Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do szanownych posiadaczy projektu Diuna pytanie, czy izolowaliscie fundamenty a jezeli tak to w jaki sposób? W projekcie Mix jest styropian fundamentowy 5 cm- jest dosyc drogi.

z tego co widziałem to chyba wyszyscy budowali fundamenty z bloczków a może się mylę

pozdrowienia

My wylewaliśmy fundamenty, izolowaliśmy styropianem 5 cm wg projektu i dysperbitem ( dysperbitem także od środka)

Dzisiaj troche podzwoniłem po składach, ceny nastepujace:

dysperbit 20l -49 zł , 10l - 33zł ( w dwóch róznych składach)

Jezeli chodzi o styropian to XPS 5 cm kosztuje 550 zł za m3, Austrotherm 5 cm 570 zł . Mozna podobno dac twardy bialy 20 wtedy kubik wychodzi ok 200 zł. Folia kubełkowa między 4,2-5,8 zł za m2.

Zastanawiam się jeszcze czy styropian i dysperbit dawac od samej ławy aż po koniec fundamentu nad ziemią czy wystarczy np 50 pod ziemią do góry. Rozmawiałem z klega który się zna i ponoc warto zaizolowac fundament nawet jesli nie ma piwnicy.

pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi

WITAJCIE !!!

Mam prośbę czy ktoś z was udzieli mi informacji na temat DIUNY II:

- jakie ilości i rozmiary cegły POROTHERM (lub też innej) zużyliście na ten projekt.

- jakiego producenta dachówki warto zakupić i także jakie ilości (chodzi mi o dachówkę podwójnie szkliwioną-lakierowaną)

- jakie w przybliżeniu są koszty materiałów i poszczególnych etapów budowy (oczywiście możliwie jak najświeższe informacje, gdyż sami wiecie jak ceny szybują raz w górę raz w dół)

Czy opłacalne jest kupno cegieł z AUSTRII, CZECH lub Słowacji ???

Jeśli tak to mile widziane są namiary na takie składy budowlane.

Jakie są procedury kupna z UNII EUROPEJSKIEJ materiałów budowlanych ???

Jak jest z PODATKAMI (VAT) itp.???

Jakie są ceny transportu za kilometr ?

A może ktoś posiada i może przesłać spis materiałów do DIUNY II (ściany tylko z cegły, a dych z dachówki).

Z góry BARDZO dziękuje ZA WSZELKIE INFORMACJE !!! :wink:

Pytanie do "agaa100"

WITAJ !!! :D

Jesteśmy kolejnymi budowniczymi Diuny II. Bardzo podoba nam się ten projekt i oglądając Twoje zdjęcia jesteśmy jeszcze bardziej pewni tego domku:) Narazie jesteśmy w trakcie oczekiwania na projekt, ale wcześniej chcielibyśmy zakupić materiały. Stąd nasza prośba :lol:

Czy mogłabyś udzielić nam informacji na temat DIUNY II:

- jakie ilości cegły POROTHERM 250x373/238 (lub też innych rozmiarów) zużyłaś na ten projekt?

Szukaliśmy odpowiedzi na forum, ale niestety nie udało nam się znaleźć....

Z góry serdecznie dziękujemy i gratulujemy pięknego domku:)

Magda & Mariusz

Markoebelo

wg mnie z owodu podciągu kapilarnego wody warto izolować całą ścianke fundamentową w przypadku budowy z bloczka i monolitu. jeżeli ktoś buduje fundamenty z silki to jest to temat do zastanowienia.

biorąc pod uwagę że izolacja jest b istotna i fakt że taki etap budowy a nie inny to nie warto się zastnawiać nad pełną izolacją.

Zastanawiamy się nad zrobieniem sypialni w pomieszczeniu 5 (Diuna III). Chcielibyśmy wstawić tam łóżko 160x200 i może jakąś niewielką komodę jak da radę. Pytanie do osób, które mają już postawione ściany i dach. Jak to widzicie? Jest sens pakować się z sypialnią w takie małe pomieszczenie? Szafy już się tu raczej nie zmieszczą, ale robimy sobie garderobę w tym małym pomieszczeniu naprzeciw schodów. garderoba miałaby wejście od strony hallu, a nie sypialni. Pokój na dole będzie gabinetem, a nad garażem planujemy pokój powiedzmy telewizyjno-barowy dla którego jesteśmy gotowi zrezygnować z dużej sypialni. Jak widzicie takie rozwiązanie z pespektywy prawie skończonych domów

glowac

Dzieki za info , zauwazywałem że w zestawieniu materiałów jest 2,4 m3 styropianu na fundament.

Duzo tez zalezy od rodzaju ziemi, u mnie jest podobno gliniasta i niektórzy nawet nie dają styropianu na fundament domów niepodpiwniczonych. ja raczej dam ale jeszcze sie zastanwiam nad jego rodzajem.

focus.p

na stronie domusa znajdziesz zestawienie materialow wiec mozesz sie tym sugerowac.

Ja zaczynam ze scianami Diuny II w przyszlym tygodniu. Porothermu 25 kupilem 2520 sztuk (przeliczone wg zestawienia Domusa oraz potwierdzone z agaa100).

Dachowki - pochodz po skladach i zobaczysz ze producenci maja rozne ksztalty i rozmiary. Wiec sam musisz zdecydowac co chcesz - wyslij zapytanie ofertowe z rzutem dachu do firmy handlujacej dachowkami, a dostaniesz oferte z wykazem.

Ja szacuje stan surowy Diuny II - papierologia, fundamenty, sciany z dachem i dachowkami, okna oraz okna dachowe, robocizna - 200 000 PLN.

Kidu my też chcemy zamknąć się w 200/220.000zł za stan surowy zamknięty :roll: To co straciliśmy w zeszłym roku na materiałach bodowlanych może w tym roku uda nam się zaoszczędzić na więźbie - tniemy własne sosny.

Nie zapominajmy jednak, że cena zależy od regionu w którym budujemy, cen materiałów, rodzaju dachówki itp.

Niestety budowa to ciągłe siedzenie z kalkulatorem w ręku :wink:

w marcu-kwietniu wchodzi murarz na budowe.kazal mi sie zdecydowac gdzie ma byc ta kotlownia.i codzien mysle i mam metlik w glowie.czy lepsza lazienka na dole bez okna czy kotlownia bez okna.szukam podpowiedzi w muratorze.o kotlowniach nic nie znalazlam.o lazienkach owszem.radza zeby lazienka byla z oknem.kurcze.nie wiem jak zrobic....poradzcie