Dila 23.01.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam wszystkich Diunowiczów!! Przeczytaliśmy z mężem całe forum i na chwilę obecną jesteśmy bardzo zainteresowani projektem Diuna II, ale oczywiście z wprowadzeniem kilku zmian Kilka osób jak zauważyliśmy skarży się na wewnętrzne schodki (różnicę poziomów), więc wpadliśmy na pomysł, że wydłużymy dach nad domem aż do samego garażu przez co zlikwidujemy tą różnicę poziomów. Dodatkowo nie podoba nam się, że z zewnątrz, w przypadku Diuny II, garaż wydaje się być wielkości części mieszkalnej. Co sądzicie o takiej zmianie? Ponadto planujemy również: zlikwidować okno narożne w salonie, pomieszczenie nr 9 dołączyć do wiatrołapu, a także wejście do pomieszczenia nr 7 wykonać z pom. nr 8. Myśleliśmy również o skróceniu pom. nr 8, przez co do garażu wchodziłoby się prosto z hallu. Natomiast takie rozwiązanie wiele osób nam odradza, twierdząc że zapachy spalin będą łatwo przedostawć się do domu. Czy ktoś mógłby z autopsji potwierdzić tą tezę lub nie? Bo sami nie wiemy kto ma rację Serdecznie pozdrawiamy Kasia i Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 23.01.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Kilka osób jak zauważyliśmy skarży się na wewnętrzne schodki (różnicę poziomów), więc wpadliśmy na pomysł, że wydłużymy dach nad domem aż do samego garażu przez co zlikwidujemy tą różnicę poziomów. Dodatkowo nie podoba nam się, że z zewnątrz, w przypadku Diuny II, garaż wydaje się być wielkości części mieszkalnej. Co sądzicie o takiej zmianie? Według mnie Diuna bardzo straci na urodzie po takiej zmianie - i chyba będzie jej bliżej do stodoły niż eleganckiego domu, ale oczywiście o gustach sie nie dyskutuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaPaweł1719502950 23.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witajcie. Postanowiliśmy i my poszerzyć grono diunowiczów. Wybraliśmy już działkę i na wiosnę ruszamy. Budujemy diunę III, aczkolwiek jak wszyscy wprowadzimy trochę zmian:- poszerzamy garaż co najmniej o 1m, bo 3m to jednak trochę mało (jak tu swobodnie otworzyć drzwi auta)- podwyższamy ścianę kolankową (o ile to się jeszcze okaże)- w pomieszczeniu 8 na parterze robimy łazienkę (powiększając je kosztem pom 7, gdzie będzie kotłownia z wejściem od strony pom 11)- łączymy pom 1 i 9 w duży wiatrołap Ponadto zastanawiamy się, czy nie poszerzyć domu od strony salonu i nadal nie wiemy gdzie zrobić główną sypialnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 24.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Ola/Pawełto tak jak my - poszerzyliśmy ścianę od garażu i od salonu po 1,2 m2.tylko pamiętajcie by też poszerzyć odpowiednio drzwi wjazdowe do garażu na "standardowe" - bo wszystko co nie jest standardowe jest kosmicznie drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 24.01.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Głowac, czy możesz podać o jakich kretyńskich słupach wspominasz w swoim dzienniku? Czy były w oryginalnym projekcie, czy naniosła je pani architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 25.01.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 no właśnie to info dla wszystkich kupujących projekt Na górze są dwa słupy, których prawie nikt nie zauważył (poza naszym wykonawcą) Są w oryginale projektu - beznadzieja - trzeba będzie się ich pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 25.01.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Słupy są wyniesione jakieś 20-30 cm od ściany w pomieszczenie.w projekcie są mało widoczne, ale warto porozmawiać z kierbudem zeby je schować w ścianie.człowiek się gapi na projekt i takich kwadracików nie widzi.....tak jest w Diunie III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 25.01.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Pytanie do tych, którzy mają już dachówkę na dachu.Czy na niższym dachu przy styku ze ścianą wyższego dachu jest boczna dachówka?jak ten styk jest wykończony?a może właśnie normalna, ale inaczej jest wykończony ten fragment łączenia niższego dachu ze ścianą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 25.01.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Słupy bez problemu dają się schować w ścianie, tak samo jak kominy !!!! Trzeba tylko nieco pokombinować (u nas zrobili to sami budowlańcy). A co do dachu - przy najbliższej wizycie na budowie sprawdzimy to - bo wbrew pozorom to trudne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 25.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Na szczęście w diunie mix, którą budujemy, słupy są wkomponowane w ścianę. Glowac, przeraziła mnie cena jaką zapłaciliście za porotherm. Znajomy obiecał mi po 5,50 netto z transportem, ale czekam jeszcze na odpowiedzi z innych źródeł. Mówię oczywiście o Wienerbergerze, bo poroton i unipor można kupić taniej. Zmiany, które wprowadzamy w projekcie, można nanieść w trakcie budowy. Wujas, który jest kierownikiem budowy ( 500 pln+paliwo ), będzie sprawdzał postępy prac kilka razy w tygodniu. Natomiast z tego co widzę ceny robocizny w okolicach Zielonej Góry wcale nie są niższe niż w dużych miastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 26.01.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Glowac, ja rowniez jestem na etapie wyceniania dachowki dla Diuna II, wiec zapytam fachowcow jak oni widza kwestie laczenia nizszej czesci z wyzsza. Ja decyduje sie na dachowke ceramiczna ale jeszcze nie podjalem decyzji jaka firme wybiore. Ostatnio slyszalem opinie ze angoba Robena peka (robi sie pajeczyna) po jakims czasie a Ruup tez nie jest najlepszy. Znalazlem niemieckiego producenta Meyer-Holsen, ktory chwali sie ze jest "Porsche" wsrod dachowek, a kilka linii dachowek ma w cenach zblizonych do konkurencji. Zobaczymy co bedzie jak dostane oferte Za tydzien ruszam z murami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 26.01.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 A w kwestii slupow. Ja widzialem w projekcie ze sa, ale na razie sie jeszcze nie zastanawialem w ktora scane je wepcham. Podobna sytuacja jest, z tego co sobie przypominam (przynajniej w Diunie II) z rura kanalizacyjna, ktora przebiega w malym WC na parterze w rogu pomieszczenia. Nie dosc ze to WC jest takie malenkie to jeszcze ta rura Na szczescie mam rozsadnego hydraulika ktory momentalnie wylapal ten szczegol na planie i wyprowadzil ta rure z fundamentow dokladnie w miejscu gdzie bedzie sciana, tak ze w ogole nie bedzie widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 27.01.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 KEEGANmy kupowaiśmy pth w zeszłym roku późną wiosną - bo mieliśmy się budować też w zesżłym, a wyszło jak wyszło...nie mamy znajomych kierbudów,a nam bez różnu\icy kto to zrobi, skoro ceny są takie same... KIDUdachówka HM to dobry wybór.My zastanawiamy się nad kolorem - czerwona czy czarna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 27.01.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witamy wszystkich miłośników DIUNY. Od miesiąca jesteśmy szcęśliwymi posiadaczami projektu DIUNA III. Nasza działka znajduje się pod Legnicą, więc szczególnie pozdrawiamy KRISA z nadzieją, że pozwoli nam obejrzeć swoje dzieło. Od dłuższego czasu obserwujemy ten wątek i śledzimy losy budowy, problemy, propozycje zmian bo i my również zamierzamy nieco ulepszyć naszą DIUNĘ. Dotychczasowe plany poprawek w dużej mierze są zaczerpnięte z tego forum. Liczymy że forumowicze pomogą nam w rozwiązywaniu problemów i podniosą na duchu w chwilach zwątpienia bo sądząc po lekturze waszych postów i doświadczeń znajomych na takie trzeba się nastawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 27.01.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 witaj jarcys.napisz cos wiecej,jakie zmiany,kiedy startujesz,z czego budujesz. o takie tam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 27.01.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 glowac na granicy dachu niższego i ściany mamy zwykłą dachówkę, wykończenie blachą WITAMY NOWYCH FANóW DIUNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 28.01.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Moi dekarze pisza odnosnie polaczenia nizszej czesci dachu z wyzsza czescia: Niestety nie występują takie dachówki.W takim miejscu stosuje się obróbkę z blachy płaskiej lub wykonuje się ją za pomocą taśmy kominowej. Druga opcja jest na pewno ładniejsza wizualnie ale i droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 28.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 no własnie - to mamy babol w kosztorysie, bo liczba bocznych prawych jest równa lewym bocznym.a koszt znaczny....mam jeszcze jedno pytanie - a co z ociepleniem szczytowej ściany nad niższym dachem (tam gdzie łaczy się niższy dach z wyższym)? ocieplenie jest przed położeniem dachówki?pamięta ktoś z budujących?tam ocieplenie będzi ezachodziło na niższą częsć dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 28.01.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 jeżeli ocieplisz tą ścianę od razu, unikniesz rozbierania dachówek przy ocieplaniu domu - my zawaliliśmy w tym względzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 29.01.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam po długiej przerwie.Byłem biernym uczestnikiem forum , sledziłem wasze wypowiedzi jak tylko miałem czas.Materiał na ściany juz kupiełm , pomału przymierzam się do fundamentów.Bede robił lane z betonu.Mam do szanownych posiadaczy projektu Diuna pytanie, czy izolowaliscie fundamenty a jezeli tak to w jaki sposób? W projekcie Mix jest styropian fundamentowy 5 cm- jest dosyc drogi.z tego co widziałem to chyba wyszyscy budowali fundamenty z bloczków a może się mylę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts