Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomóżcie!

Majster mówi żeby nie izolować wewnętrznych ścian fundamentów, bo wszelkie ropopochodne środki mogą później śmierdzieć w domu, a wodorozcieńczalne nieasfaltowe szybko się złuszczą i nie spełnią swojego zadania :/ Dodam jeszcze, że gruntem jest glina, poziom wody jest daleko daleko pod ławami, a fundamenty w środku zasypujemy pospółką, a na parterze będzie podłogówka. No i nie wiem co zrobić .... Boje się nie smarować niczym ścianki, a nie przekonuje mnie też wersja żeby fundament od środka wyłożyć folią (chyba dobrze by było żeby ściana oddychała, a nie że ze wszystkich stron będzie obłożna folią). Z tego co widzę na necie wszyscy smarują od wewnątrz jakimś mazidłem!

Co o tym sądzicie? Izolować, nieizolować? Czym? Czy faktycznie zdarzyło się że opary izolacji czuć w budynku?

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BeaWroc masz niesamowity dom i niesamowite pomysły, jeśli pozwolisz to czasem z nich skorzystam. My przebrnęliśmy przez papierologię i zamierzamy rozpocząć budowę latem tego roku. Nie mieliśmy PnB ale mieliśmy ekipę budowlaną, mamy PnB i już nie mamy ekipy. pan budowlaniec przyszedł na spotkanie na "gazie"i od razu chciał pieniążków,dla ludzi na ZUSy. Życie jest dziwne... Edytowane przez Tom Bor

BeaWroc,

wedle wszekich znaków na niebie koszt ogrodzenia od frontu sięgnie ok. 11 tys. jak na razie bez napędu bramy. Szerokość działki w tym miejscu to 22 m.

Baja 96,

co do kominów to robiliśmy z podróbki schidlla ( nie pamiętam jak to się pisze), a dopiero od poddasza obudowaliśmy cegłą i dopiero na podbudowie tego szedł klinkier. Niestety nie pamiętam ile to kosztowało.

Po przeczytaniu zrobiło mnie się jakos tak gorąco ....ciekawe dlaczego :(

przepiekne te Wasze przesła, ale niestety wynika z tego że poza naszym zasięgiem :( (tutaj powinny być łzy ale nie umiem wstawić)

BeaWroc masz niesamowity dom i niesamowite pomysły, jeśli pozwolisz to czasem z nich skorzystam. My przebrnęliśmy przez papierologię i zamierzamy rozpocząć budowę latem tego roku. Nie mieliśmy PnB ale mieliśmy ekipę budowlaną, mamy PnB i już nie mamy ekipy. pan budowlaniec przyszedł na spotkanie na "gazie"i od razu chciał pieniążków,dla ludzi na ZUSy. Życie jest dziwne...

Prosze bardzo, polecam sie na przyszłość :)

Ekipy budowlane maja to do siebie że są baaaardzo różne. My pierwszą mieliśmy za młodą żeby postawili nasz dom (okazało się to po fundamentach-zdjecia z bananami w dzienniku) ale za to drugi wybór był strzalem w 10-tkę, dość że nie za młodzi, to jeszcze do tego znający się na murowaniu i do tego wszystkiego jeszcze nie pijący podczas pracy :) więcej szczęścia mi nie trzeba było :)

Moim zdaniem lepiej że przyszedl na gazie na pierwsze spotkanie niż mielibyscie sie o tym przekonać przy wizycie podczas rozpoczetych prac !

Życie to nie je bajka-niestety :)

Witam.

Diunowicze czy zdecydował się ktoś na drzwi zewnętrzne łukowe-jeśli tak to czy możecie podesłać na pocztę jaki wzór wybraliście.

Szukałam trochę w necie lecz niestety nic ciekawego nie znalazłam,a chciałabym żeby trochę doświetliły wiatrołap.

Z góry dziękuje i pozdrawiam([email protected])

witam jestem na etapie wyboru projektu diuna III domek bardzo ładny i co najważniejsze funkcjonalny.Mam tylko pytanie odnosnie kosztów budowy może ktos jest na etapie budowy i może się podzielić informacjami.Moze ktośbuduje w okolicach Olsztyna to chętnie byśmy zobaczyli domek na żywo pozdrawiam

Witam.

U nas robota idzie pełną parą,deskowanie dachu prawie skończone,jest położona też kanalizacja oraz rurki do ciepłej i zimnej wody,Pod koniec

tygodnia wchodzą dekarze,dachówka już czeka,okna zamówione.Mam nadzieję że zamkniemy domek do 20 lipca.Wkleiłam kilka nowych zdjęć

do fotosika,pozdrawiam diunowiczów.

ale tu się ciuchutko zrobiło wszyscy diunowicze zajęci budową, u mnie nareszcie ściągają humus i przyjedzie rzeczoznawca działeczkę wycenić.

Radovan czły domek Twój jest bardzo ładny i bardzo podoba mi się kolor elewacji w połączeniu z kolorem dachu, schody też niczego sobie. U mnie rodzina mnie przegłosowała i chcą zielony domek, nie jestem pewna czy go znajdę wśród zielonej trawy i lasu.

• 2 weeks później...