ewa31 21.11.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) BAJA96 mam prośbę czy moglibyście coś powiedziec na temat pięknej:) kabiny prysznicowej z firmy aquaform PUENTA zastanawiamy sie nad jej kupnem u nas cenowo to jest 1950 zł za zestaw .czy wiecie coś o tej firmie jak ona stoi na rynku bo na niektórych forach znalazłam już opinię że to też chińszczyzna .zakładaliście uszczelki na dole wszędzie czy tylko pod drzwiami bo na sklepie były właśnie tylko pod drzwiami i nie wiemy czy zapomnieli czy tak ma byc ?Jaka jest w użytku i czy ta specjalna powłoka od wewnątrz na szkle zdaje egzamin.Z góry bardzo dziękuje za wszelka informację na ten temat:) Edytowane 22 Listopada 2011 przez ewa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BAJA96 22.11.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ewa31Witam.Tak ogólnie to jesteśmy z kabiny zadowoleni-jest przestronna,dla mnie za kupnem przemawiały przede wszystkim otwierane drzwi,gdyż rolki nawet w dobrych kabinach bardzo szybko się niszczą,może troche przeszkadza fakt że jak się wychodzi to z drzwi kapie woda na podłogę,więc trzeba szybko zamykać.Co do tej powłoki to jest chyba trochę przereklamowana,jak wszystko trzeba czyścić.Co do uszczelek to nic nie powiem bo montowała ekipa,ale przy użytkowaniu nic się nie wylewa więc to co jest w zestawie wystarcza,wskazany oczywiście prawidłowy montaż.W sklepie tez doradzili by kupić w komplecie z brodzikiem tej samej firmy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 27.11.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 My przymierzamy się do pieca hef Eko-Plus"U" 19 KW na eko-groszek (pellets też) ale z dodatkowym rusztem na spalanie drewna. Pytanie, czy taka moc pieca wystarczy? Czy może ktoś z miłośników Diuny napisać, jak wam montowali drzwi z łukami i jak takie drzwi sprawdzają się w praktyce? 19 kW może być za mało ... My mamy diunę II i piec 25 kW Właśnie mija rok od naszej przeprowadzki ... Mieszka się super, niewiele byśmy zmienili, naprawdę (a nasz dom powstawał jako jeden z pierwszych i zmian w stosunku do projektu mamy niedużo, nie podnosilismy np. ściany kolankowej, zostawiliśmy różnicę poziomów na parterze....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpe 24.12.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 WESOŁYCH ŚWIĄT, Diunowicze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 29.12.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 i Szczęśliwego Nowego Roku !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina_ 08.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Karolina, my budujemy Diunę Mix 6 km od Pruszcza Gdańskiego, więc jak macie ochotę to zapraszamy. Została nam jeszcze wykończeniówka, ale ten etap jest już wystarczający żeby zobaczyć jak dom wygląda w rzeczywistości. My też kiedyś skorzystaliśmy z gościnności innych Forumowiczów i z budowy wyszliśmy bogatsi o nowe pomysły A jak obserwuję forum to co Diuna to inny dom, niby jeden projekt, a każdy robi zmiany wg własnych upodobań. Tak więc jak będziecie mieć też inne propozycję to korzystajcie ze wszystkich Cześć-jeśli nie macie nic przeciwko chcielibysmy obejrzeć Wasz domek:)dajcie znać jak możemy sie umówić:)Moj mail to:[email protected] ukrywam,ze najlepiej pasuje nam dziś lub jutro:)No ale wiem,ze to raczej mało realne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 13.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witam w nowym roku coś się temat urwał na forum ,u nas troszkę się będzie działo ,od wtorku ma wreszcie przyjśc ekipa od kominka także jeszcze w tą zimę zrobi się w naszej diunie cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 20.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam w świecie diunaolandu:)Właśnie skończyłam dokładne czytanie całego wątku od 1 strony do 157!Spisałam wszystkie ważne zmiany i uwagi dla diuny, mnie interesuje Mix więc tu się wczytywałam."Wisienką na torciku" byłyby odczucia mieszkańców Diun...Mój "raport" wtedy byłby pełny:)Zwracam się z ogromną prośbą do rafal911, Aśka77, Małgosia i Anrzej, MagTom, MagdalenaK, Kris100, GiT, karola@łukasz, Novy0, Dorota B, glowac, Mariola6, Patty:), , Marcoebelo, aga1401, aga100, maxim_m, Radovan, KIDU, Ania@Darek, , KEEGAN, daniowiola, Daga@Grześ, PIOTR GENDERKA, alinaa, bluemen, BeaWroc, henrykv.... jeżlei kogoś pominęłam- przepraszam- jest tu tak wielu posiadaczy tego projektu.....wsztstkich uwagi cztałam i wszystkich mega podziwiam!!Bardzo Was proszę podzielcie się swoimi uwagami nt mieszkania i użytkowania tego domku.Co dziś ze swoim doświadczeniem, zmienilibyście w projekcie, gdzie można oszczędzić a gdzie nie warto skąpić. Ważne pytanie: Czy ktoś stawiał Diunę (mix) na płycie fundamentowej??? Podobno to mega oszczędność i lepiej zabezpiecza przed utratą ciepła? Co sądzicie?Część domów energooszczędnych i pasywnych właśnie stawianych jest na płycie, czy rzeczywiście jest bardziej ekonomiczna??Ogrzewanie tylko podłogowe czy raczej kaloryfery? Plus kominek i solary na wodę. Co myślicie o legarach? Ściany przeważał Max i porotherm- a co Wy wybraliście i jaka grubość styropianu, czy daje ten zestaw ciepło?? Piec na opał stały 23 czy jednak 25KW (najczęściej wybierane) który efektywniejszy? My lubimy temp 23-24st. Dach; pełne deskowanie i papa czy odrazu blacha lub dachówka? Strop obniżony czy podniesiony? Projektanci i twórcy tego postu- wypowiedzcie się- nadal Wasze uwagi są "na wagę zlota"!!! Bardzo dziękuję i wszystkich serdecznie pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 21.01.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witamy na forum ,my równiez posiadamy DIUNĘ MIX właśnie wczoraj panowie skończyli kominek ,my mamy z systemem ale bez płaszcza wodnego O użytkowaniu diuny nie wiemy jeszcze bo nie mieszkamy ale jeżeli chodzi o koszty materiał itd to służymy pomocąOgrzewanie podłogowe mamy tylko w łazienkach kuchni na korytarzu na dole (wiatrołap nie)i w jadalni czyli 1/3 salonu uważamy że to wystarczy reszta to grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 21.01.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witaj Ewa 31:)- ja też Ewa:) Właśnie z tym ogrzewaniem podłogowym to cztałam na wcześniejszych stronach i u innych budujących różne domki, że żałują że nie mają ich wszędzie...ale te uwagi były zanim na dobre zamieszkali, więc ciekawa jestem czy teraz, po jakimś czasie użytkowania, nadal żałują. Ewa31 czy budujecie z materiałów z projektu (i jakie) czy ktoś polecił coś innego? Dlaczego taki materiał a nie inny, jakieś doświadczenia czy raczej rady osób trzecich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 21.01.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 no właśnie jedni znajomi gdy zamieszkali w innym domu co prawda ale mieli jak się nie mylę podłogówke i grzejniki na dole obecnie podłogówke mają zakręconą ale ze względu też na kurz okropny jaki osiadał na panelach ciemnych to jest ich opinia i nie wiem czy to prawda więc może się ktos wypowie kto ma na całym dole.Budowaliśmy z maxa (29/22/19) a środek z suporka na to 12 styropian .środki dla tego m.in. z suporka ponieważ max jest twardy a suporek wiadomo powiesic coś na ścianie jest lżej .jedno co wiem na pewno teraz to to że trzeba wiedziec dokładnie jeżeli wprowadzacie jakieś zmiany gdzie co ma byc łącznie z umeblowaniem ,poniewaz jak budujesz ściany możesz jeszcze coś zmienic a to okno nie tak a to działówke przesunąc nie da rady np.bo komin zawadza itd.dobrze by było jakby ktoś był tak miły i pokazał wam diunkę bardzo dużo by wam to dało.Wiem że to daleko ale zapraszam może akurat przejazdem byście byli.Jednym słowem nie budowaliśmy z najlepszych firmowych materiałów tylko jak nas było stac stropy mamy lane z betonu skosy rtównież z czego jesteśmy bardzo zadowoleni, kryty blachodachówką , okna z zewnątrz brązowe a w salonie obustronny kolor ze szprosami i taki stan wyszedł nam 130tyś materiał+ robocizna+projekt adaptacja pozwolenia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 21.01.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Dziękuję za zaproszenie, niestety daleko:( Teraz w bloku mam kaloryfery i też się mega kurzy:) Raczej chodzi o ciepło, my jesteśmy bardzo ciepłolubni...temp 20' absolutne nie wchodzi w grę. Majster też polecał maxa na ten budunek ze względu na kształt,a i tak cały budynek trzeba ocieplić styro 15. Inny materiał droższy może cieplejszy ale na betonowych częściach będzie tworzył mostki termiczne, więc mniejszy sytropian nie wiele da. Polecał nam maxa29+15styr. Zmiany? tak będą. Największa zmiana to likwidacja wykuszu z tyłu i wyciągnięcie ściany z oknem w gabinecie. Wejście na balkon przez duże drzi balkonowe- chciałabym rozsuwane 3 płaty a w gabinecie też duże balkonowe z możliwością wyjścia na taras. Przy jadalni też dwa wąskie okna do ziemi. Lubię jasno i przejrzyście...Raczej formy regałów czy szafek wbudowanych w ścianę- kocham minimalizm, kilka półek z KG i duża luka na drewno kominkowe- zapach lasu w salonie. Różnica poziomów czyli schody przesunięte do garażu i pomieszczenia gosp w którym będzie kołownia. Na piętrze schodek do sypialni nad garażem. W sypialni 1 mega duże okno na ścianie a skosy zasłonięte ściankami za którymi będą garderoby. Pomieszczenie pierwotnie będące łazienką z sypialni będzie pralnią z wejściem z korytarza i ze schodkiem. Schody betonowe ze spoczynkiem. Kuchnia ze spiżarką ale zabudowana może z małą wyspą ale nie koniecznie. Zostają tylko 3 okna w dachu, to nad pralnią, łazienką i nad schodami. Tak sobie wymyśliliśmy ale oczywiwiście jesteśmy wrażliwi na wszelkie uwagi i "polecania" osób z doświadczeniem. Ponawiam prośbę do mieszkańców projektu Diuna o cenne doświadczenia. Wasze pięknie wykończone domy jak z katalogów, CUDNE! czasem bardzo różne od siebie ale jednak wszystkie tak ciepłe i przytulne, budowane z miłością Przykro, że nie wszyscy doczekali zamieszkania:(- serdecznie współczuję Jak dziś Wam się w nich mieszka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa31 22.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) u nas jeżeli chodzi o zmiany to kuchnia jest przeniesiona do gabinetu, wiatrołap powiększony o łazienke małą ,a łazienkę na dole tworzy łazienka od garderoby oraz pomieszczenie gospodarcze przed nią, wejście do łazienki na przeciwko schodów, schody betonowe pod schodami spiżarka, różnica poziomów zachowana jak w projekcie ,górę podwyższyliśmy na 4 bloczki także wyszła wystarczająca dla nas łazienka z łazienki z sypialni wejście jest z korytarza,a z drugiej łazienki na górze zrobiony będzie pokoik lub garderoba,okno dachowe na klatce zlikwidowane i przeniesione na ścxianę elewacyjną. mniej więcej tak to u nas wygląda,jężeli chodzi o kominek to wygląda tak: Edytowane 22 Stycznia 2012 przez ewa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpe 22.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witajcie Ewy. Co do pytań Ewy - Wieliszew: My budowaliśmy z porotermu winerbergera. Zacny materiał, ale gdybym miała jeszcze raz budować wybrałabym maksa. Dla budowlańców oczywiście wygodniejszy porotherm, ale komu chce się dokładnie pustaki składać... No i zdecydowanie ściana trójwarstwowa. Deskowanie? chyba tak. My go nie mamy. Największe moje niedopatrzenie to brak podbitki. Teraz trzeba "doinwestować" dach. Pewnego dachowca przed kolejną budową chętnie udusiłabym mimo sympatii. Właśnie zdecydowaliśmy się na podłogówkę również w salonie. Też nie wiem, czy słusznie wydajemy więcej na instalację. Koniecznie przejrzeć i pokazać budowlańcom palcem jak ma być wylany i zaizolowany strop nad wykuszami. Bardzo należy uważać z podnoszeniem ścianki - dom potężnieje, chociaż wygodę na górze na pewno się zyskuje (coś za coś). Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 23.01.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Wieliszewwywołałeś wszystkich(wybudowanych Diunkowiczów)cieszymy sie że projekt Ci odpowiadazaglądaj, podpatruj, korzystaj z naszych pomysłówb o po to jest to forumPozdrowionka Staszek 1/2 Marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 23.01.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Dziękuję carpe za podpowiedzi- zwrócę na to uwagę. Mariola6- a jak się użytkuje domek?? Srawdza się, czy jeszcze coś warto zmienić?Bardzo się cieszę że "weterani" postu tu zaglądają- dla mnie oni są "fundamentami" tego projektu:) Wszystkich serdecznie pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 26.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ojej....czyżbym rozerwała wątek?? Odezwijcie się bo mi jakoś "ciężko na sercu"A może nikt już nie buduje Diuny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 26.01.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 wieliszew jeżeli chodzi o pustaki z jakich budować... moim zdaniem był wielki booom parę lat temu na maxy, porotheny... to już chyba minęło... ja osobiście budowałem z Ytongów i gorąco polecam, ściany równiutkie, buduje się bardzo szybko i sprawnie... co do zmian w projekcie proponuję podnieść ściankę kolankową i poszerzyć korytarz na górze, na dole zlikwidowaliśmy łazienkę z pokoju i troszeczkę zmieniliśmy układ pomieszczeń, ale to po prostu wg własnych upodobań, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaefce 26.01.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 wieliszew, my także wybudowaliśmy Diunę Mix i już w niej mieszkamy, chociaż w baaaardzo partyzanckich warunkach:) Tak czy inaczej, mieszka się świetnie i po kilku zmianach ten domek jest dla nas prawie idealny My budowaliśmy z porothermu, nie wiem czy to lepiej czy gorzej. Zdania są podzielone Ocieplone mamy styropianem 15 cm. Polecam lepiej ocieplić podłogę. Chciałam dać grubszą warstwę styropianu, ale kierownik uparł się że nie potrzeba i później kupowaliśmy droższy styropian o lepszej lambdzie No, a tak można było dać rurki od c.o. na cienkiej warstwie styropianu, żeby się tak nie wychładzały. Polecam pełne deskowanie. na deskach mamy papę, ale tu też zdania są podzielone. Przekonał nas majster, który powiedział, że jak kiedyś rozbierali dach to deski od strony papy były zdrowe, a z drugiej strony drążył je robal Pamiętajcie, ze jak nie chcecie podbitki, to pod okapem od razu daje się ładne równiutkie, wyszlifowane i zabejcowane deski. My o tym nie pomyśleliśmy a ekipa oczywiście też nic nie powiedziała, pomimo że od początku mówiliśmy że nie chcemy żadnej zabudowanej podbitki. No i trzeba było więcej zabulić za prace na wysokości, ale w sumie tego tak nawet nie widać Podłogówka jest fajna, ale sypialnie to faktycznie można sobie odpuścić. Piec mamy 25 KW, ale mąż mówi że to za dużo i piec się męczy/szybciej zużywa pracując na niższej mocy. Piec ma deklarowaną sprawność, ale przy maksymalnej mocy. Teraz na sterowniku piec jest ustawiony na 15 KW, a cały czas podgrzewa c.w.u. Polecam likwidację wszelkich stopni i różnic poziomów, za wyjątkiem garażu, bo tam to nawet jest wskazane żeby było niżej. Polecam podniesienie ścianki kolankowej. W naszym przypadku równocześnie musieliśmy zmienić kąt nachylenia dachu, ale wydaje mi się że mimo wszystko urok domku został zachowany. No i mamy ogromny strych! Polecam piwniczkę pod schodami. Polecam zachować spiżarnie. Myślę że dobrze jest częściowo schować kominy w ścianie. Z drugiej strony obłożyliśmy je białym pustakiem 6 cm żeby ewentualnie można było coś powiesić. Komin od pieca też jest obłożony pustakiem. Faktycznie pokój na parterze jest niewielki, więc niewątpliwie zyska jak przesuniesz tylną ścianę. Aczkolwiek, ma on swój klimacik No i z zewnątrz wygląda to ciekawie. Jak będziesz podnosiła ścianki kolankowe to rozsuń okna w sypialniach z balkonami, ja je od siebie odsunęłam, ale za mało (od ściany mam 20 cm) i teraz żałuję bo mam mniej ustawne pokoje. Dużo jeszcze by tu pisać. Przeczytałaś wątek to już jesteś bardzo bardzo daleko w przodzie Powodzenia. Jakby co to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieliszew 27.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dzięki, że się odezwaliście! Kamień z serca:) Kaefce my podobnie zroimy pełne deskowanie, bo mamy mocno ograniczoną kaskę. Początkowo będziemy mieszkać "pod papą". Zlikidowaliśmy wykusz z tyłu budynku a gabinet wyciągnęliśmy do równej ściany. Rozsunąć okna, w pokoikach bliźniaczych na górze, te na ścianie bocznej? Na dole chcieliśmy dwa wąskie okna od ziemi takie 180 na 60- aby doświetlały jadalnie i korytarz, więc te okna wyżej- na poddaszu chyba muszą być symetrycznie- hmmm muszę to jeszcze przemyśleć. zy ktoś ma okna nie symetrycznie na jakiejś elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts