hmmm sprawdziłem jeszcze raz, w wykuszu w salonie mam dwa okna 90x175 i środkowe 110x175, nie wiem dlaczego mamy inaczej... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAJA96 21.04.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 WitamNa początek chciałabym podziękować forumowiczom za odpowiedzi dotyczące okien.Mam jeszcze pytanko do Marioli6-czy w aneksie kuchennym na piętrze zmienili położenie okna dachowego,my też mamy diunę mix i chciałabym aby to okienko wyszło też pośrodku pomieszczenia-pytam bo byłam u DorotyB.ale u nich to okienko bardziej z lewej strony(Diuna I).I jeszcze czy łazienka na górze jest u was tak jak w projekcie?Będę wdzięczna za odpowiedź.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 21.04.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Baja 96,okienko w aneksie kuchennym na górze nie jest na środku ścianki. Po prawej stronie ( tak na oko) jest ok. 80 cm a po lewej ok. 1,4 m. Ale my przerabialiśmy projekt dachu i pewnie krokwie nie idą tak jak w oryginale. Indentycznie jest w łazience czyli pomieszczeniu naprzeciw, tylko w lustrzanym odbiciu, po prawej ok. 1,4 a po lewej ok. 80 cm. Ale u mojego brata jest juz inaczej, bo inna firma wykonywała dach ( wg projektu) i okna są bardziej na środku Szczegóły podam jak sprawdzę u brata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novy0 21.04.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Mam pytanko odnośnie ocieplenia poddasza watą. Krokwy mam 14cm i mam dylemat czy dać 15cm waty miedzy krokwy i 5cm w poprzek jako drugą warstwę czy raczej 10cm między krokwy i 10 cm w poprzek ? Jak to u was wyglądało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GiT 23.04.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Mam pytanko odnośnie ocieplenia poddasza watą. Krokwy mam 14cm i mam dylemat czy dać 15cm waty miedzy krokwy i 5cm w poprzek jako drugą warstwę czy raczej 10cm między krokwy i 10 cm w poprzek ? Jak to u was wyglądało ? Novy0 my dajemy 18cm między krokwie ( takie mamy) i 5cm w poprzek. Pozdrawiamy GiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 24.04.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 hmmm sprawdziłem jeszcze raz, w wykuszu w salonie mam dwa okna 90x175 i środkowe 110x175, nie wiem dlaczego mamy inaczej... pozdrawiam zgadza się,źle popatrzyłam na zestawienie stolarki , moja wina, zmienialiśmy tylko środkowe na drzwi i podwójne boczne na jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 28.04.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 my mamy krokwie 18 i pełne deskowanie dlatego pomiędzy wełna ma 15 żeby zachować szczelinę wentylacyjną , dodatkowo w poprzek dodaliśmy 10 wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 30.04.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 witam, jak i z czego wykonywaliście izolację poziomą fundamentów, tzn co dawaliście pod chudziak i co nad dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 30.04.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 w trakcie montażu, jeszcze nie skończona i nie polakierowana http://lh6.ggpht.com/_IOoLYxyelag/S9tOpkFcy9I/AAAAAAAAEyU/SY6ptQNy_Ik/s576/201004301400.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 03.05.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Mr.T Super schody !!! I barierka !!! To jest właśnie coś w moim typie Napisz, proszę coś więcej na temat swoich schodów i tej niesamowitej barierki - z czego wykonane, kto Ci to robił, jaki koszt (jeśli można o to zapytać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 03.05.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 schody barierka parkiet i parapety są z jesionu, koszt barierki wliczony jest w koszt schodów 500PLN za stopień materiał z robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa88 17.05.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Mr.T piękna barierka! u nas planuję podobną do jej montażu jednak sporo prac jeszcze przed nami. Jesteśmy teraz na etapie tynków wewnętrznych. Zdjęcia mam na razie tylko z poddasza, z parteru będą jak dojadę na budowę... Aktualnie zamiast drogi dojazdowej mamy mały potok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 20.05.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Mariola6 jak tam po fali.... my czekamy na kulminację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts