Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rafale w pierwszej wersji myśleliśmy z mężem o jednowarstwowej ścianie z Porothermu 44 P+W, ale jakoś budowlaniec przekonał mnie do ściany dwuwarstwowej i najprawdopodobnie będzie porotherm Wienerberga 30 P+W oraz 12 cm styropianu , albo max i styropian. Zastanowimy sie nad tym kiedy będziemy robić dokładną kalkulację.

Na co Ty się decydujesz ostatecznie?

Czy przeglądałeś sugestie Eskimosa, w linku podawanym wyżej? Co o tym sądzisz jako mocno już zaangażowany inwestor Diuny III?

Pozdrawiam

Beata

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beasza:

Tez mam podobne preferencje czyli PW 30 + styropian 12cm. Powinien byc bardzo ciepły domek. Tez robilem kalkulacje , a raczej porównywałem ceny z kosztorysu Duny z rynkowymi. Ale wzieło w łeb bo stal podrożała jak zaczynałem z 2300 zł\ tona do 2900 zł tona. A bloczki PW 30 z 2,65 zł do 4,88 to jak mozna cokolwiek planowac. Jak macie do jakich kolwiek materiałów tanszy dostęp do kupujcie od razu bo niewiadomo ile w pszyszłym roku zapłacimy. Z ostatniej chwili: przewód elektryczny 5x2,5 kosztował 6 zł i koles w hurtowni juz mówił ze skoczył do 11zł\m. Ja poczekam na obniżki w styczeniu lutym i kupuje jak leci i zawoze na budowe. Bo nie jestem w stanie przewidziec cen, a wnioskuje ze bedzie tendencja wzrostowa.

Witam sympatykow Diuny.

Dzieki Beasza, dowiedzialam sie, ze jednak sa budowniczy - Diuny, a raczej tylko - jeden.

rafal911, gratuluje wyboru, ladny domek. Rowniez podoba mi sie Diuna ; choc moim pierwszym wybranym projektem, ktory mnie zauroczyl jest - Emanuela. Jednak teraz, mam maly dylemat, gdyz oba te projekty sa ladne i przypadly mi do gustu. Nie ukrywam, ze bede od teraz, sledzic ten watek. Gdybys tylko zechcial jeszcze, zamieszczac zdjatka z realizacji... byloby super!

Ah, zapomnialam nadmienic, iz moj wybor padl na - Diune I, jednak po przeczytaniu; obejrzalam - Diune III i musze przyznac, iz podoba sie mi rowniez; choc i ten projekt wymagalby kilku zmian. Kazdy jakies wprowadza. Zmiany przeprowadzone przez Ciebie, zainteresowaly mnie; jednak z ocena zaczekam, do konca budowy Twojej - Diuny.

Czytalam, ze podpiwniczyles czesciowo od strony schodow - super sprawa, zawsze bylam za tym, aby miec mala ... piwniczke.

Gratuluje raz jeszcze i zycze szybkiego ukonczenia budowy.

Witaj Baśniowy Śnie (o ile tak można odmienić Twój niezwykły nick)!

Bardzo cieszy mnie, że znalazła się kolejna osoba, której Diuna bardzo się podoba. Ja kupiłam projekt w sierpniu i powolutku załatwiam uzgodnienia do pozwolenia na budowę, a właściwie to robi to projektantka w moim imieniu.

Emanuela to również śliczny domek, ale nie wybrałam go ze względu na wyższy koszt budowy w mojej ocenie. Jeśli nie masz takich ograniczeń to trudny wybór przed Tobą.

Powodzenia! :) :) :)

Gratuluje Renatka!, Diuna to ladny i uroczy domek. Ktora Diune wybralas? Gdzie bedziesz budowac? Czy wprowadzilas jakies zmiany?

Przepraszam, za pytania; ciekawosc przewazyla!

Prawda jest, ze budowa Emanueli jest drozsza od Diuny; pomimo tego, nadal jestem za... Emanuela, nie ukrywam, ze Diuna rowniez mnie zauroczyla, nie chodzi juz o mniejszy koszt budowy, gdyz dla mnie, wazniejsze jest wnetrze domu, bo ono bedzie mi sluzyc. Budujac tanszy dom, bede miec moznosc, zainwestowania wiekszej sumy w wykonczenie np: schody, okna, drzwi, kuchni, lazienki...?? Hmmm....?

Teraz to mam problem!!

Zostaje mi jedynie, zaczekac na wybudowanie domku przez rafal911! Bedzie latwiej zadecydowac.

• 2 weeks później...

7leon7, Beasza, zawadki i co? Kupiliście projekcik?

Napiszcie proszę, bo nic się nie dzieje w naszym wątku.

Rafał skończył na ten sezon, założycielka wątku balba chciała nas tylko zainteresować tym projektem, bo ona wogóle tylko projektami Domusa "zaraża" :wink: ludzi i się wycofuje, pewnie po prowizji.

Ja w tym miesiącu planuję złożyć komplet dokumentów do Starostwa. Kończę zbieranie uzgodnień.

7leon7, Beasza, zawadki i co? Kupiliście projekcik?

Napiszcie proszę, bo nic się nie dzieje w naszym wątku.

Rafał skończył na ten sezon, założycielka wątku balba chciała nas tylko zainteresować tym projektem, bo ona wogóle tylko projektami Domusa "zaraża" :wink: ludzi i się wycofuje, pewnie po prowizji.

Ja w tym miesiącu planuję złożyć komplet dokumentów do Starostwa. Kończę zbieranie uzgodnień.

Renatko, projektu jeszcze nie kupiłam, ale to już tylko kwestia czasu. Czekam na wypis z planu zagospodarowania... , mam nadzieję że mnie niczym nie zaskoczą, bo Diuna III już jest upatrzona i nie szukam żadnego innego projektu - chyba nawet tak jak i Ty zakupię odbicie lustrzane - to musze jeszcze przedyskutowac z moim mężem :D

Witam serdecznie wszystkich sympatyków i miłośników projekciku Diuna (w każdej wersji). Do tej grupy dołączamy i my. Jesteśmy dokładnie miesiąc po zakupie działki-naszego wymarzonego cudownego miejsca oraz dokładnie jeden dzień- po ostatecznym zdecydowaniu się na projekt!!! Hurrraaa WRESZCIE!!! A nie było łatwo... w naszym obecnym mieszkanku wala się tysiące katalogów, drukowanek z internetu itp....i WRESZCIE możemy się tego pozbyć:)))))) Wybór był bardzo trudny, dziesiątki godzin wiszenia na telefonie i konsultacjach z naszym architektem i kierownikiem budowy. Na ostatnim etapie pozostały 3 domki: MUZA 1 (krajobrazy), DAGMARA oraz DIUNA i właśnie ta ostatnia jako jedyna "dobiegła do mety"!!! Przeważyły głównie koszty budowy - nie ukrywamy. Wybraliśmy Diunę I, ponieważ zależało nam na bezpośrednim wyjściu z kuchni na taras, stąd okno zostanie zamienione na drzwi. Poza tym idealnie odpowiada nam rozkład piętra. Oczywiście wprowadzamy jeszcze kilka zmian, ale o tym będziemy informować na bierząco:)))

Pozdrawiamy gorąco.

PS- projekcik kupujemy za tydzień - 17 lub najpóźniej 20 listopada.

Witajcie Małgosia i Andrzej bardzo sie cieszę, że zdecydowaliście się na Diunę, wersja naprawdę nie ważna. Każda jest śliczna. Ja też odczułam taką ulgę, gdy wreszcie dokonałam wyboru.

Beasza decyzja o zakupie wersji podstawowej czy w lustrzanym odbiciu jest niezwykle istotna z punktu widzenia stron świata i kierunku wjazdu od ulicy na posesję.

Ja bedę miała wejście od strony północno-zachodniej i od lewej strony wjazd z "główniejszej" ulicy. To zdrowy rozsądek nakazywał mi kupienie lustrzanego odbicia. A jak Ty masz, że się wahasz?

Renatko, działka leży przy głównej ulicy, wejście mam oczywiście od pólnocy. Kwestia nad którą się zastanawiałam to salon, czy lepiej od strony pd-zach czy pd-wsch, od pd-wsch lepszy widok, od pd-zach dłużej można cieszyć się słoneczkiem.

Małgosia i Andrzej, witam kolejnych zakochanych w Diunie. Kiedy ruszacie z budową i w jakim rejonie Polski będziecie budować? Czy myśleliście już z czego będziecie budować?

Witam wszystkich.

Na początku małe sprostowanie. Do chwili obecnej używałam loginu swojego męża "7leon7", który jest zapracowany i dawno nie odwiedzał tego tematu.

Od tej pory będę występowała pod loginem "Aśka77".

W moim życiu inwestora zaszły znaczne zmiany. W końcu zakupiłam mój wymarzony projekt "DIUNA III - lustro" i po dorysowaniu piwnicy (podpiwniczenie częściowe) i zmiany budulca na Porotherm 44 P+W, uzyskałam w tym tygodniu pozwolenie na budowę.

Jedynym moim zmartwieniem jest zdobycie taniego kredytu. Niepokoję się ze względu na znaczny spadek franka, który wg prognoz analityków do końca roku będzie jechał w dół.

Pozdrawiam wszystkich.

Ps.

Cieszę się, że ten projekt zdobywa coraz więcej zwolenników.

Cześć Asiu jak fajnie, że się odezwałaś i to z jakimi super wiadomościami! Gratuluję uzyskania pozwolenia na budowę. Ja mam nadzieję taką wiadomościa pochwalić się w lutym. Trzymam kciuki za znalezienie odpowiedniego kredytu.

Asiu, opisz zmiany w swoim domku. Ile powierzchni całkowitej wyszło Ci z tą piwnicą?

Witamy!

Budowę rozpoczynamy zaraz jak tylko ostatnie śniegi stopnieją:) Mam nadzieje, że będzie to gdzieś w marcu/kwietniu 2007 roku. A domek stawiamy pod wrocławskimi lasami-dokładnie 25 km od centrum.

Jeszcze dokładnie nie mamy sprecyzowanych materiałów,ale "prawie na pewno" wiemy, że co do ścian -będzie to porotherm-a. Mój Andrzej- ze względu na to, że ja jestem okropnym zmarzluchem, powiedział, że na ociepleniu nie będziemy oszczędzać, bo on nie chce pójść później z torbami. No i dobrze, bo ciepełko musi być:)))

Dodatkowo "wymuszam" drewniane okienka i dachówkę ceramiczną, a reszta - pomalutku będzie uzgadniana, mamy na to calutką zimę, ale jak już pomyślę o tej wiosence na działeczce.....mmmmmmm....

pozdrawiam

Cześć Asiu

Asiu, opisz zmiany w swoim domku. Ile powierzchni całkowitej wyszło Ci z tą piwnicą?

Renatko.

tak naprawdę, to jeszcze dokładnie nie policzyłam powierzchni tego projektu, gdyż już na początku dokładniejszej analizy stwierdziłam pomyłki projektanta w obliczeniu powierzchni poszczególnych pomieszczeń. Mogę jedynie stwierdzić, iż doprojektowana piwnica do mojego domu posiada 32,4 m2. Może to i mało, ale mnie to satysfakcjonuje. Będzie tam kotłownia, składzik i pralnia. Nie chciałam w ogóle tej piwnicy, jednak nie miałam gdzie umiejscowić kotłowni. Planuję instalację CO na ekogroszek. Pomieszczenie nr 1/8 na parterze wg projektanta posiada powierzchnię 5,29, a mi wychodzi 3,33. Po zmianach, to pomieszczenie przeznaczyłam na garderobę. Poza tym rezygnuję ze schodów wylewanych z parteru na piętro, gdyż są to schody zabiegowe, ciasne, niewygodne i mało estetyczne. Zamontuję schody drewniane samonośne, ażurowe. Dlatego też drzwi do piwnicy będą dopiero na poziomie piwnicy. Nie podoba mi się również małe pomieszczenie łazienki przy sypialni. jednak z uwagi na stopień z pomieszczenia sypialni do przedsionka łazienki trudno coś zmienić.

Może ktoś z Was ma jakieś pomysły?

Planowałam również zmiany na piętrze, jednak są trudności w związku z pionami wod-kan. Chciałam w pomieszczeniu nr 2/5 zrobić łazienkę z pralnią, a w 2/6 garderobę. Wobec tych trudności, na razie górę pozostawiam bez zmian. Prawdopodobnie zrezygnuję z części okien dachowych - planuję solary na c.w.u.

Pozdrawiam.