Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Diunowicze!

Wszystko wskazuje na to, że na wiosnę do Was dołączamy! Mamy już pozwolenie na budowę. Byłam przeogromnie zaskoczona, gdy okazało się, że nasze Starostwo wydało pozwolenie w ..... 4 dni robocze! To niewiarygodne. Co prawda nie spieszyło się nam, bo pozwolenie bedzie potrzebne w lutym, ale może to jest nadzieja, że również inne sprawy pójdą tak gładko (szczególnie finansowe :lol: )

Trochę mnie stresował brak aktualnych uprawnień pana Fossy - konstruktora, których Domus nie może od niego wyciągnąć, ale w Starostwie nikt nie zrobił z tego problemu.

Przy okazji dziekujemy Krzyśkowi z Legnicy za pokazanie swojej Diuny. Ta wizyta przekonała nas, że dobrze wybraliśmy. Domek jest piękny, fantazyjny i bardzo sensowny w środku. Szczególnie cieszą nas dwa pokoje z balkonami na poddaszu. Mają niewiele skosów, które dodają uroku, a jednocześnie prawie nie zabierają przestrzeni. To bardzo udany projekt. Pozdrawiam. Dagna

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Diunkowicze,

widzę że jest nas coraz to więcej. Każdy nowy Diunkowicz wnosi coś nowego a przede wszystkim cieszy mnie to, że nasz projekt podoba się innym. Czekam jak cała reszta na fotki wnętrz od "Naszych Przodowników". Moja budowa jest nadal na etapie nieskończonego "zera", bo doszliśmy do wniosku, że chcemy kanał w garażu i właśnie na etapie jego wykonania jesteśmy. Natomiast pozostała część fundamentów jest zasypana i będziemy zalewać jak pogoda dopisze. Jestem ciekawa, czy ktoś z was pod płytę kładł steropian, bo nasz Kierownik budowy powiedział, że to dobry pomysł. Chyba tak zrobimy, że na ubity piasek położymy steropian "10". Co Wy na to?

http://mariola6.fotosik.pl/albumy/274848.html

Witam serdecznie

Muszę się pochwalić - kolejna DIUNA stoi !!!! właśnie skończyliśmy stan surowy otwarty, hurrrraaaa :D :D :D

oto efekty:

http://images31.fotosik.pl/67/57b7419047976f4a.jpg

http://images24.fotosik.pl/121/c5510df231299d50.jpg

http://images25.fotosik.pl/119/befa58d69e99d706.jpg

ciąg dalszy na wiosnę :)

Aga piękna ta Wasza Diuna. Uroku dodaje ta czerwona dachówka. Jak na nią patrzę to mam wrażenie, że bardziej mi się podoba z czerwonej cegły niż otynkowana. Super. Gratulacje. I tak jak już wcześniej mówiłam tempo niesamowite a do tego widać że firma wspaniała, bo wszystko takie równiutkie i akuratne. PIĘKNIE .....

:D dziękuję wszystkim za miłe słowa !!!! Zobaczycie, u Was też szybko powstanie taki piękny domek - pamiętam, jak kilka miesięcy temu z wielką zazdrością obserwowałam dom Rafała i Krisa....

A zdjęcia wnętrz spróbuję zrobić, ale jest to bardzo trudne - one nie oddają wielkości pomieszczeń, ich klimatu, zresztą trudno jest zrobić fotkę tak, aby cały pokój się zmieścił - w diunie jest za dużo zakamarków :D

ale zapraszam do obejrzenia domku na żywo !!!! :lol:

aga

:D skończyliśmy dziś stan surowy !!!! wreszcie - pogoda pozwoliła na dokończenie dachu ... własnie policzyłam, ile nas kosztował stan surowy Diuny II (bez okien i drzwi) - materiał + robocizna 172 tys. zł .... myślałam że będzie tego więcej... :lol:

agaa100,

nasz koszt Diuny II - poczynajac od kosztu aktua notarialnego, pozwoleń, przylaczy po zamkniecie robot zwiazanych z fundamentami i robocizna to 42 000 PLN (bez dzialki).

Szczerze mowiac licze ze nie osiagne 172 000 PLN. Czy wg Was jest to realne?

KIDU życzę Ci, żebyś zapłacił znacznie mniej !!!! Na pewno wiele zależy od regionu, w którym się buduje, czasu w którym się kupuje materiały (ja porotherm kupowałam w czasie szczytu tegorocznego....).

Ale jak tak próbowałam policzyć tylko to, o czym Ty napisałeś, to łącznie z izolacją fundamentów wyszło nam około 43 tys zł - prawie tyle samo co u Ciebie. Nie chcę więc być złym prorokiem .... Przed Tobą najcięższe finansowo zakupy - cegła, dachówka, kominy, okna dachowe (bo one w moje 172 tys. są wliczone).... wszystko zależy od tego jaki standard wybierzesz. My mamy porotherm, na dachu ceramiczną creatona, kominy schiedela. :roll:

pozdrawiam serdecznie

My tez budujemy Diuna II. Im wiecej szczegolow zaczynam sobie uswadamiac tym bardziej przekonuje sie ze Wasz poziom kosztow tez zostanie przez nas osiagniety. Porotherm mam nadzieje kupic taniej niz Wy, ale to tez nie jest chyba element decydujacy o poziomie kosztow.

Oj, ciezki finansowo bedzie ten kolejny rok!

Sorry ze poruszam taki temat akurat na watku Diuna. Dostalem ofere cenowa dekarzy. Proponuja 50 PLN/m2 polozonej dachowki na naszej Diunie. Cena nie zawiera robot zwiazanych z wiezba lecz wylacznie kladzenie dachowki, rynien, obrobka,... Dodatkowo dochodzi obrobka kominow oraz 250 PLN za okno dachowe. Czy ta cena jest ok?