Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Diunowiczów :D Jestem nowym uzytkownikiem tego forum, choć przeglądam Wasze posty od samego początku. Nasza Diunka III już stoi w okolicach Świdnicy. Dziękujemy wszystkim Diunowiczom za świetne pomysły w realizacji tego pieknego domku :D

Witam

Jakiego typu macie lub mieć będziecie ogrzewanie w Waszych Diunach. Czy na dole tylko podłogówka u góry grzejniki czy inaczej z góry dziękuję za info. Pozdrawiam

Blumen- u nas w łazienkach podłogówka+drabinki,w przedpokojach i wiatrołapie podłogówka chociaż mamy w ścianach przygotowane przyłącza,w pokojach grzejniki +przy drzwiach balkonowych pętla podłogówki.Piec bez podajnika Ciechewicza na węgiel,drzewo i miał+ kominek w salonie ale bez płaszcza i rozprowadzeń.

Witam wszystkich serdeczne:) Jestem tu nowy ale nie do końca, ponieważ śledzę już te forum jakieś 2-3 latka i kilka pomysłów podłapałem. Moją Diunę III zacząłem budować ponad 2 latka temu i jestem na etapie wykończenia środka (etap podłóg w salonie, kuchni, przedpokojach) wybór kominka itp. Jak będę miał troszkę czasu to powklejam kilka zdjęć, może coś komuś podpasuje:) Piec jest...Łazienka na dole w wykończeniu, góry na razie nie robię bo niepotrzebna:)

Od razu odpowiem na poprzednie pytania...co do centralnego:

DÓŁ:

Podłogówka: przedpokój, część salonu, kuchnia, łazienka

Kaloryfery: 2 salon, wiatrołap 1, mały pokój 1, schody 1, garaż 1.

GÓRA:

Podłogówka: łazienka

Kaloryfery: Pokoje po 1, pomieszczenie gospodarcze 1, garderoba 1.

Piec KMT Grobelny, Z podajnikiem...co do paliwa, eko-groszku, drewno, miał, węgiel itp.

-------------------------------------------------------------

Co do okien....to liczyć trzeba w granicach 15-20 tyś. JA np. mam dodatkowo w środku szpros i na całej ilości jest to koszt około 2 tyś więcej jak bez.

------------------------------------------------------------

Zapomniałem dodać, domek buduję w okolicy Torunia:)

Edytowane przez dareek83
zmiana

witam wszystkich !

czy na prawdę to forum umiera ?

postaram się zaglądac tu codziennie ale nie wiem czy bedę miała kogo pytac.

nasza diuna co prawda jest już na etapie stanu surowego zamkniętego +elektryka+c.o. to juz od dawna śledzimy wasze postępy .Wasze diuny są piękne!!!!:jawdrop:

Jestem w tym wszystkim zielona i jak się nauczę to na pewno pokażemy co zdziałaliśmy.

Edytowane przez ewa31

A my mieliśmy na budowie przestój i dopiero się rozkręcamy. W zeszłym tygodniu wymurowali nam ścianki działowe, a od poniedziałku wchodzi elektryk, hydraulik i będą montowane okna.

Cały czas walczymy z kominkiem, bo chcielibyśmy mieć masę akumulacyjną (np. http://www.cebud.eu), ale niestety musimy jakoś zbić koszty. teraz dostaliśmy wycenę na jakieś 22.000 zł razem z DGP. Kominek planujemy w takim stylu, przy czym z lewej strony masa akumulacyjna obudowa cegłą szmotową lub płytą szamotową a z drugiej strony proporcjonalnie wnęka na drewno.

FD1_1014.jpg

f8c59ee4c3593317.jpg