Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy moglby mi ktos napisac ile potrzeba bloczkow 25 porotherm , ile na scianki dzialowe 11.5; oraz ile dachowki ceramicznej. we wrzesniu bede w polsce i musimy kupic, a murarz nam wyjechal i nie zrobil szacunkowych wyliczen. z gory dziekuje.

moze ktos napisze tak w ogole w sztukach ile czegop zuzyl na diunke. mniej wiecej oczywiscie.

serdeczne dzieki. pozdrowionka, cos tu u nas cichutko, wszyscy na budowie, a ja wtym zimnym kraju brrrrr

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po krótkiej przerwie :)

Papiery na PNB złożyłem ok mc temu - teraz oczekuję .

Dzisiaj rozmawiałem z szefem ekipy budowlanej , chyba jest murarzem , po przeglądaniu przez ponad tydzień projektu Diuny Mix zrobił wycenę prac budowlanych - sprzęt budowalny typu betoniarka , łopaty mają --- ja zapewniam materiały budowlane.

Ceny kształtują się następująco :

1. Wykopy pod ławy fundamentowe 1700

2.Zbrojenie, betonowanie ław 1500

3. Deskowanie, betonowanie ścian fundamentowych 4200

4. Murowanie ścian parteru 7000

5.Deskowanie, zbrojenie, betonowanie stropu 5000

6. Poddasze, kominy 6000

7. Dach , konstrukcja, pokrycie, obróbki blacharskie okien 13300

SUMA 38700

I teraz pytanie do budujących Diunę i tych którzy się przymierzają :

co myślicie o tych cenach ?

Czy warto ?

Ekipa jest sprawdzona, budowała u znajomego.

Pozdrawiam serdecznie, Markoebelo

acha

A jeżeli chodzi o ilość pustaków to przelicz sobie ile wchodzi na m2 danego pustaka , mi w przybliżeniu wyszło ok 140 m2 ścian zewnętrznych.

Czyli np Porotherm 25 na m2 wchodzi 11szt czyli 140 *11 tj ok 1540 sztuk na ściany zewnętrzne itd, itd.

Czekam na waszą opinię odnośnie cen .

Budowa w okolicy Krakowa.

Markoebelo widzę, że jesteś krok przed nami.

My dokumenty złożyliśmy w zeszłym tygodniu - a mogliśmy już w maju :evil:

Okazało się, że niepotrzebnie czekaliśmy na wszystkie pozwolenia (z gazowni, wodociagów, Stoenu itp).

W gminie nam powiedziano, że nie trzeba było tych dokumenmtów składać do PNB :evil:

Wracająć do ceny - wg mnie bardzo zachęcająca - u nas za samą murarkę biorą 30,000zł a u Ciebie jest w cenie jeszcze więźba, pokrycie dachu itp.

My jeszcze musimy doliczyć dekarzy i cieśli - pewnie na to pójdzie kolejne 20,000zł :cry:

Nie wiem jak kształtuja się ceny w Krakowie? ale jak na Warszawę to cena wg nas rewelacyjna.

Jeśli ekipę masz sprawdzoną to my u nas byśmy ich wzięli :lol:

dzieki.to czekam teraz na wasze fotosy. my stawiamy mury w przyszlym roku. bedzie nam budowal znajomy i wezmie po znajomosci. maz jest ciesla wiec dach robi sam. ale do tego jeszcze rok czasu podejrzewam.

mysle ze te ceny markoebelo sa dosc przystepne. warto dzialac. ja bym wolala tez zaplacic kase firmie i miec z glowy. jest szybciej. ale wlasnie o ta kase chodzi...dlatego duzo bedziemy robic sami. :-?

uważajcie na okna dachowe nad schodami i po drugiej stronie bo podobno według projektu uderzają przy otwarciu o dach są zagłęboko zamontowane

Pewnie stąd ta korekta Domusa, którą mi przysłali. Dotyczy m.in. dachu w wyzszej części budynku. Skrócili wystajacą połać dachu nad tą niższą częścią.

Za korektę projektu dot. okien dachowych flaszka mnie sie należy. Ja zrobiłem zadymę w domusie ale u mnie było za późno zeby wyłapać problem. O 5 cm dachu nie otwierają sie do konca 2 okna . Ale nie jestem zadowolony z odpowiedzi jaką mi napisała Pani Śniechowska na ten temat, nie poczuwa sie do odpowiedzialności w tej sprawie. Ale skorygowali szybko projekt. Takie są minusy budowania jako pierwszy. U mnie tynki wewn. gotowe. Nie robie zdjęć narazie bo nie ma nic ciekawego. Jak mi otynkują zewnątrz umieszcze kilka fotek

Napisalam maila w tej sprawie do Domusa ale nic mi nie odpisali. moze zadzwonie jutro tam. ja mam robiona adaptacje projektu przez architekta w naszym miescie i jest on na urlopie kurde i nic nie moge zalatwic. czy moglibyscie napisac cos wiecej o tych oknach i moze udaloby sie wkleic jakies zdjecie. nie wiem jak mam mezowi to po ludzku wytlumaczyc.

ale sie wku....lam :evil:

Aga spokojnie :wink: Okno połaciowe, które jest nad schodami przy otwieraniu zachacza o dach.

Nie dostałaś aktualizacji z Domusa?

Ja tam wolę dzwonić - od razu mam info bo na maila to wiesz jak jest u nas w kraju :evil:

Wyslałam już kilka maili do kuchni Schmidta i do dzis nie mam odpowiedzi.

Niech mnie w nos pocałują, nie kupimy u nich kuchni choć są takie piękne !!!