Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Diunowiczów!!

Przeczytaliśmy z mężem całe forum i na chwilę obecną jesteśmy bardzo zainteresowani projektem Diuna II, ale oczywiście z wprowadzeniem kilku zmian :)

Kilka osób jak zauważyliśmy skarży się na wewnętrzne schodki (różnicę poziomów), więc wpadliśmy na pomysł, że wydłużymy dach nad domem aż do samego garażu przez co zlikwidujemy tą różnicę poziomów. Dodatkowo nie podoba nam się, że z zewnątrz, w przypadku Diuny II, garaż wydaje się być wielkości części mieszkalnej.

Co sądzicie o takiej zmianie?

Ponadto planujemy również: zlikwidować okno narożne w salonie, pomieszczenie nr 9 dołączyć do wiatrołapu, a także wejście do pomieszczenia nr 7 wykonać z pom. nr 8.

Myśleliśmy również o skróceniu pom. nr 8, przez co do garażu wchodziłoby się prosto z hallu. Natomiast takie rozwiązanie wiele osób nam odradza, twierdząc że zapachy spalin będą łatwo przedostawć się do domu. Czy ktoś mógłby z autopsji potwierdzić tą tezę lub nie? Bo sami nie wiemy kto ma rację :-?

Serdecznie pozdrawiamy

Kasia i Artur

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka osób jak zauważyliśmy skarży się na wewnętrzne schodki (różnicę poziomów), więc wpadliśmy na pomysł, że wydłużymy dach nad domem aż do samego garażu przez co zlikwidujemy tą różnicę poziomów. Dodatkowo nie podoba nam się, że z zewnątrz, w przypadku Diuny II, garaż wydaje się być wielkości części mieszkalnej.

Co sądzicie o takiej zmianie?

Według mnie Diuna bardzo straci na urodzie po takiej zmianie - i chyba będzie jej bliżej do stodoły niż eleganckiego domu, ale oczywiście o gustach sie nie dyskutuje ...

:wink: :oops:

Witajcie. Postanowiliśmy i my poszerzyć grono diunowiczów.

Wybraliśmy już działkę i na wiosnę ruszamy. Budujemy diunę III, aczkolwiek jak wszyscy wprowadzimy trochę zmian:

- poszerzamy garaż co najmniej o 1m, bo 3m to jednak trochę mało (jak tu swobodnie otworzyć drzwi auta)

- podwyższamy ścianę kolankową (o ile to się jeszcze okaże)

- w pomieszczeniu 8 na parterze robimy łazienkę (powiększając je kosztem pom 7, gdzie będzie kotłownia z wejściem od strony pom 11)

- łączymy pom 1 i 9 w duży wiatrołap

Ponadto zastanawiamy się, czy nie poszerzyć domu od strony salonu i nadal nie wiemy gdzie zrobić główną sypialnię

Na szczęście w diunie mix, którą budujemy, słupy są wkomponowane w ścianę. Glowac, przeraziła mnie cena jaką zapłaciliście za porotherm. Znajomy obiecał mi po 5,50 netto z transportem, ale czekam jeszcze na odpowiedzi z innych źródeł. Mówię oczywiście o Wienerbergerze, bo poroton i unipor można kupić taniej. Zmiany, które wprowadzamy w projekcie, można nanieść w trakcie budowy. Wujas, który jest kierownikiem budowy

( 500 pln+paliwo :D ), będzie sprawdzał postępy prac kilka razy w tygodniu. Natomiast z tego co widzę ceny robocizny w okolicach Zielonej Góry wcale nie są niższe niż w dużych miastach.

Glowac, ja rowniez jestem na etapie wyceniania dachowki dla Diuna II, wiec zapytam fachowcow jak oni widza kwestie laczenia nizszej czesci z wyzsza.

Ja decyduje sie na dachowke ceramiczna ale jeszcze nie podjalem decyzji jaka firme wybiore. Ostatnio slyszalem opinie ze angoba Robena peka (robi sie pajeczyna) po jakims czasie a Ruup tez nie jest najlepszy. Znalazlem niemieckiego producenta Meyer-Holsen, ktory chwali sie ze jest "Porsche" wsrod dachowek, a kilka linii dachowek ma w cenach zblizonych do konkurencji. Zobaczymy co bedzie jak dostane oferte :D

Za tydzien ruszam z murami.

A w kwestii slupow. Ja widzialem w projekcie ze sa, ale na razie sie jeszcze nie zastanawialem w ktora scane je wepcham.

Podobna sytuacja jest, z tego co sobie przypominam (przynajniej w Diunie II) z rura kanalizacyjna, ktora przebiega w malym WC na parterze w rogu pomieszczenia. Nie dosc ze to WC jest takie malenkie to jeszcze ta rura :lol: Na szczescie mam rozsadnego hydraulika ktory momentalnie wylapal ten szczegol na planie i wyprowadzil ta rure z fundamentow dokladnie w miejscu gdzie bedzie sciana, tak ze w ogole nie bedzie widoczna.

KEEGAN

my kupowaiśmy pth w zeszłym roku późną wiosną - bo mieliśmy się budować też w zesżłym, a wyszło jak wyszło...

nie mamy znajomych kierbudów,a nam bez różnu\icy kto to zrobi, skoro ceny są takie same...

KIDU

dachówka HM to dobry wybór.

My zastanawiamy się nad kolorem - czerwona czy czarna...

:D Witamy wszystkich miłośników DIUNY. Od miesiąca jesteśmy szcęśliwymi posiadaczami projektu DIUNA III. Nasza działka znajduje się pod Legnicą, więc szczególnie pozdrawiamy KRISA z nadzieją, że pozwoli nam obejrzeć swoje dzieło. Od dłuższego czasu obserwujemy ten wątek i śledzimy losy budowy, problemy, propozycje zmian bo i my również zamierzamy nieco ulepszyć naszą DIUNĘ. Dotychczasowe plany poprawek w dużej mierze są zaczerpnięte z tego forum. Liczymy że forumowicze pomogą nam w rozwiązywaniu problemów i podniosą na duchu w chwilach zwątpienia bo sądząc po lekturze waszych postów i doświadczeń znajomych na takie trzeba się nastawić.

Moi dekarze pisza odnosnie polaczenia nizszej czesci dachu z wyzsza czescia:

Niestety nie występują takie dachówki.

W takim miejscu stosuje się obróbkę z blachy płaskiej lub wykonuje się ją za pomocą taśmy kominowej. Druga opcja jest na pewno ładniejsza wizualnie ale i droższa.

no własnie - to mamy babol w kosztorysie, bo liczba bocznych prawych jest równa lewym bocznym.

a koszt znaczny....

mam jeszcze jedno pytanie - a co z ociepleniem szczytowej ściany nad niższym dachem (tam gdzie łaczy się niższy dach z wyższym)? ocieplenie jest przed położeniem dachówki?

pamięta ktoś z budujących?

tam ocieplenie będzi ezachodziło na niższą częsć dachu?

Witam po długiej przerwie.

Byłem biernym uczestnikiem forum , sledziłem wasze wypowiedzi jak tylko miałem czas.

Materiał na ściany juz kupiełm , pomału przymierzam się do fundamentów.

Bede robił lane z betonu.Mam do szanownych posiadaczy projektu Diuna pytanie, czy izolowaliscie fundamenty a jezeli tak to w jaki sposób? W projekcie Mix jest styropian fundamentowy 5 cm- jest dosyc drogi.

z tego co widziałem to chyba wyszyscy budowali fundamenty z bloczków a może się mylę

pozdrowienia