Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

BeaWroc,

dzięki za troskę. Jak na razie u nas spokój. W samym Brzegu zalanych jest kilka ulic bezpośrednio z Odry. Wały na razie trzymają. Natomiast my mamy dom za Brzegiem ze strony Namysłowa. Więc most mamy nieprzejedzny od wczoraj wieczór. Jest obwa, że może cofnąć wodę od Lipek, gdzie jest teren rozlewiska - tzw. polder. Odra wygląda niesamowicie. Woda jest przerażająca w swej wielkości. Mam nadzieję, że nic się nie stanie. Pozdrawiam Mariola

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BeaWroc,

dzięki za troskę. Jak na razie u nas spokój. W samym Brzegu zalanych jest kilka ulic bezpośrednio z Odry. Wały na razie trzymają. Natomiast my mamy dom za Brzegiem ze strony Namysłowa. Więc most mamy nieprzejedzny od wczoraj wieczór. Jest obwa, że może cofnąć wodę od Lipek, gdzie jest teren rozlewiska - tzw. polder. Odra wygląda niesamowicie. Woda jest przerażająca w swej wielkości. Mam nadzieję, że nic się nie stanie. Pozdrawiam Mariola

To trzymam kciuki dalej, u nas Kozanów już pływa, nasz domek jest 2 km od Odry, na wałach już są ludzie , worki i piach, żeby tylko wały wytrzymały, to będzie dobrze.

Fala już dawno przeszła ale poziom wody na Odrze i kanale jest olbrzmi. mam nadzije, że taraz to już będzie tylko woda opadać. W 1997 roku na miejscu gdzie jesteśmy wybudowani było 20 cm wody. Podnieśliśmy grunt o ok. 60 cm i w naszej Diunce mamy 3 stopnie do domu. Wśród sąsaidów mamy najwyżej postawiony dom, ale gdyby przyszła fala 2 m to i tak nic by nie pomogło. mam nadzieję BeaWroc, że nic złego Wam sie nie przytrafi.

Fala już dawno przeszła ale poziom wody na Odrze i kanale jest olbrzmi. mam nadzije, że taraz to już będzie tylko woda opadać. W 1997 roku na miejscu gdzie jesteśmy wybudowani było 20 cm wody. Podnieśliśmy grunt o ok. 60 cm i w naszej Diunce mamy 3 stopnie do domu. Wśród sąsaidów mamy najwyżej postawiony dom, ale gdyby przyszła fala 2 m to i tak nic by nie pomogło. mam nadzieję BeaWroc, że nic złego Wam sie nie przytrafi.

Widziałam wczoraj poziom Waszej Odry, no ciekawie to to nie wygląda, chcielismy pochodzic po parku , ale przy rzece było bardzo mokro, komary latały wokół na jak perszingi, więc dalismy sobie spokój.

U nas w wiosce wszystko skonczyło się dobrze, niestety dziury w wale powstały przez Pana Bobra, trzeba je bedzie naprawiać na długości pół km, jak juz zamieszkami, to zaczniemy gnębić Urząd Wojewódzki, niech cos chlopaki robią.

a z budowlanych rzeczy to- MAMY WYLEWKI !!!!!

niestety zdjęcia może zrobię dzisiaj albo jutro, bo przez brudne okna nie za duzo widać.

hej. wybudowałem już pierwszą kondygnację, bez płyty, do tej pory byliśmy zdecydowani na schody drewniane ale... no właśnie, czy wystarczy teraz miejsca na schody betonowe? czy przesuwaliście ścianki, aby te schody się zmieściły? dzięki z góry za odpowiedzi, pozdrawiam

ścian nie ruszałem i jak widać schody betonowe się zmieściły

inna sprawa że robiąc fundamenty zrobiliśmy "poduchę betonową" w miejscu z którego zaczynają się schody

zbrojenie wychodzi z niej i biegnie przez schody łącząc się ze stropem

http://lh6.ggpht.com/_IOoLYxyelag/SJxgwH-h1CI/AAAAAAAABPg/jETwW44Tx4o/s640/DSC06201.JPG

a jednak :-)

mariola , mi to firma sprowadzała na zamówinienie , wiec tak na stanie raczej nie bedzie. wiem , ze firma BUDOZBYT w rybniku tym chandluje , moze zadzwon do nich i popytaj czy mają ???

jesli chodzi o schody , to bede namawiał kazdego , zeby nie robic schodów betonowych !

po primo wykończenie tych schodów - stolarz i tak swoje skasuje.

a po drugie według mnie wygląd schodów z prześwitem miedzy stopniami jest naprawde estetyczny i ładnieszy niz lane betonowe.

pozdrawiam

Podpisuje się pod powyższą wypowiedzią. Ja mam zamówione schody drewniane (koszt 12 tyś). Moja siostra lała betonowe (tu pierwszy koszt) i dostała wycenę od stolarza na drewniane stopnie i poręcze na 10 tyś (drugi koszt)... Może teraz jest trochę niewygodnie, bo biegamy po drabinie, ale to jedyna wada :)

Ja się z Wami nie zgodzę – świadomie zmieniliśmy schody na betonowe – koszt jest przerażający – ale mi się schody samonośne po prostu nie podobają 

Z betonowych jestem bardzo zadowolona, szczególnie przy dwójce maluszków, dla których schody są mega wyzwaniem ;)

Na szczęście mamy różne gusta i dlatego nasze diunki są tak różne – i to jest fajne.

my też mamy schodu wylewane, nie żałuję, koszt stolarki wyceniony na 5800-buk w kolorze orzech, chyba aż tak drogo to to nie wychodzi ;)

Mr.T schody i podloga wygladaja super, my bedziemy robić na górze podłogę sosnową a drzwi i schody bukowe w kolorze orzech, ciekawe jak to u nas wyjdzie ....

Mariola6 ogrodzenie bajeranckie-proszę podać łaskawie koszt płotu od frontu, będę mniej więcej wiedziała co mnie czeka :( wiem, że będzie bolało, tylko nie wiem jak bardzo ....

p.s. jutro jadę po PŁYTKI do garażu!!!! jesssu jak ja się cieszę, brudna robota jest coraz mniejsza i o to chodzi, trzeba się spieszyć bo sprzet łazienkowy już zakupiony czeka u sprzedawcy :)

pzdr

BeaWroc,

wedle wszekich znaków na niebie koszt ogrodzenia od frontu sięgnie ok. 11 tys. jak na razie bez napędu bramy. Szerokość działki w tym miejscu to 22 m.

Baja 96,

co do kominów to robiliśmy z podróbki schidlla ( nie pamiętam jak to się pisze), a dopiero od poddasza obudowaliśmy cegłą i dopiero na podbudowie tego szedł klinkier. Niestety nie pamiętam ile to kosztowało.