Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Rzadko udzielam się na forum - częściej czytam.Wszystkim gratuluję ich domków - my jesteśmy posiadaczami Diuny Mix lustrzane odbicie i jesteśmy już po tynkach, elektryce, częściowej hydraulice( to co do tynków i wylewek). Zbliża się wielkimi krokami termin wylewek i mam w związku z tym pytanie - jak wyglądały warstwy izolacji w/g waszych przekonań, fachowców, itp. Ja mam zrobione tak: chudziak , folia 0,3 mm wywinięta na ścianę, styropian 10 cm ( 4,2 i 4 pomieszane ostro i w tym pochowane wszelkie rurki, itp), na styropian dałem folię pod podłogówkę i podłogówka , wylewka i tyle. Dużo czytam i tak mam nawet w projekcie żeby na styropian dawać jeszcze jedną warstwę folii (pomijamy podłogówkę). Opcja chudziak, folia, styro, folia - to dla mnie jak termos - tym bardziej , ze jak po dwóch dniach rozbierałem ułożony styro to już widziałem wilgoć na folii pod styro . Odpowiedzcie mi co i jak ma być. W projekcie folii też mam nawalone dwie warswty na parterze i piętrze.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam,

My zakupiliśmy 4t ekogroszku. Po pierwszym grzaniu od 25.08.2011 do 7.04.2012 zostało nam 950 kg węgla. Diunę III mamy większą o 1 pokój wielkości garażu oraz o piwnicę, ale garaż ogrzewaliśmy tylko przy dużych mrozach. Średnia temperatura w domu zimą oscylowała w granicach 21 st.C. Piec 25kw. Od stycznia pojawił się kominek i od czasu do czasu ogrzewaliśmy nim salon.

Witam,

My zakupiliśmy 4t ekogroszku. Po pierwszym grzaniu od 25.08.2011 do 7.04.2012 zostało nam 950 kg węgla. Diunę III mamy większą o 1 pokój wielkości garażu oraz o piwnicę, ale garaż ogrzewaliśmy tylko przy dużych mrozach. Średnia temperatura w domu zimą oscylowała w granicach 21 st.C. Piec 25kw. Od stycznia pojawił się kominek i od czasu do czasu ogrzewaliśmy nim salon.

Wielkie dzięki za rzeczową informację. Pozdrawiam

Witam,

potrzebuję pilnie Waszej pomocy!!!

Co zrobić - buduję dom i parter już stoi. Okazało się,że z obu stron gdzie są okna i nie ma możliwości rezygnacji brakuje po 30 cm do granicy działki (jest 3,86 bez ocieplenia). co teraz? jak załatwić temat - czy da się dogadać z sąsiadami? Skąd zgoda.

Nie piszcie mi tylko co powinnam zrobić przed budowaniem. Jest za mało miejsca i co dalej? Teraz potrzebuje rady jak mam to rozwiązać

Witam,

potrzebuję pilnie Waszej pomocy!!!

Co zrobić - buduję dom i parter już stoi. Okazało się,że z obu stron gdzie są okna i nie ma możliwości rezygnacji brakuje po 30 cm do granicy działki (jest 3,86 bez ocieplenia). co teraz? jak załatwić temat - czy da się dogadać z sąsiadami? Skąd zgoda.

Nie piszcie mi tylko co powinnam zrobić przed budowaniem. Jest za mało miejsca i co dalej? Teraz potrzebuje rady jak mam to rozwiązać

Gdzie można: okna zamienić na luksfery. Gdzie trzeba: dogadać się z sąsiadem. W końcu to 30 cm a nie 3 metry. Zastanawia mnie tylko, jak to się stało, że dostałaś pozwolenie na budowę. Skoro ktoś dał pozwolenie, to może on coś mądrego doradzi. Może jakąś formę oświadczenia sąsiada, że się zgadza. Powodzenia.

aga100, niewiele sie pomyliliscie!

Ja bylem zaskoczonymi moimi budowlancami ktorzy stwierdzili ze za podniesienie scianki kolankowej nie beda chcieli wiecej kasy. Moze za wymurowanie scianek dzialowych na gorze tez wiecej nie wezma :)

Dzisiaj przywiezli mi deski na wiezbe, jutro dowioza reszte cegiel, a najwazniejsze ze ekipa wchodzi ponownie na plac budowy. Mysle ze do soboty uporaja sie z murowaniem pietra, a w nastepnym tygodniu skoncza wiezbe.

Jesli dobrze pojdzie to za miesiac Duna bedzie miala dach!

Hej,

czy możesz mi podesłać zdjęcia twojego dachu z podwyzszona scianka kolakowa? Tez podwyższyliśmy prawie o 60 cm i jestem ciekawa jak ten dach będzie wyglądał.

Dzięki

tez mówie ze słuszna , ja tylko załuje ze garażu nie poszezyłem. teraz widze ze jak wjade dwoma samochodami to bedzie ciasno... niestety.

glowac a jak scianka kolankowa , podwyższasz? ja juz ustaliłem , dwa bloczki + wieniec czyli jakies 60cm. ale bede wydłużał krokwie . jeszcze nie wiem o ile , musze z kierowinikiem pogadac.

Hej,

możesz mi podesłąć zdjęcie Twojego dachu? bo my o tyle samo podwyższamy sciankę kolankową. I o ile wydłużyłeś krokwie?

Pokoj dziecinny na gorze - scianka kolankowa podniesiona o 2 szt. Porothermu. Okno balkonowe 100*210+20cm - tak aby okno bylo jednoskrzydlowe, nie dzielone i w calosci otwierane i uchylane.

http://images24.fotosik.pl/191/cceb807c76ca1f25m.jpg

Fragment kuchni - brak spizarni i okna w "spizarni", scianka dzialowa pomiedzy kuchnia i salonem o dlugosci 1,25 m (tyle ile mialaby glebokosc spizarni)

http://images30.fotosik.pl/191/fa257c74e8ff730em.jpg

z jakiej firmy macie okna?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...