aga1401 21.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja na doradzaniu sie nie znam.luklam tylko w twoje linki i widze ze w tym 1 projekcie masz ponad 13 m3 wiezby wow. a ja ci powiem ze jak dobrze spojrzysz na rzuty diuny to wejsie do kuchni jest blisko hallu i jak niektorzy maja -jadalni.wiec mysle ze ok. zawsze mozesz zlikwidowac pom.8 i zrobic tam garderobe a kotlownie w 11 jak dasz rade. ja mam na razie 0,ale podoba mi sie projekt jak nie wiem co.ten salon,balkony ach.no jak ci sie nie podoba to nie buduj.ja wybralam taki bo bede w nim mieszkac cale zycie i musi mi sie podobac.maz tez byl za. namieszalam ale swoje powiedzialam. zycze powodzenia i trafnej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 21.01.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 2.wygląd domku, wiem że dla was jest on najpiękniejszy ale czy nie jest za pospolity, za zwykły, proszę podzielcie się uwagami Nawet sie pofatygowałam z ciekawości i zajrzałam na podane strony - widze, że jestes zdecydowana na dach dwuspadowy - cóż, szczerze mówiąc tym dwóm domkom daleko do elegancji Diuny.....zwykłe, proste, niezbyt ciekawe. Wiem, pisze przez pryzamat Diuny, ale naprawde te dwa projekty nie zachwycają. I ten z Cieplych Domów nie ma tarasu zadaszonego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 21.01.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja tez je teraz dokladnie obejrzalam i mi sie wydaja tamte bardziej pospolite niz diuna.ale to rzecz gustu.mnie diuna urzekla tym ze przykula moja uwage jak tylko na nia spojrzalam.ot tyle.a mialam wybor z kilku tysiecy projektow.a jak komus pokazuje projekt to mowia wow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaGrześ 21.01.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witajcie.Mamy skrzynkę elektryczną na placu boju. Następny kroczek za nami. Mam pytanie do bardziej zaawansowanych. Czy ktos z Was zdecydował się na rolety zewnętrzne? Jeśli tak, to jak został rozwiązany problem "oroletowania" narożnego okna w salonie i zaokrąglonych okien na balkonach. Nasz domek będzie pod lasem. Z roletami jakoś tak przyjemniej wieczorem będzie, ale trudno mi sobie wyobrazić te dwa newralgiczne punkty. Macie jakieś uwagi na ten temat? Pozdrawiam. Dagna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 21.01.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja mam pytanie do was daga.podpisalam umowe z energetyka o przylacze.jutro wplacam 1 czesc kasy.co sie dzieje dalej.my jestesmy za granica,podobno musze byc jak przyjada robic przylacze.czy mozesz mi powiedziec jak u was bylo.ja chce rolety maz nie.zobazcymy kto wygra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaGrześ 21.01.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 2.wygląd domku, wiem że dla was jest on najpiękniejszy ale czy nie jest za pospolity, za zwykły, proszę podzielcie się uwagami Monika - spójrz na finezję architektury Diuny i jej wyrafinowane detale. Ten domek kojarzy się z solidnymi facjatami kamienic okresu przedwojennego w sanatoryjnych regionach naszego kraju. Daleko jej do pospolitości, pod warunkiem, że nie "poprawisz" wizji architektów i olówkiem kierownika budowy nie zlikwidujesz w ramach oszczędności tego, co w niej najpiękniejsze, czyli wykuszy, łukow i betonowych murków. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru. Daga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaGrześ 21.01.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witaj Aga.U nas wygladalo to tak.1. Umowe podpisalam w maju i wplacilam polowe pieniazkow na konto ENEA (nasz zakład energetyczny). Termin byl dwutygodniowy.2. ENEA zakreslila sobie czas 15 miesiecy od dnia podpisania umowy do dnia wykonania przylacza.3. 1.10.07 dostalam pismo z firmy projektujacej z prośbą o zgode na wejscie na moja dzialke.4. 14.01.08 stanęła na działce skrzynkaTeraz czekam na wezwanie do zapłaty II raty. Do tego czasu moja obecność nie była potrzebna. Chyba po zapłaceniu trzeba będzie się pofatygować do ENEI na podpisanie umowy abonenckiej. Po tym założą licznik i czas zacząć płacić abonament. Być może trzeba być przy zakładaniu licznika. Jeszcze tego nie wiem. Jak coś będę wiedzieć dam Ci znać.Jestem mile zaskoczona, bo ENEA zrealizowała przyłącze 8 miesięcy przed terminem. Z pozwoleniem na budowę było podobnie - dostaliśmy je po 4 dniach roboczych! Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.01.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Co do pozostałych dwóch domków to nie mówię, że są ładniejsze czy mniej pospolite, choć może trochę, dlatego zastanawiam się też nad indywidualnym projektem może bardziej współczesnym. Czy myslicie, że da się zrobić z Diuny bardziej nowoczesny domek, czy raczej musi zostać ona w takim dworkowym stylu. Co do kuchni to co by kto nie pisał i tak wejście przez jadalnie jest straszne, ale może można się do tego przyzwyczaić, nie wiem. Diuna ma dużego plusa za ilość osób ją budujących, pewnie przy tym ma mniej błędów i można dużo się dowiedzieć, nie jest to też najgorszy projekt, jest jednym z najlepiej mi pasujących, jednak nie pasuje mi na 100%, ale skąd mogę wiedzieć, że taki indywidualny będzie. Ach czy tez mieliście takie dylematy przy wyborze, bo my z mężem wybieramy projekt już parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 21.01.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Daga dzieki.to sie uspokoilam.mam troche czasu. monika ja nie wybieralam projektu dlugo.spieszylo mi sie bo na rynku budowlanym jest ruch,im szybciej zaczne szybciej skoncze.pare lat to ja sie chce budowac nie szperac w projektach.marze byc na swoim i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 22.01.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 monikaa13 wejście do kuchni można zmodyfikować - mnie też się to nie podobało... my zlikwidowaliśmy wejście do jadalni, a zrobiliśmy dwa osobne od strony holu - wygląda to bardziej tradycyjnie: osobno wejście do salonu, osobno do kuchni to czy się coś komu podoba czy nie to kwestia gustu - to Ty będziesz w tym domu mieszkać przez wiele lat, patrzeć na niego, gospodarować w nim - to Tobie ma się podobać i być według Ciebie funkcjonalny - a taka właśnie jest diuna dla nas :) [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.01.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 agaa100 no fajnie, teraz lepiej to brzmi, ale rozumiem, że przez taką zmianę straciliście wiatrołap, tzn. miejsce na szafę od strony kuchni oraz trocę miejsca w kuchni na szafki, a i bez tego widac, że na szafki wiszące nie ma tam zbyt dużo miejsca, może się mylęchciałabym zachować spiżarkę, bo na pewno się przyda, choć może też się mylę, jakby była piwnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.01.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 agaa100 a jaką macie ściankę kolankową na poddaszu, wygląda, że jest bardzo niskaa ile metrów ma łazienka na dole i w którym miejscu ją macie, kurcze też wygląda na malutką, ale może to tylko przez zdjęcia, sama miałam łązienkę ok. 2m i wszystko się zmieściło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.01.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Monika ja bym na Waszym miejscu uderzyła w projekt indywidualny - za Diunę po zmianach zapłacisz tyle samo co za projekt indywidualny. Będziesz miała dokładnie co czego oczekujesz, bez niepotrzebnych kompromisów. Mi osobiście bardzo się podoba wejście do kuchni od strony salonu - inaczej bym nie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.01.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No dzięki glowac właśnie tak też sobie to tłumaczę, tylko czy kupując projekt indywidualny, który pewnie wyniesie trocę więcej dostanę to czego oczekuję to mnie najbardziej martwi, jak mam wydać kasę,myśleć, tłumaczyć, a architekt zrobi mi to samo co projket gotowy to mi się nie chce no i jak tu znaleźć dobrego architekta, szukałam już przyznaję ale jakoś bezskutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Monika a skąd jesteś? Może poszukaj na Forum regionalnym architekta, którego polecają inni - zadowoleni klienci? My jak będziemy budować następny dom będzie to na pewno projekt indywidualny. Nasza kochana Diuna ma jednak kilka "szczegółów", które nas denerwują W chwili obecnej za projekt daliśmy prawie 8000zł (za zmiany itp) a za niewiele więcej mogliśmy mieć projekt indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.01.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jestem z okolic Trójmiasta, szukałam na Grupach budujących z Trójmiasta, nie ma nawet wzmianki o architektach, chyba każdy kupuje gotowca, moja koleżanka niedawno się wybudowała według projektu gotowego no i wiadomo miała architekta do adaptacji i jako kierownika budowy, ale mówi że nie do końca była z niego zadowolona i tak to właśnie wygląda, reszta znajomych ma mieszkania i na razie nie zamierza się budować a mogę zapytać dlaczego 8 tys, projektok. 1500 czy nawet 2000, adaptacja tak przynajmniej piszą góra 2000, to daje maks 4 no niech będzie nawet 5 tys, ale 8 tys. to już dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.01.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 takie ceny warszawskie.Adaptacja projektu 4200 + 900zł za zmanie schodów na betonowe +500zł za wydłużenie budynku od strony salonu o 1.2m.jeszcze chcielismy obniżyć salon (znieść różnice poziomów) ale tu znów wyjdzie z 1000zł więc rezygnujemy.Jak nic za to mielibyśmy dom marzeń. Kochani Diunowicze mamy wycenę dachówki (dla Diuny poszerzonej o 2,4m):Brass cisar ceglana: 13,418złCeraton naturalna; 20,864złCreaton miedziana angoba: 21,887złDomino czarna glazura: 28,213złDomino łuipek angoba: 28,237złRupp Sirrus ceglany: 16,338zł do tego okna Velux (3 zwykłe+ 2 łazienkowe) i reszta akcesoriów z orynnowaniem włącznie 12,474zł ceny brutto do dnia 01-02-2008 - potem podwyżka 5% na dachówkę. Co Wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 22.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No ja na to, że ceny warszawskie przynajmniej adaptacji są dość duże! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 22.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 glowac jeżeli cena podana przez Ciebie to za całość - razem ze wszystkimi gadżetami potrzebnymi na dach (nie mogę sobie przypomnieć jak się to wszystko nazywa ) to nie brzmi tak źle - bo dachówka podstawowa to naprawdę niewiele w porównaniu z wykończeniem dachu ... a za adaptację projektu dałaś faktycznie kosmiczną cenę - mnie projekt w sumie kosztował około 4 tys. zł (ale nie robiłam tylu zmian, schody zrobił mi na budowie kierownik) monikaa13 ściana kolankowa taka jak w projekcie - w łazience będziemy stawiać jeszcze jedną wyższą, a przeróbki na parterze nie wymagały rezygnacji z wiatrołapu - przesunęliśmy nieco ścianę między kuchnią i salonem (zmniejszyliśmy odrobinę salon) i spokojnie wyszedł podział: drzwi do kuchni, osobno do salonu (jak nie zrozumiesz, to wyślę Ci rysunek na maila). A właściwie otwory drzwiowe, bo nie zamierzamy wstawiać tam drzwi... Obiecuję, że w niedługim czasie zrobimy zdjęcia wnętrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 22.01.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 monikaa13 a dolną łazienkę zrobiliśmy z połączenia pomieszczeń nr 7 i 8 (razem z ta wnęką w pokoju 6) - w sumie wyszło jakieś 8 m2 - zamierzamy tam w tylnej części wstawić kiedyś saunę a to co widziałaś na fotce w albumie w fotosiku to jedynie WC - faktycznie maleństwo (ale toaleta nie zmieści się nam już do łazienki, więc musi być osobno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts