Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam pojęcia jak się zmniejsza zdjęcia bo nie chcą sie tu zmieścić na forum, od poniedziałku wchodzi tynkarz znajomy i sprawdzony.Też byśmy sami zrobili tynki ale niestety mąż potrafi ale nie ma kiedy zrobić.Tynki będą tradycyjne ręcznie robione powodem jest iż siostra robiła maszynowo i pękają :-(

a zostawiliście okno narożne w salonie? - mocno się nad nim zastanawiamy...

z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

jeden poziom - chciałbym to zobaczyć... :]

my zamieniliśmy kotłownię z łazienką i zrezygnowaliśmy z mini garderoby obok sypialni na parterze. wejście do kotłowni tylko z zewnątrz, ale ciągle mamy szansę wrócić do pierwowzoru - dopiero etap podmurówki (jak pisałem)

a może wrzucisz jakieś fotki i pochwalisz się co już macie? :D

PS: a kto jest fachowcem jeśli chodzi o budowę swojego domku - ja też ciągle się czegoś uczę...

pozdro serdeczne

Witam nowych Forumowiczów :)

U nas też jest łazienka "prywatna" w miejscu kotłowni :) Różnicę poziomów zlikwidowaliśmy i jest ok. Ścianki kolankowej praktycznie nie podwyższaliśmy - może o pół warstwy bloczka jedynie. Z okna narożnego nie rezygnujcie. Jest tylko ciut droższe (my mamy nie otwierane), a nadaje urok bryle domu i daje dużo światła i wnosi optycznie przestrzeń do salonu. Ja za nic w świecie bym swojego nie zamurowała teraz :) Również okna wykuszowe w salonie są w formie witryn. Nie ma sensu robić otwieranych. Można je łatwo umyć od strony tarasu.

Nie wiem jaki piec planujecie ale powiem szczerze, że Mąż często kursuje do kotłowni coś tam podkręcić np. temp. wody do kąpieli i wychodzenie na zewnątrz byłoby bardzo kłopotliwe. Jeśli nie będziecie nic podkręcali to wydaje mi się jak najbardziej ok wejście z zewnątrz - przynajmniej nie będzie brudu z kotłowni w domu.

Z jeszcze moich przemyśleń to warto oprócz kranu w garażu zrobić kran na zewnątrz budynku w pobliżu ogrodu. Przydatna rzecz.

Pozdrawiam,

Magda

b-orzol - dziękuję za fotki :)

fajnie wygląda domek bez podnoszenia ścianki kolankowej (to kolejny nasz dylemat... wstępnie mamy podniesioną ściankę o 2 warstwy

b-orzol, Magdalena i Łukasz,

skoro macie wyrównany poziom w domu, to czy nie koliduje to z wysokością klatki schodowej? (jeśli nie podnieśliście tego niższego poziomu dachu)

macie fotki tej "wyrównanej" części korytarza na dole/poddaszu?

Magdalena i Łukasz,

dzięki za radę co do okna narożnego :)

a jak kwestia "ustawności" salonu? jak zaaranżowaliście tą część w salonie z wykuszem i oknem narożnym?

u mnie widać już pierwsze zarysy domku (wreszcie :D)

zadaję tyle pytań, bo jeszcze mam szansę co nieco po zmieniać...

Kopia 20140403_180747.jpgKopia 20140403_180742.jpg

Witam,

Zdjęcia salonu z oknem narożnym są gdzieś na tym forum. Poszperaj może w moich zdjęciach. Salon mamy jeszcze nie urządzony. W miejscu okna narożnego stoi kanapa narożna :) TV będzie na ścianie z drzwiami na taras. Teraz widzę, że budujecie krótszą Diunę to może faktycznie warto zastanowić się nad tym oknem. Ciężki dylemat :)

Jeśli chodzi o wysokość na klatce schodowej to jest ok. Musiałabym zapytać Męża bo możliwe że podnosiliśmy na połówce z garażem coś więcej bo zewnątrz różnica uskoków jest taka jak powinna być. Klatka schodowa jest ok. Dam radę nawet umyć okno na klatce :) No i nie jest za nisko.

Nie mamy uskoków ani na dole ani na górze. Wszystko jest wyrównane. Już chyba wiem jak to rozwiązaliśmy. Po prostu garaż z piwnicą na poziomie -1 został podniesiony o różnicę uskoków.

Co do wentylacji to mamy standardowo umieszczone kominy wentylacyjne w kuchni, przy kominku i przy kominie od pieca i porobione kratki wentylacyjne. Na dachu mamy kilka takich "grzybków" wentylacyjnych :)

Tynków nie wiem ile poszło metrów. My mamy mocno zmodyfikowaną Diunę, powiększoną o 1 pokój i 2 piwnice więc podane ilości będą niewymierne.