ANKAg 08.06.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam wszystkich od kilku dni, odkąd wiem że Diuna to moj wymarzony domek, probuje przeczytac te 153 strony ktore do tej pory zapisaliscie. Nie jest mi łatwo gdyz zawsze na klawiaturze siedzi moja 7 miesieczna corcia i ciagle cos wciska:) W domku sie zakochałam a Wy mi w tym pomogliscie:) Planujemy na wiosne przyszlego roku zaczac kopac, teraz sprawy papierkowe jeszcze zalatwiamy. interesuje mnie diuna II. Czy ktos z Was wie czy mozna pozbyc sie tej scianki pomiedzy salonem a pokojem. Ogolnie powiekszyc salon o ten pokoj. Wydaje mi sie ze jest to sciana nosna z kominkiem, ale kominek odpada bo nie chce stawiac kominka, wiec moze jak nie calkowicie sie jej pozbyc to jakos skrocic i tylko jakis filar pozostawic. Wiem ze niektorzy z Was poszerzyli caly domek o 1m lub wiecej ale to trzeba wtedy zalatwiac z biurem projektowym tam gdzie sie kupilo projekt tak? nie mozna tego zalatwic z kierbud wpisem ? i jeszcze jedno, te roznice pozimow na parterze jak sie tego najlatwiej mozna pozbyc? Niektorzy to juz tu nie zagladaja bo juz sobie spokojnie mieszkaja, miektorzy z Was juz koncza i zastanawiaja sie nad kolorem terakoty czy farby a ja ( dopiero zaczynam. za wszystkich trzymam kciuki, zycze wytrwalosci i pogody Jestem z legnicy to tak na marginesie, jakby ktoś mial ochote mi pokazac swoja Diune : P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 08.06.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Hej. Mam wycenę zrobienia od a do z ogrodzenia z trzech stron domu. Siatka niby z wyższej półki, podmurówka, naciągi, słupki, no wszystko. Materiał razem z robocizną... cena 130zł za metr. Czy ta cena jest ok? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 08.06.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ankag no ściany nośnej to raczej trudno Ci się bedzie pozbyć najlepiej zadzwoń do pracowni Domusa dane na ich stronie i po prostu zapytaj czy to jest możliwe. Ja zmieniałam schody z drewnianych na betonowe i przy projekcie otrzymałam zgodę Domusa na tę zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 08.06.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 i jeszcze jedno POWODZENIA ŻYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaefce 08.06.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ANKAg, witamy na naszym troszkę zapomnianym, ale jakże owocnym forum Swego czasu też musiałam przekopać cały wątek, ale zapewniam, że warto! Co do tej ściany to faktycznie musiałabyś mieć zgodę z Domusa, no i oczywiście zmianę musi nanieść architekt, a nie kierbud, tak samo jest jak poszerzasz salon. Wiem, że głowac miał poszerzony salon o 1 m i z tego co pamiętam jakieś super mocne stalowe podciągi Co do różnicy poziomów to czy chciałabyś je zlikwidować na obu kondygnacjach czy tylko na parterze? My mamy równo na obu i nie żałuję tego. Moim zdaniem, te korytarze są za wąskie i różnica poziomów nie daje takiego wrażenia jakie powinna, a tylko utrudnia komunikację. Obniżony o jeden stopień mamy tylko garaż i kotłownie, przez co te pomieszczenia są wyższe od innych, ale to i dobrze Przy czym, my podnosiliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki nad garażem i 3 nad salonem, więc to też ma znaczenie na wyrównanie poziomów i wysokość pomieszczeń w tej niższej części. Jakby co to służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 09.06.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 mam pytanie ile wyszło Wam profili i Karton gipsowych płyt na sufity, na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 14.06.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Jesteśmy na etapie centralnego ogrzewania. Chciałbym poznać waszą opinie odnośnie rodzaju materiału na centralne i rodzaj pieca. Majster proponuje nam tzw pex to jest al i plastik chyba nie jestem przekonany do końca bo opinie wśród znajomych są różne więc nie wiem czy nie wybrać miedzi lub stal. Jakie u siebie rozwiązanie zastosowaliście ? cześc u nas centralne jest również w miedzi tych plastików w ogóle nie braliśmy pod uwage wychodzi troche taniej ale woleliśmy dołożyc i zrobic w miedzi poradzcie mi czym usunąc kropki gruntu z szyb już nie mam nerwów majstry od ocieplenia zachlapali mi wszystkie szyby!czy jak umyję nafta to z szybami nic sie nie stanie:bash: nasze poddasze jest murowane więc przykro mi ale nie pomogę a w ogóle czy ktoś też ma murowane. Pozdrawiam wszystkich i witam nowych DIUNOWICZÓW Edytowane 14 Czerwca 2011 przez ewa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaefce 14.06.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ewa, ale Tobie zazdroszczę, że masz murowane poddasze! Już po rozpoczęciu budowy zobaczyliśmy budowę innego domu, gdzie właśnie zalewali skosy betonem. Nie wiem co jest lepsze i są pewnie różne zdania, ale przynajmniej nie będzie pęknięć, głuchego odgłosu kartongipsu i buszujących po wełnie gryzoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 14.06.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ani razu nie żałowaliśmy tego że są murowane tylko je teraz otynkowac i pokoje praktycznie gotowe na górze do zamieszkaniaPolecam takie rozwiązaniesłyszałam że aby karton gipsy nie pękały to trzeba je dac podwójniea druga sprawa to taka że mam uprzedzenia do karton gipsów ponieważ mieszkamy teraz w pokoju w którym są regipsy na ścianach i suficie i nie da się wytrzymac chwilami ponieważ jest suche powietrze zaznaczę też że nie ma odpowiedniej wentylacji tak że to może byc przyczyna głównaJak ładnie wytynkują to nawet gipsowac nie mamy zamiaru chyba że salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 15.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 murowane poddasze to znaczy skosy sufitowe też ??? bo ja też ściany wszystkie mam murowane i lukarny też. moja teściowa ma karton -gips i wszystko słychać, więc my przezornie wymurowaliśmy z leiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 15.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 tak skosy sufitowe również jeżeli wszystko pójdzie jak trzeba to wreszcie zaczynamy za tydzień tynkowac nie mogę się już doczekac gdyż miesiąc opóżnienia wystarczy stanowczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor0612 16.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam wszystkichMam pytanie dotyczące zew. ocieplenia domu tzn jaką grubość styropianu daliści i jakiej firmy. Dom mam postawiony z gazobetonu 24 cm i w projekcie mam 12 styropian ale nie wiem czy to nie za mało. Myślę o 15 ale różne są opinie i chciałbym poznać waszą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 16.06.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 my dom mamy z maxa a ocieplenie to styropian 10 organika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 17.06.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 ja mam 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAJA96 17.06.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam wszystkich Mam pytanie dotyczące zew. ocieplenia domu tzn jaką grubość styropianu daliści i jakiej firmy. Dom mam postawiony z gazobetonu 24 cm i w projekcie mam 12 styropian ale nie wiem czy to nie za mało. Myślę o 15 ale różne są opinie i chciałbym poznać waszą. Pozdrawiam My mamy 15 Organika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor0612 17.06.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Dzięki za informacje temat jest podzielony ale jeśli chodzi o marke styropianu panuje zgodność.I tak nie wiem jaki dać chyba dam 12.Jak już jesteśmy przy temacie to jak wygląda temat dotyczący ocieplenia posadzki i poddasze jakie opcje stosowaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 18.06.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) na dole dajemy 10cm na posadzke a u góry 5 cm na posadzke a na zalanych skosach wełne 20 Edytowane 22 Czerwca 2011 przez ewa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaefce 18.06.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 My na parterze też mamy 10 cm styropianu lambda 0,036 (czyli najcieplejszy jaki znaleźliśmy) EPS 100 a w garażu EPS 200 , tj. 2x5 cm oczywiście na zakład, ale prawdę mówiąc przy podłogówce to chyba za mało, teraz żałuję ze nie daliśmy 15 cm. Na poddaszu 5 cm. Na fasadę planujemy dać 15 cm styropianu, a na poddaszu dajemy 25 cm wełny 15 + 10, jeszcze nie mamy wybranej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluemen 19.06.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 My na parterze też mamy 10 cm styropianu lambda 0,036 (czyli najcieplejszy jaki znaleźliśmy) EPS 100 a w garażu EPS 200 , tj. 2x5 cm oczywiście na zakład, ale prawdę mówiąc przy podłogówce to chyba za mało, teraz żałuję ze nie daliśmy 15 cm. Na poddaszu 5 cm. Na fasadę planujemy dać 15 cm styropianu, a na poddaszu dajemy 25 cm wełny 15 + 10, jeszcze nie mamy wybranej. Witam Diunowiczów jaka grubą macie poisadzke na tym styropianie My planujemy 8 cm na dole i z 7 cm u góry.Planujemy styropiany po 10cm góra i dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAJA96 20.06.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Dzięki za informacje temat jest podzielony ale jeśli chodzi o marke styropianu panuje zgodność. I tak nie wiem jaki dać chyba dam 12.Jak już jesteśmy przy temacie to jak wygląda temat dotyczący ocieplenia posadzki i poddasze jakie opcje stosowaliście. 1.poddasze wełna TOPROCK-15+5 2.posadzki-na dole 10,u góry 5 3.grubość posadzki 8 cm pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts