Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kaefce poważnie z tym piecem?ponieważ nam tez doradzają wszyscy 25 kw ,a nie jesteśmy aż tak ciepłolubni i wystarczy nam góra 21 stopni w pomieszczeniach

wieliszew jeżeli chodzi o te okna i ich rozmieszczenie to wydaje mi się że możecie zrobic jedno okno do podłogi lub drzwi na przykład na taras z boku(wydaje mi się że ktoś tak już zrobił) a wówczas góra nie ma znaczenia rozsuniecie sobie ile się będzie dało,:bye: popieram tą poprawkę faktycznie nie są te pokoje za bardzo ustawne na górze

@wieliszew

witam po długim czasie , dawno mnie nie było na forum , pomyślałem że zobacze - i widze ,że temat jak najbardziej aktualny. pojawili sie ''nowi'' , wiec diuna odnosi sukces swoją popularnością i utwierdza Nas ''starych'' diunowiczów , że wybór był trafiony :-) . jesli moge odnieśc sie do swoich odczuć po prawie 1,5 roku mieszkania w diunie :-)

jesli chodzi o wykusz od ogrodu , chyba dzis tez bym go zlikwidował , ( choć z zewnątrz wygląda bardzo fajnie) - drzwi wyjsciowe na taras na bocznej scianie wydają sie zbyt małe patrząc dzis , i wolałbym miec jednak ładne duże drzwi tarasowe z wyjsciem na ogród, pozatym wykusz w salonie poza kwiatami jest trudny do zagospodarowania.

jesli chodzi o ogrzewanie , to zalerzy co kto daje na podłoge. jesli maja być panele lub deski to mogą być grzejniki ale my mamy gres , wiec tylko i wyłącznie podłogówka. jest przyjemnie ciepło i nawet przy temp. 22 st. jest wystarczająco , bo ciepło jest wyraznie wyczówalne. jak sie napali tylko w kominku to jak termometr nie pokaze co najmniej 23 st to jest różnie , temp. nie jest równowierna wszędzie.

jesli chodzi o kominek , dziś bardzo żałuje że nie dałem z płaszczem , zastanawiałem sie nad tym przed postawieniem , ale zrezygnowałem . dziś palimy dość często i jak pomysle , że tak dużo ciepła sie marnuje , że mogło by byc wykorzystanie do ogrzania całego domu ,to naprawde żałuje.

kwestia spiżarni koło kuchni, to super sprawa ! nie rezygnujcie ! ale.... mysmy poszerzyli dom o 1m. wiec to pozwoliło pozostawic spizarke i jednocześnie miec wystarczająca powieżchnie kuchni. bez poszerzenia nie wiem czy dało by rade , pozatym salon jest większy.

sciany kolankowe podnoście - nie ma to wpływu na wygląd zew. pod warunkiem odpowiednio wydłużenia krokwi tak żeby nie było widać, że dom sie podwyższył. pokoje są dużo wieksze.

różnice poziomów na górze wcale nam nie przeszkadzją , wręcz przeciwnie dodaja uroku . korytarz na górze koniecznie musi być poszerzony ( u nas kosztem łazienki i jednego pokoju) o jakieś 30 cm , ale daje to naprawde pozytywny efekt.

jesli chodzi o 2 garaże , to też powino sie go poszerzyc , co najmniej o 50cm. bo te dwa stanowiska przy orginalnym projekcie są wąskie i teraz jak stoi jedno auto ( nie duże) to jest ok. ale jak bym wjechał drugim dużo większym to juz by była starszna ciasnota i byłby problem z wysiadaniem. na szczęscie mamy juz wybudowany budynek gospodarczy z dodatkowym garażem , wiec jedno stanowisko w przydomowym jest ''techniczne '' na rower , motorower syna , worki na segrogowane odpady , taczkę z drewnem itd :-)

aha , jeśli chodzi o symetrie okien .... :-)

chyba my jedyni zdecydowaliśmy sie na taki krok , tzn. na scianie szczytowej mamy trzy okna , tzn. dwa u góry i jedno na dole w jadalni , tyle że nie w osi szczytu tylko w pionie pod jednym z górnych. wydawało by sie , że śmiesznie , ale tak zdecydowaliśmy bo w salonie jest ściana do wykorzystania ( przy dwóch oknach byłaby lipa) a chcieliśmy miec duże okno w jadalni 30 cm od podłogi. naprawde nie ma tragedii z zewnątrz nie wygląda zle.

a u nas , w listopadzie skończylismy brukowanie , tydzień temu zamontowali płot , na jesień zaoraliśmy działkę , wiec na wiosne zacznie sie uprawa , sianie trawy i sadzenie krzewów :-)

... kiedy ta zima sie skończy ! :-) :-)

pozdarwiam

ps moze cos wkleje przy okazji :-)

Cześć Wszystkim :)

Mieszkamy 5 miesięcy ..... Zaaklimatyzowanie w naszej Diunie mix trwało jakieś 15 minut :wiggle:

Napisze jak to jest u nas dla przyszłych budowniczych i początkujących :)

Na dzień dzisiejszy zrezygnowałabym tylko z dwóch poziomów na górze...trzeba być ciągle czujnym w nocy :wtf:

Ogrzewamy piecem gazowym-koszt 1300 zł miesięcznie temp.max 23 st.(koszt z kapaniem, gotowaniem i grzaniem). Docelowo będzie stałopalny na wszystko, na razie stoi w garażu :rolleyes:

Podnosiliśmy ściankę kolankową -pomieszczenia wyższe i ustawniejsze . Pokój nad garażem podzieliłam na dwa, wyszły całkiem spore pokoiki. W salonie mamy na ścianie szczytowej jedno większe okno , w zupełności wystarcza,kominek bez płaszcza, żałuję że nie rozprowadziliśmy kanałów cieplnych , całe ciepło przypieka nas na dole...

Ogólnie , nie zamieniłabym się na inny.....mimo tych małych niedogodności.

Mam nadzieję że troszkę pomogłam.

Pozdrawiam Beata

ewa31, odnośnie mocy kotła to sprawa wygląda tak:

- fachmani liczą zapotrzebowanie W/m2 budynku dla najbardziej niekorzystnego przypadku tj. np. zima z temperatura -25st

Rzeczywistość jest jednak trochę inna i takie zimy u nas nie występują dłużej niż przez tydzień-dwa tygodnie w roku, owszem zdarzają się dłużej ale przeważnie jest to krócej. Jeśli dany fachowiec wyliczy ci, że zapotrzebowanie na ciepło wyjdzie 80W/m2 (razem z CWU) to przy 200m2 otrzymasz moc kotła 16KW. Dla kotła 25KW i 200m2 musiałabyś mieć zapotrzebowanie 125W/m2.

No i tutaj dochodzimy do meritum sprawy. Jeśli ktoś zaprojektuje Ci instalacje to pewnie da moc kotła o jeden rząd wyższy aby być po "bezpiecznej stronie mocy" tak abyś nie mogła mu nic zarzucić. Część ludzi jest z natury zapobiegawcza (np my ;)) i na wszelki wypadek bierze kocioł o większej mocy ale część ma to w głębokim poważaniu i wiedząc, że zimy stulecia zdarzają się raz na 100 lat bierze kocioł o wyliczonej mocy. Dodam tez, że te wszystkie wyliczenia W/m2 odnoszą się do warunków najbardziej niekorzystnych (np temp. -20st) ale większość czasu i tak mamy w zimę w okolicach 0/-5 co dodatkowo zmniejsza zapotrzebowanie na moc. Pomijam fakt, że dochodzą do tego jeszcze wszelakie współczynniki bezpieczeństwa dodatkowo zwiększające ilość ciepła w obliczeniach coby być po bezpiecznej stronie (tak to w naszym budownictwie jest...).

Teraz kwestia samego kotła. My wybraliśmy taki ze sterownikiem "full automatic" ECOAL (http://www.ecoal.pl). Sam dobiera parametry spalania i dawkowania paliwa na podstawie trendu wzrostu/spadku temperatur spalin. Ja tylko wrzucam węgiel. Nie muszę nic grzebać przy nim. Mogę codziennie wrzucać inny węgiel a sterownik i tak dobierze optymalne parametry spalania i dawkowania paliwa i powietrza. Mogę tez nim przez internet sterować tak "na wszelki wypadek" :).

pozdrawiam

Małżon Kaefce

Za te wszystkie info mocne ściskasy dla Was.

Budujemy diuna mix

Bałam się że zlikwidowanie wykuszu może być nie fajnym pomysłem, ale dzięki maxim_m jestem pewna swojej decyzji.

Nad tym piecem to pomyślę, wnioskuję z Waszych wypowiedzi, że 23KW wystarczy.

Napewno podniesiemy tą ściankę kolankową, Ci co podnieśli są zadowoleni, Ci co nie podnieśli- żałują.

Dziwią mnie takie wysokie rachunki za prąd. Nasza znajoma ma dom 160m2 z poddaszem i wszystko ma na prąd- ogrzewanie, woda i jej podgrzanie, kuchnia, czajnik, mikrofalówka, piekarnik (tzn ma dwa rachunki 1 za prąd, 2 za wywóz śmieci) i miałam w ręku jej rachunki, więc najmniejszy 430zł największy 550zł, z czego 2 x miała nadpłatę, raz 700zł a raz 150zł- widziałam osobiście. Nawet postanowiliśmy, że naszym drugim ogrzewaniem będzie elektryczne.

Kominek napewno zrobimy z rozprowadzeniem, bo tu też Wszyscy zgodnie twierdzą, że praktyczne.

Dużo tu czytałam o solarach na ciepłą wodę więc i my się tym zainteresowaliśmy a zimą wodę ogrzeje podgrzewacz elektryczny lub ewentualnie kominek.

Symentryczne okna nie psują uroku domu więc rozsuniemy okna na poddaszu w pokojach bliźniaczych.

Podłogówka cały parter.

Zostawimy różnicę ale nie na 3 stopnie tylko na 1 stopień i będą przesunięte tzn - na dole do garażu i kotłowni a na górze do sypialni i do pralni (dawniej łazienka z sypialni)

Nie zlikwiduję ani kibelka na parterze ani spiżarki- wg Waszych wskazówek

Oto zbiór ważnych dla mnie informacji które zebrałam z Waszych opini.

Wszystkim WIELKIE DZIĘKI!!!!!

Witam

Mieszkamy od sierpnia w naszej diunie mix-u nas też się nazbierało sporo zmian, niektóre podpatrzyliśmy na forum inne wynikały z warunków zabudowy(kąt nachylenia dachu 45 stopni).Na dzień dzisiejszy to zmieniliśmy by pewnie tylko kominy na systemowe.Napewno warto:1.zlikwidować różnicę poziomów

2.nie załować na ociepleniu domu(u nas pustak 24 +15 styropian),dach deskowany,papa,dachówka ceramiczna,wełny 15+5

3.piec na paliwo stałe 25 kw

4.podłogówka w przedpokojach,łazienkach,kuchni i wiatrołapie(chociaż w kuchni zakręcona grzeje tylko grzejnik)wyprowadzona podłogówka pod każde okno balkonowe.

5.zlikwidowaliśmy 4 okna dachowe-chcieliśmy jeszcze to nad klatką ale w trakcie budowy jednak zostawiliśmy-lepiej doświetla schody niż to na ścianie elewacyjnej-chociaż nie wiem jak to umyć.

6.powiększyliśmy pokój na dole-przesunięcie ściany nośnej o 1m

7.mamy podpiwniczenie pod 3/4 domku-super sprawa!

8.zmiejszyliśmy też okna w salonie -te w wykuszy żeby zmieścił się grzejnik oraz 2 okna zamieniliśmy na jedno duże 180*155(salon jest naprawdę dobrze oświetlony)

9.w pokoju nad garażem też mamy jedno okno 180*155

10.w toalecie przy wiatrłopaie wstawiliśmy tez małe okno

11.nie mamy też okien łukowych i te u góry zmiejszaliśmy chyba o 10 cm

12.w kuchni nie mamy spiżarki w wykuszu stoi stół z krzesłami

Mieszka się super-zima nas rozpieszcza więc opału nie idzie dużo-w piecu rozpalamy dopiero po południu-przed południem temp. w domu to nawet 20 stopni.Pozdrawiamy życzymy dużo cierpliwości,wytrwałości i stalowych nerwów,oby wam siwych włosów za dużo nie przybyło.A do waszych kalkulacji dodajcie 25 procent to może się zmieścicie-bo nas przerosła wykończeniówka.

Co do wykuszy-to my jesteśmy za nielikwidowaniem-one właśnie dodają całego uroku

BAJA96- cenne informacje- śliczne dzięki

Potwierdziłaś część moich decyzji- ale z wykuszami sprawa zapadła- likwidujemy.

Pomyślę jeszcze nad tymi oknami w jadalni- może jedno duże będzie lepsze...

Tylko ten piec..."znawcy twierdzą że na ten metraż i taki budynek 23KW zupełnie wystarczy...muszę jeszcze popytać.

Jeszcze raz dziękuję.

• 2 weeks później...

tak jak wpisujesz się na forum kliknij ,zaawansowana, edycja na dole po prawej potem niżej ,zarządzaj załącznikami, następnie ,dodaj plik, i pózniej ,wybierz plik, i wybierasz ja tak wstawiam zdjęcia sama do tego jakoś doszłam metodą prób i błędów ale może ktos lepiej i bardziej fachowo i obrazowo napisze ,może choc troszkę ci podpowiedziałam próbuj dopóki ci się nie uda;)

u nas lazienka dolna już wypłytkowana kamień w salonie jest oraz płytki w jadalni jeszcze górna łazienka i korytarze czekają także u nas praca wre

A co tam u Was diunowicze czy wszystkie diunki już pokończone?

Edytowane przez ewa31

ciekawe rozwiązanie z tymi schodami do salonu!!

A gdzie dajecie podłogówke ? czy dobrze widze że zrezygnowaliście z kominka ?:wiggle:

u nas jest kominek ale za to kuchnie mamy przeniesioną do pokoju na dole ,jednak kominek sporo miejsca zajmuje

widze że tylko my dwie jesteśmy na forum a można wiedziec gdzie budujecie diunke w jakim województwie?

Edytowane przez ewa31