Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapomniałam napisać, że ja również rozpoczynam budowę zaraz po roztopach. Mam już podpisaną umowę z murarzem. Obecnie szukam dobrego cieśli i fachowca do położenia dachówki.

Mój domek również będzie znajdował się na skraju lasu na działce niezupełnie 1 ha z dala od gwaru miejskiego.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Asiu

Asiu, opisz zmiany w swoim domku. Ile powierzchni całkowitej wyszło Ci z tą piwnicą?

Renatko.

tak naprawdę, to jeszcze dokładnie nie policzyłam powierzchni tego projektu, gdyż już na początku dokładniejszej analizy stwierdziłam pomyłki projektanta w obliczeniu powierzchni poszczególnych pomieszczeń. Mogę jedynie stwierdzić, iż doprojektowana piwnica do mojego domu posiada 32,4 m2. Może to i mało, ale mnie to satysfakcjonuje. Będzie tam kotłownia, składzik i pralnia. Nie chciałam w ogóle tej piwnicy, jednak nie miałam gdzie umiejscowić kotłowni. Planuję instalację CO na ekogroszek. Pomieszczenie nr 1/8 na parterze wg projektanta posiada powierzchnię 5,29, a mi wychodzi 3,33. Po zmianach, to pomieszczenie przeznaczyłam na garderobę. Poza tym rezygnuję ze schodów wylewanych z parteru na piętro, gdyż są to schody zabiegowe, ciasne, niewygodne i mało estetyczne. Zamontuję schody drewniane samonośne, ażurowe. Dlatego też drzwi do piwnicy będą dopiero na poziomie piwnicy. Nie podoba mi się również małe pomieszczenie łazienki przy sypialni. jednak z uwagi na stopień z pomieszczenia sypialni do przedsionka łazienki trudno coś zmienić.

Może ktoś z Was ma jakieś pomysły?

Planowałam również zmiany na piętrze, jednak są trudności w związku z pionami wod-kan. Chciałam w pomieszczeniu nr 2/5 zrobić łazienkę z pralnią, a w 2/6 garderobę. Wobec tych trudności, na razie górę pozostawiam bez zmian. Prawdopodobnie zrezygnuję z części okien dachowych - planuję solary na c.w.u.

Pozdrawiam.

Asiu, ja planuję następujące zmiany - w pomieszczeniu 8 na parterze chcę zrobić łazienkę ogólniedostepną bez wejścia od strony sypialni i tym samym zlikwidować pom. 9 w-c i przeznaczyć je na garderobę,chyba idealnie zaraz przy wejściu do domu. Z kolei pomieszczenie nr 7 na parterze byłoby przedłużeniem pomieszczenia 11 - bez ścianki - i chyba w sytuacji braku podpiwniczenia dobrym miejscem na kotłownię.

Co do poddasza, również planuję zrobić łazienkę w pomieszczeniu nr 5 i zlikwidować jedno okno dachowe (dlaczego są problemy z pionem wod+kan? - czy to problem nie do przejścia?), pomiesczenie 6 u mnie miałoby byc pomieszczeniem do prasowania itp. (również likwidacja jednego okna dachowego), strych (7) chciałam przerobić na dużą sypialnię - zlikwidować okna dachowe i koniecznie większe okna w ścianie szczytowej, a w skosach zabudowa.

Tym sposobem zlikwidowałam 4 okna dachowe i myslę, że jakoś specjalnie nie popsuje to ogólnego dobrego wrażenia jakie sprawia Diuna III. Nie mam jeszcze projektu w ręce i nie rozmawiałam z architektem, ale mam głęboką nadzieję, że sie nie rozczaruje i juz wkrótce bedę mogła zakupić projekt i wprowadzić do niego proponowane przeze mnie zmiany. :D

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników Diuny i gratuluje wyboru :D

Prosze kilka zdjęć z budowy. I natym kończe prace budowlane w tym sezonie. No może jakies prace z upożątkowaniem\wyrównaniem ziemi na działce. No i oczywiście czekam jak wszyscy na wiosnę aby wystartować .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b85122bd4fe48006.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14b41abfc4ca024c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59cb20c028077d00.html

Witaj MagTom! Gratuluję wyboru i cieszę się, że tu trafiłaś.

rafał911, ale masz już fajnie.

Baśniowy Śnie nadal trwasz przy Diunie piętrowej?

Małgosia podobają mi się te Twoje wymuszenia :wink:

Asiu z podpiwniczeniem spory domek Ci wyjdzie. A pamiętasz jak się dziwiłaś powierzchni całkowitej?

Teraz jeszcze tylko zaciskajmy kciuki za Warunki Beaszy, aby mogła zakupić Diunę i mamy całkiem śliczny klub :D :D :D

Renatka - prawdopodobnie - tak!, bedzie to pietrowa Diuna.

Przyznac jednak musze, iz nadal jestem sympatyczka Diuny III. Mam jeszcze czas, do rozpoczecia budowy - wymarzonego domku, wiec ze spokojem "sledzic" bede ten watek i Wasze budowy.

Problem w tym, ze nie moge sie przekonac do - poddasza.

Witajcie Małgosia i Andrzej! Zmian w projekcie nie będzie wiele. Przede wszystkim powiększymy WC na parterze, wykorzystując połowę pomieszczenia 1/5 ( komunikacja). Natomiast na poddaszu zrezygnujemy z dwóch okien połaciowych. Architekt jeszcze nie zaproponował nam zmian od siebie, wiec moze dojdą inne poprawki. Ciekawi jesteśmy jakie Wy macie pomysły na zmiany, poza wyjsciem z kuchni na taras, bo o nim pamiętam ;-) Pozdrowienia dla Wszystkich. Magda i Tomek. :D

• 4 weeks później...

Kochani budowniczy Diuny, życzę Wam radosnych i błogosławionych Świat Bożego Narodzenia. Niech w Waszych sercach nie gaśnie nadzieja i zapał, a Nowy Rok przyniesie spełnienie planów. Niech powstaną nowe domy, w których nigdy nie braknie miłości i ciepła.

http://www.opoka.org.pl/images/e-kartki/19.jpg

• 2 weeks później...
Mam pytanie do wszystkich którzy mają projekt Diuna 3 . Możecie mi podać ile ma powierzchni użytkowej ten domek w waszych projektach. Bo na stronie http://www.domus.wroc.pl podają 132,94 m2 , w projekcie jest w rozbiciu na poddasze i parter 173m2, Pytam bo pojawiła się ustawa z 8-09-2006 o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania , w skrócie domki do 140 m2 na które udzielono kredyt hipoteczny państwo zwraca połowę odsetek. Więc sprawa jest dosyć ważna bo chce sie ubiegać ten kredyt. pozdrawiam Rafał S.

Rafał, bardzo chciałabym Ci pomóc, ale nie mam projektu w domu, bo od 19.12.2006. złożony jest wraz z innymi dokumentami w Starostwie i czekam na pozwolenie na budowę (Huurrraaa!!!). Nie byłam dość zapobiegliwa, aby sobie skserować najważniejsze strony :oops: :(

Pamiętam tylko, że powierzchnie w projekcie istotnie różniły sie od tych podanych na stronach internetowych, a powierzchnia całkowita totalnie mnie zaskoczyła.

Oczywiście, projektantka adaptujaca domek przepisała to co było w projekcie.

Ale, żeby było ciekawie wyszło coś ok 152 m2 powierzchni użytkowej, bo o takiej mówimy, prawda?

Panią w Starostwie zainteresowała wspomniana ustawa o pomocy państwa w spłacie kredytu. Rafał, czy możesz podać źródło?

• 2 weeks później...

Pozdrawiam WSZYSTKICH w Nowym Rooooooooku!!!!!!!!

Dawno mnie nie było z Wami. Zauważyłam, że przybyło miłośników Diuny.

Muszę się Wam pochwalić, że gdy "stopnieją śniegi" (ha,ha, ha...) ruszam na "ostro" z budową. Mam już zakupione materiały od ław funadamentowych na dachówce skończywszy (stan surowy). Mój murarz jest spokrewniony z góralami, którzy na ten sezon zimowy nie zbierali chrustu i cały czas namawia mnie na rozpoczęcie budowy w tym momencie. Ja mu tam nie wierzę i sądzę, że razem z rodziną pozjeżdżam jeszcze na nartach. Pierwszą inwestycję, którą poczyniłam, to doprowadzenie wody w ubiegłym tygodniu. Mam już "kran" na swoim polu.

No to na dzisiaj tyle.

Pozdrawiam. :lol:

Witam wszystkich "diunolubców"

Dla mnie niestety budowa to jeszcze czas przyszły. Natomiast mam już wytypowane projekty i jednym z faworytów jest właśnie diuna III, dlatego też cieszy mnie bardzo, że jest całkiem spora grupa zwolenników tego projektu. Będę Wam kibicował na tym forum i oczywiście bardzo chętnie pooglądam zdjęcia z waszych budów.

Życzę powodzenia i pozdrawiam :D

Projekt Diuna 3 odkryłam w niedzielę, 3 dni temu. I już się zdecydowałam. Przeszukałam setki projektów, a ten jedyny spełnia wszystkie moje potrzeby po kosmetycznych poprawkach.

Leon dziś rozmawiałam z panią architekt z Domusa i powiedziała, że są możliwe zmiany zarówno na poddaszu jak i na parterze tyle, że to kosztuje u nich 1500 zł netto.

Ja będę zmieniać na parterze wc, które przejdzie do pomieszczenia 8 a przez to zyskam większy wiatrołap - bardzo praktyczny. Pomieszczenie 7 będzie miało drzwi na zewnatrz i maleńki wucecik z umywalką.

Na poddaszu pokój 7 nad garażem będzie moją sypialnią (ścianka kolankowa 119 , a w pokojach 3 i 4 tylko 77 cm) część pokoju 5 na tej niższej części będzie pralnią, pokój 5 łazienką a pomieszczenie nr 6 garderobą. Wszystkie te zmiany są łatwe do zastosowania, bo nie naruszają konstrukcji. Na Bartyckiej te zmiany kosztują 770 zł netto, prawie połowę mniej.

Witaj renatko

Bardzo sie cieszę, że trafiłem właśnie na ten post związany z Diuną. Uważam tak jak i Ty że owy projekt jest rewelacyjny. Po napotkaniu na Diunę po przewertowaniu setek projektów każdy następny wydawał mi sie już nie tak dobry.

Wiem, wiem - moze troche przesadzam ale jedno jest pewne że nie zamierzam szukać dalej. Ostatecznie przed zakupem owego projektu chciałbym poznać jego wycenę - jeżeli inwestycja wybudowania go do kwoty 300 000 byłaby realna to napewno w to wchodzę.

Na razie czekam na WZ mojej działki, które mają pojawić się lada chwila, potem przyłącza i budowa domu.

Pisałaś wcześniej o zmianach w projekcie i szczerze po przeanalizowaniu rzutów jeszcze przed przeczytaniem tego postu zmiany wydawały mi się bardzo zbliżone do Twoich. Ja sam jeszcze planowałbym wygospodarowanie wnęki na szafę w holu na dole kosztem części pomieszczenia nr6, garderobę oraz toaletę pomieszczenia nr 6 chciałbym zagospodarować na pralnię z wejściem od strony garażu, zastanawiam sie jeszcze nad poszerzeniem garażu o 1m (3m to za mało aby swobodnie wydostac się z auta) - co chodzi o górę dzięki poszerzeniu części garażowej siłą rzeczy powiększy się również sypialnia nr 7, chciałbym również zlikwidować mniejszą część pomieszczenia nr 5 przeznaczając je na garderobę z bezpośrednim wejściem z sypialni nr7.

Jak i u Ciebie w planach na poddaszu pomieszczenie nr 5 to łazienka natomiast nr6 garderoba ale myślę że jedno okno połaciowe wystarczy.

Równiez ściana kolankowa 77cm to raczej licha wysokość stąd zamierzam się zastanowić nad zmianą wysokości nie chcąc oczywiście zaburzyć uroku tej przecudownej bryły Diuny.

P.S. Mam nadzieję że coraz wiecej budowniczych tego projektu będzie tu zaglądać i będzie nam dane wymieniać się cennymi uwagami.

Pozdrawiam