Markoebelo 19.07.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam po krótkiej przerwie. Udało mi się skompletować i złożyć dokumenty na pozwolenie na budowę 2 tygodnie temu. Na działce stoi juz blaszak który będzie magazynkiem. Mam do Was ( głownie tych którzy juz budowali ) pytanko w związku z fundamentami.Rozmawiałem dzisiaj z moim przyszłym murarzem. Fundamenty będa lane z betonu , zbrojone prętami 12. Pod fundamenty będą kopali dziurę łopatami. Zrobia jeszcze wylewki na tarasy , przód i tył. Za całość murarz powiedział 8,5 tyś zł + moje wydatki na materiały. Czy uważacie że cena jest wysoka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 19.07.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Czy widzieliście te aranżacje na stronie Domusa?http://www.domus.wroc.pl/projekt5.html?id=97&flip=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.07.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Renatko jesteś wielka Tyle razy zerakałam na stronę Domusa i nie widziałam tych realizacji Pięknie wyglądają te białe okna ze szprosami - oj ale zrobiłaś mi przyjemność z rana kris100 dachówka przepiękna !!! Dziękujemy za zdjęcia i prosimy o więcej Zdradź jaki to kolor dachówki ? Dom prezentuje się WSPANIALE !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 20.07.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Cześć Renatko,jesteś bardzo czujna. Oczywiście, pomyliłam numerację DIUNY III z MIX. Pokoje 5 i 6 na poddaszu pozostają oczywiście nienaruszone. Mowa o pomieszczeniach 3, 4 i 7. w 3 będzie pralnia z wejściem od holu,w 7 garderoba,a w 4 pozostanie duża łazienka. Dzisiaj zrobiłam duży krok naprzód. Projekt leży już na biurku w biurze projektowym, omówiłam wszystkie zmiany z architektem i okazało się że mogę w miejsce okien w garażu i pokoju nr 2 na poddaszu pozostawić okna w formie luksferów ( nie mam pojęcia jak to się pisze), co bardzo mi się spodobało. Ponadto jest możliwe oświetlenie światłem dzinnym łazienki w pomieszczeniu 8 na parterze, poprzez specjalne dachowe okno z przewodem świetlnym umieszczone na suficie - też mnie to bardzo zainteresowało. Być może skorzystam z tego rozwiązania. Co do tych aranżacji na stronie DOMUSA, to też je widziałam są pięknie wykonane, tylko w mojej sytuacji nie realne (biel jest nie do zaakceptowania) Czy ktoś może sprawdzał, czy ściany fundamentowe lepiej wylewać z betonu czy murować z bloczków betonowych. Co jest tańsze? Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 20.07.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Markoebelo, jestem tuż tuż za Tobą i interesują mnie również fundamenty. Jutro prawdopodobnie będę wiedziała ile mój murarz weźmie za te prace. Ale u nas to nie Kraków jak u Ciebie, więc spodziewam się niższej ceny. Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.07.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Markoebelo u nas cała murarka to 30,000złMy zdejmujemy tylko humus a resztą zajmuje się ekipa.Tak sobie liczę http://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify35/011.gif , że za to co Ci zaproponowali wychodzi ok. 8,000złWięc to chyba dobra cena ?Jak wróci mąż to się go zapytam co on o tym myśli ? - bo ja to wiesz ....................KOBIETA http://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify30/006.gif lecę gotować ogórkową (na wędzonych żeberkach) http://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify26/034.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 20.07.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 WOW!!!Ale te realizacje piękne....ach....Też ich wcześniej nie widziałam i od 15 min już tam prawie mieszkam, jem przy stole, kominek rozpalony..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 20.07.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Patty co tam będziesz jadła? Ja mam piwko Karmi - polewam Ja usiądę na fotelu - Tobie zostawię kanapę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 20.07.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Jak na tą upalną chwilę wsunęłabym naleśniki ze szpinakiem i faktycznie zaraz potem rozłożyła się na kanapie i chyba raczej z lampką wina bo piwko ostatnio jakoś mi nie smakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 20.07.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 no i oczywiście zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 20.07.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Mariola6 jeśli będziesz mogła to napisz ile będzie chciał Twój murarz. Mój murarz wspominał ze dużo pracy jest przy tarasie z tyłu i z przodu- ciekawy jestem czy to prawda. Matrtwi mnie jeszcze jeden fakt , powiedział że raczej dachu nie chcieliby robic bo nie mają sprzetu itd a ja chcialem jedną ekipę do stanu zamkniętego bo potem jednaq ekipa zwala błedy na drugą. Musze poszukać alternatywy - ciekawe czy znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris100 20.07.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 głowac Daję dachówkę Robena średzka falista kasztanowa, już kiedyś wam pisałem. Widziałem wasz e koszty do tej pory to jakiś koszmar ja za pustaki zapłaciłem miniej jak połowę tego co wy co za czasy straszne zdzierstwo. Po co daliście się naciągnąć na palety, będziecie mogli je zwrócić. Ale umnie też przestało ostatnio być fajnie mój stan surowy minął już 150tyś. Mam nadzieję, że wyrobię się do 160tyś, ajak zaczynałem to byłem przekonany, że 130 tyś to już będzie max. W projekcie jest wszystko pozaniżane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.07.2007 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Kriss u nas wszędzie płaci się za palety - kupowaliśmy po 15zł a skupują za 16zł - nawet troszkę na nich zarobimy Oj masz rację - pisałeś już jaka to dachóweczka - przepraszam - piękna Patty ja to mama karmiąca więc piwko bezalkoholowe wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 21.07.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 No tak... Ja też jeszcze karmię , a miałam na myśli te Świeta 2009, a może wcześniej....bo pewnie Wigilia 2008 jeszcze na starych smieciach.... Widzę, że jak narazie wszyscy kupują dachówki ceramiczne, napiszcie czemu zrezygnowaliście z cementowych-takich jak zawarto w projekcie - my sie ciągle wahamy co wybrać a mój luby już prawie zaczął szukać cementowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolałukasz 24.07.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 witamy po baaaaaaaaaardzo długiej przerwie! nie odzywaliśmy się dardzo długo, ponieważ cały czas zajęci byliśmy biurokracją. dopiero kilka dni temu otrzymaliśmy pozwolenie na budowę a teraz czakamy "tylko" na dziennik budowy. po trudnej i zaciekłej walce z deszczową pogodą rozpoczęliśmy budowę. jesteśmy już po wylaniu ław fundamentowych, a obecnie ekipa stawia bloczki. ze względu na szerokość działkji ( 20m) byliśmy zmuszeni do zakupu projektu Diuna (bez garażu). jak większość z was wprowadziliśmy pewne zmiany. na parterze wydłużyliśmy pokój 1/6 do długości pokoju 1/3 tym samym likwidując zadaszenie. uznaliśmy, żw dzięki temu pokój ten będzie bardziej nasłoneczniony. w salonie zlikwidowaliśmy okno narożnikowe, a na elewacji bocznej wstawiliśmy bliźniacze okno. oba wydłużyliśmy do 1,85. wyjście na ogród będzie przez środkowe okno z wykuszu. piętro zostaje bez zmian, no może zastanowimy się nad okanami dachowymi, które są "lekko" ukryte pod zadaszeniem. szokują nas kwoty, które podajecie . my dogadaliśmy się z ekipą murarzy i za stan surowy otwarty wezmą 18 tys. mamy nadzieję, że nic się nie zmieni a pogoda będzie nam sprzyjać. wkrótce się odezwiemy i być może będziemy mogli pochwalić się już jakimiś efektami budowy. pozdrawiamy. k&ł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 27.07.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 ja jestem calkiem nowiutka.mam na imie Agnieszka. My Staralismy sie o budowe Karminy ale archeolodzy nam siedzieli na dzialce i nie dostalismy zgody, wiec zdecydowalismy sie na Diune III w odbiciu lustrzanym.po calych perturbacjach zwiazanych z nasza polska biurokracja zaczelismy budowe w maju. na razie mamy fundamenty. w tym miesiacu maja zrobic zero. zdjecia zamieszcze wkrotce. serdecznie ciesze sie ze jest to forum, i pewnie bede zadawac glupie pytania ale jestem naprawde zielona w tej dziedzinie a moj mezus tez zajety i dlatego ja tu bede zagladac.serdecznie pozdrawiam i zycze powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 29.07.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witam wszystkich, widzę, że coraz więcej jest Diunkowiczów. Witam Cię Agnieszko w naszym gronie. Ja nadal jestem na etapie dokumentacji. Mam już projekt instalacji wodociągowej ( 340 PLN, ale mój architekt pojechał na wakacje więc mam przymusową przerwę. Sama załatwiam odrolnienie, Zakład energetyczny i wypis z gminy. Ceny to: architekt 1700 netto, geodeta- odrolnienie 350 brutto, Zakład energetyczny - wniosek 146,40 PLN, wypis z gminy ok. 40 zł. Zamówiłam także bloczki fundamentowe - 1.780 szt. po 3,78zł/szt. - mam je mieć na początku września - dowóz na miejsce gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 29.07.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 ja chyba ZGUPŁAM A może by tak powiększyć dom o 1,2m od strony salonu i kuchni??? Dom nie straci na uroku a salon i kuchnia zyskają przestrzeń - tylko czy takie zmiany można wprowadzić po tym jak juz się dostanie PNB??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 31.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Cześć Glowac,myślę, że powinnaś uważać z tym powiększeniem kuchni i salonu o 1,2 m. Jedni moi znajomi, wprowadzili wiele zmian m.in. podwyższenie budynku, przeniesienie kominów, zmianę okien, i jeszcze kilka drobniejszych, co w efekcie bardzo zmnieniło widok ogólny budynku na niekorzyść. Ich dom z dachem czterospadowym wygląda teraz jak "grzyb". Zepsuli bryłę domu i bardzo ubolewają nad tym, gdyby wiedzieli, że te zmiany dadzą tak zły efekt końcowy nie zmieniliby niczego w projekcie. Dlatego, radziałabym Ci pozostać przy tym co masz ( ale to jest tylko moje zdanie). Pozdrawiam Mariola6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.08.2007 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Mariola myślę, że w przypadku naszej Diuny aż prosi sie o taką zmianę Spójż na nią od frontu. Tak jak większość diunowiczów poszerzyliśmy garaż o 1,2m. Teraz wg nas temu budynkowi czegoś brakuje Bryła jest niesymetryczna - zreszą od początku ta część dachu była najkrótsza. Po powiększeniu dom nabierze pełnego kształtu - nie dość, że "wydłanieje" z zewnątrz to zyskamy prawie 40m salonu, spiżarnię a kuchnia będzie miała ok.14m. Myślę, że tak małych zmian nie należy się bać a na pewno nie grozi nam to co Twoim znajomym - tu nikt nic nie zmienia w bryle domu. Zdolne rączki mam i zrobiłam sobie w pracy wizualizację - uwierz mi naprawdę świetnie to wygąda - mała zmiana a tyle korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts