Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

b-orzol - dziękuję za fotki :)

fajnie wygląda domek bez podnoszenia ścianki kolankowej (to kolejny nasz dylemat... wstępnie mamy podniesioną ściankę o 2 warstwy

b-orzol, Magdalena i Łukasz,

skoro macie wyrównany poziom w domu, to czy nie koliduje to z wysokością klatki schodowej? (jeśli nie podnieśliście tego niższego poziomu dachu)

macie fotki tej "wyrównanej" części korytarza na dole/poddaszu?

Magdalena i Łukasz,

dzięki za radę co do okna narożnego :)

a jak kwestia "ustawności" salonu? jak zaaranżowaliście tą część w salonie z wykuszem i oknem narożnym?

u mnie widać już pierwsze zarysy domku (wreszcie :D)

zadaję tyle pytań, bo jeszcze mam szansę co nieco po zmieniać...

[ATTACH=CONFIG]252858[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]252859[/ATTACH]

Witam- u nas wyrównaliśmy poziomy i nie żałujemy,ale nie wiem jak sie sprawa ma wtedy do klatki ,ponieważ my mamy kat nachylenia dachu 45 st. przez co wysokość podniosła się nam ok 1 metra.pewnie trzeba zaciągnąć opini fachowca ale myślę że warto.Zmian mamy sporo,wcześniej są moje wpisy na ten temat,obecnie zrobiliśmy elewacje,wrzucę pózniej do fotosika kilka fotek-pozdrawiamy DIUNOWICZÓW

(http://baja96.fotosik.pl/albumy/713097.html

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BAJA96

dzięki za info - my mamy póki co w planie delikatnie podwyższoną ściankę działową, więc mamy otwartą drogę jeśli chodzi o wyrównanie poziomów...

ewa31

dzięki za ofertę - pewnie, że skorzystam - każda pomoc będzie potrzebna... pytań więcej niż odpowiedzi....

bany86r

udało się już wam zrobić fotki? - też macie wyrównane poziomy?

b-orzol

udało się ogarnąć temat wstawiania zdjęć?

ogólnie do wszystkich:

mamy skończone mury fundamentowe - teraz będziemy malować i zasypywać.

rodzą się kolejne pytania - bieżące:

Dawaliście "rapówkę" na mury?

hydraulik wyprowadza tylko rury odpływowe kanalizacyjne i główną rurę połączeniową dla wody (dochodzącą do licznika wody) czy też pozostałe przyłącza wodne? - bo nie wiem, o co mam go prosić...

budował ktoś ściany z cegły "kratówki" MAX? - my chcemy postawić ściany z takiej cegły i w dodatku o szerokości 29, a nie 25cm... murarze nie widzą przeciwwskazań, ale chciałem spytać was o opinię...

ktoś jeszcze zostawił okno narożne i jest na etapie "mieszkania"? - interesują mnie rozwiązania praktyczne - wykorzystanie przestrzeni wokół tego okna...

skusił się ktoś na schody drewniane? - bo normalnie będą murowane i okładane drewnem, ale może lepiej/ekonomicznej jest zrobić schody drewniane na jakimś stelaży podtrzymującym?

poniżej fotki gotowych ścianek fundamentowych :)

20140405_192356.jpg20140405_192402.jpg

BAJA96

dzięki za info - my mamy póki co w planie delikatnie podwyższoną ściankę działową, więc mamy otwartą drogę jeśli chodzi o wyrównanie poziomów...

ewa31

dzięki za ofertę - pewnie, że skorzystam - każda pomoc będzie potrzebna... pytań więcej niż odpowiedzi....

bany86r

udało się już wam zrobić fotki? - też macie wyrównane poziomy?

b-orzol

udało się ogarnąć temat wstawiania zdjęć?

ogólnie do wszystkich:

mamy skończone mury fundamentowe - teraz będziemy malować i zasypywać.

rodzą się kolejne pytania - bieżące:

hydraulik wyprowadza tylko rury odpływowe kanalizacyjne i główną rurę połączeniową dla wody (dochodzącą do licznika wody) czy też pozostałe przyłącza wodne? - bo n

skusił się ktoś na schody drewniane? - bo normalnie będą murowane i okładane drewnem, ale może lepiej/ekonomicznej jest zrobić schody drewniane na jakimś stelaży podtrzymującym?

Zobaczysz wyrównane poziomy u nas jak zajrzysz do fotosika-link poniżej,jeżeli chodzi o schody to wylaliśmy betonowe które wyłożyliśmy zwykłą wykladziną a dopiero po roku mieszkania obłożyliśmy drewnem.znajomi mają takie o których piszesz, ładnie to wygląda tylko trzeba od razu zrobić.Co do hydraulika ,to u nas wyprowadzone na zewnątrz rury odpływowe i do przyłącza no chyba żebys chciał w przyszłości jakieś zraszacze do trawnika.

Bardzo proszę (w imieniu żony szczególnie) o przesłanie jakichś zdjęć bądź namiarów na fotki umeblowanej kuchni bądź też projektu aranżacji kuchni.

po prostu w tej chwili mamy straszny mentlik w głowie i wachamy się nad niewielką wyspą po środku lub blatem, ale nie mamy pomysłu na resztę...

Może nacie jakieś ciekawe spostrzeżenie co do Diunowych kuchni?

Bardzo dziękuję za wszelka pomoc :):)

Pozdrowionka dla wszystkich ;)

b-orzol - gratuluję i trzymam kciuki za dalsze prace :)

b-orzol

ale u Was zielono :)

dzięki za fotki - domek jak się patrzy :D

tynki widzę już są, to teraz już macie "z górki" biorąc pod uwagę "brudne" roboty - no może jeszcze tylko gładzie...

jaką macie koncepcję na urządzenie kuchni?

przesuwacie może ściankę spiżarki, czy wszystko jak w oryginale?

u nas dziś zasypane murki fundamentowe i wreszcie zrobił się względny porządek na działce :]

pozdro dla wszystkich

witam ;)trochę i z górki ale ręcznie robią te tynki i długo sie schodzi nie to co maszynowo :sick:nie będzie gładzi jak na tą chwilę ,ze spiżarki zrezygnowaliśmy i mamy większą kuchnie w to miejsce będzie aneks kuchenny a pod oknami w wykuszu stół

u nas w czasie budowy było czyściutko na działce inwestorka dbała :D

Co do kuchni odsyłam do strony 168 forum gdzie wrzuciłam foty.

Tynki mamy cementowo-wapienne i ogólnie polecam. Są twarde i nie łupią się tak łatwo. Niestety ciężej załatać ubytki tak aby nie było widać ingerencji. Na gładziach jest łatwiej. Tynki mieliśmy kładzione maszynowo.

Edytowane przez Magdalena i Łukasz

• 3 weeks później...
  • 8 months później...

Witam u nas kuchnia jeszcze bez aneksu z zabudowy na tą chwilę z zwykłym aneksem z 5 szafek ale jest super musimy juz tu mieszkać i pilnować domu.:-)

Zrezygnowałam z spiżarki na rzecz wiekszej kuchni ale to był błąd bo teraz nie wiem gdzie upychać wszystko.Na pewno bym nie robiła kranu akurat wypadający na oknie bo tak jest w projekcie a co do czego jak otworzyć i umyć okno ?można od zewnątrz aleee.......nie dla mnie.

Mało jest aktywnych budujących diunę .u mnie akurat zaprzestania pisania był powód włamania w czasie budowy akurat wtedy gdy zaczęłam się wypowiadać na forum ale to zwykły zbieg okoliczności według mnie.Zapraszam również do wymiany zdań na temat Diuny i tych co już mieszkają, mnie interesuje na ta chwile jak zaaranżowane salony poddasze nadal mamy nie zamieszkałe stan surowy.

• 1 month później...