Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po prostu im bliżej drzwi balkonowych, tym zimniejsza podłoga. I pewnie winnych już nie znajdę. wiadomo każdy wykonawca to fachowiec! Fakt, że tak jak u was strop nad wykuszem wylany równo z pozostałą częścią stropu, a potem to już tylko walka o ratowanie izolacji cieplnej (mniej więcej jak u was). Przemarzania nie ma, ale straty ciepła na pewno są. Irytujące, że ani budowlańcy ani kierbud ani my nie przeczytaliśmy jak należy projektu. W każdym razie nie przecieka, chociaż tyle dobrego. A tak w ogóle, jak wam się mieszka? ciekawe czy coś byście zmienili. Bo my mamy np. problem z przechowywaniem ekogroszku, garaż trochę mały (Diuna III). Ale ogólnie fajnie się mieszka. szczególnie kuchnia po przeniesieniu ciągu roboczego w miejsce spiżarni bardzo funkcjonalna. Hitem stół w wykuszu.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszka się bardzo dobrze

jeżeli chodzi o przechowywanie opału to u nas juz blaszak stoi a co do fachowców to jeden lepszy od drugiego po jednych pieniądzach.

U nas kuchnia jest przeniesiona do pokoju gościnnego czyli jest całkiem osobno,a tu gdzie miała byc kuchnia jest jadalnia a raczej będzie jak kupimy stół.

Przydała by się piwnica chociaż pod połowa domu.okienko na strychu.

Wiatrołap mamy powiekszony o tą ubikacje co jest w projekcie,u Was pomieszczenie 7 i 8 na dole to u nas łazienka a kotłownia jest w 11 ,6 u góry to garderoba, 5 pokój gościnny, 7 to sypialnia ,a łazienka jest na przeciwko schodów,ogólnie to takie zmiany my mamy .

kominek też mamy z systemem ale nie korzystamy zbyt często bo mamy małe dziecko,bardzo ja ciągnie wtedy do szyby;)

Edytowane przez ewa31

jarcyś mam pytanie jaki macie piec i ile kw oraz jaka ilośc opału Wam idzie na sezon grzewczy:)

poprosze też o wypowiedz na ten temat innych posiadaczy pieca węglowego

W ubiegłym roku poszło 5 ton ale powiem, że mogło pójść trochę więcej, w maju po konserwacji pieca nie zasypywałem już choć noce były jeszcze zimne (farelki). Mam równomierne ciepło w domu na poziomie 21-22 C Piec z podajnikiem na ekogroszek Cichewicza 21 KW i węgiel ... najważniejszy bo trzeba nabrać doświadczenia. Od węgla zależy najwięcej ... nie kupuje w marketach, tylko trzeba znaleźć uczciwy skład węgla. Poszedłem na wojne z trzema kolejnymi składami bo zamiast tony dali 800 kg. Udowodniłem, dostałem rekompensatę. Ale więcej tam nie kupiłem nawet popiołu. Na szczęście w Legnicy i okolicy jest w czym przebierać. W tym sezonie poszło dopiero 2 tony...

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witajcie!

U nas w tym sezonie poszło 1,8 tony ekogroszku - od końca lipca do teraz. Poprzednie dwa lata nie przekraczaliśmy 3,5 tony na rok - tak że 5 ton to jakaś masakra. To nasz 3 sezon i w porównaniu do zeszłego jest mega zmiana in plus :) Piec 25 KW firmy Siemko. Temperatura w domu na dole utrzymuje się stale na poziomie ok 21 stopni. Na gorze jest ciut chłodniej dlatego, ze tam nie przebywamy za często. Sypialnię mamy na dole :) Mamy Diunę 3 powiększoną o piwnicę z garażem na poziomie -1 i dodatkowy pokój nad garażem. Kominkiem przepalaliśmy może z 5 razy (małe dziecko w natarciu :D)

Jeśli chodzi o minusy Diuny to faktycznie moim zdaniem garaż jest za wąski. Trzeba uważać aby nie obić drzwi samochodowych o ścianę. Urządzić sensownie kuchnię jest faktycznie dosyć trudno na wykuszu ale po długich rozmyślaniach w końcu udało nam się coś wykombinować :)

Plusem z kolei Diuny jest jej niekwestionowany urok :p

W tej chwili jesteśmy na etapie wykańczania górnej łazienki. Reszta jako tako porobiona ale raczej jeszcze do finiszu daleko :)

Trochę zdjęć domu i kuchni:

Zabrakło frontowego zdjęcia dodam w kolejnych postach

DSC_0538.jpg

DSC_0540.JPG

DSC_0633.JPG

DSC_4823.jpg

DSC_4833.jpg

Edytowane przez Magdalena i Łukasz

rzeczywiście kuchnia super Magdalena i Łukasz :wiggle: bardzo prosimy o cenę mebli ale napiszcie też jakich materiałów użyto to znaczy czy posiadają np lepszej jakości zawiasy lub kargo itd

bany86r

super że macie z głowy te okropne sprawy papierkowe teraz końcowe poprawki wykończenia i szybciutko do siebie !!!!!!:lol2:

Ewa31

ja też się cieszę że mamy to za sobą najgorsza ta biurokracja :(. Jeszcze małe wykończenie i wchodzimy. Zapraszamy do nas :)

POSTARAM SIĘ WSTAWIĆ W NAJBLIŻSZYM CZASIE FOTKI, ALE MUSZĘ DORWAĆ OD KOGOŚ APARAT BO MÓJ W NAPRAWIE :(

rzeczywiście kuchnia super magdalena i łukasz :wiggle: Bardzo prosimy o cenę mebli ale napiszcie też jakich materiałów użyto to znaczy czy posiadają np lepszej jakości zawiasy lub kargo itd

bany86r

super że macie z głowy te okropne sprawy papierkowe teraz końcowe poprawki wykończenia i szybciutko do siebie !!!!!!:lol2:

Edytowane przez bany86r

• 1 month później...

podziwiać i zazdrościć :)

ja zrobiłbym najpierw CO, bo rozumiem, że rury będą wtopione w ściany, a jak będą tynki, to może sie okazać podwojna robota...

ale co ja moge wiedzieć :)

PS: u nas jutro przychodzą wreszcie murarze i zaczynamy mury ponad poziom gruntu (fundamentowe) - fundamenty zrobiliśmy wylewane do gruntu - też własnymi siłami...

pewnie zaraz narodzi się wiele pytań - liczę na wymianę doświadczeń, uwag.

Jak znajdę chwilę, to opiszę, co i jak zmieniliśmy

a wy jakie wprowadziliście (jeśli w ogóle) zmiany?

a zostawiliście okno narożne w salonie? - mocno się nad nim zastanawiamy...

z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

jeden poziom - chciałbym to zobaczyć... :]

my zamieniliśmy kotłownię z łazienką i zrezygnowaliśmy z mini garderoby obok sypialni na parterze. wejście do kotłowni tylko z zewnątrz, ale ciągle mamy szansę wrócić do pierwowzoru - dopiero etap podmurówki (jak pisałem)

a może wrzucisz jakieś fotki i pochwalisz się co już macie? :D

PS: a kto jest fachowcem jeśli chodzi o budowę swojego domku - ja też ciągle się czegoś uczę...

pozdro serdeczne