agaa100 29.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 cześć my mamy fundamenty z bloczków, izolowaliśmy styropianem - takim różowym ( babskie podejście do sprawy !!!! jedyne co wiem, to jaki był kolor.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 30.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja tez mam fundamenty z bloczkow betonowych. Izolowalem styropianem 5-ka, chyba biała , folia kubełkowa i malowalem dysperbitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 30.01.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 u nas bloczki betonowe,styropian 5-ka i dysperbita niektorzy nam kazali ocieplac jeszcze wewnatrz sciany.ale nie zrobilismy tego,a jak u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 30.01.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Mam do szanownych posiadaczy projektu Diuna pytanie, czy izolowaliscie fundamenty a jezeli tak to w jaki sposób? W projekcie Mix jest styropian fundamentowy 5 cm- jest dosyc drogi. z tego co widziałem to chyba wyszyscy budowali fundamenty z bloczków a może się mylę pozdrowienia My wylewaliśmy fundamenty, izolowaliśmy styropianem 5 cm wg projektu i dysperbitem ( dysperbitem także od środka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 30.01.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dzisiaj troche podzwoniłem po składach, ceny nastepujace:dysperbit 20l -49 zł , 10l - 33zł ( w dwóch róznych składach)Jezeli chodzi o styropian to XPS 5 cm kosztuje 550 zł za m3, Austrotherm 5 cm 570 zł . Mozna podobno dac twardy bialy 20 wtedy kubik wychodzi ok 200 zł. Folia kubełkowa między 4,2-5,8 zł za m2. Zastanawiam się jeszcze czy styropian i dysperbit dawac od samej ławy aż po koniec fundamentu nad ziemią czy wystarczy np 50 pod ziemią do góry. Rozmawiałem z klega który się zna i ponoc warto zaizolowac fundament nawet jesli nie ma piwnicy. pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 30.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Na wiosnę ruszamy z Diuną Mix i mam pytanie do budujących ile styropianu potrzeba na ocieplenie zewnętrzne? (musimy szybko zamówić bo u nas ceny już idą w górę proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus.p 30.01.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 WITAJCIE !!! Mam prośbę czy ktoś z was udzieli mi informacji na temat DIUNY II: - jakie ilości i rozmiary cegły POROTHERM (lub też innej) zużyliście na ten projekt. - jakiego producenta dachówki warto zakupić i także jakie ilości (chodzi mi o dachówkę podwójnie szkliwioną-lakierowaną) - jakie w przybliżeniu są koszty materiałów i poszczególnych etapów budowy (oczywiście możliwie jak najświeższe informacje, gdyż sami wiecie jak ceny szybują raz w górę raz w dół) Czy opłacalne jest kupno cegieł z AUSTRII, CZECH lub Słowacji ??? Jeśli tak to mile widziane są namiary na takie składy budowlane. Jakie są procedury kupna z UNII EUROPEJSKIEJ materiałów budowlanych ??? Jak jest z PODATKAMI (VAT) itp.??? Jakie są ceny transportu za kilometr ? A może ktoś posiada i może przesłać spis materiałów do DIUNY II (ściany tylko z cegły, a dych z dachówki). Z góry BARDZO dziękuje ZA WSZELKIE INFORMACJE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 focus.p myślę, że jak posiedzić na Forum to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania - najlepiej w dziale "Wymiana doswiadczeń". Wieści z placu boju - dziś tniemy więźbę - ruszamy z fundamentami 25-3-2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus.p 31.01.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Pytanie do "agaa100" WITAJ !!! Jesteśmy kolejnymi budowniczymi Diuny II. Bardzo podoba nam się ten projekt i oglądając Twoje zdjęcia jesteśmy jeszcze bardziej pewni tego domku:) Narazie jesteśmy w trakcie oczekiwania na projekt, ale wcześniej chcielibyśmy zakupić materiały. Stąd nasza prośba Czy mogłabyś udzielić nam informacji na temat DIUNY II: - jakie ilości cegły POROTHERM 250x373/238 (lub też innych rozmiarów) zużyłaś na ten projekt? Szukaliśmy odpowiedzi na forum, ale niestety nie udało nam się znaleźć.... Z góry serdecznie dziękujemy i gratulujemy pięknego domku:) Magda & Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 31.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witam. długo nic nie pisałem, ale pomału trzeba zacząc z kupnem materiału. wiec mam pytanie. wszyscy budujecie z porothermu , czy ktos z was zastanawiał sie nad budową z ytonga ? ja własnie chce z tego materiału budowac. moge was prosic o jakies opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Markoebelowg mnie z owodu podciągu kapilarnego wody warto izolować całą ścianke fundamentową w przypadku budowy z bloczka i monolitu. jeżeli ktoś buduje fundamenty z silki to jest to temat do zastanowienia.biorąc pod uwagę że izolacja jest b istotna i fakt że taki etap budowy a nie inny to nie warto się zastnawiać nad pełną izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaPaweł1719502950 31.01.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Zastanawiamy się nad zrobieniem sypialni w pomieszczeniu 5 (Diuna III). Chcielibyśmy wstawić tam łóżko 160x200 i może jakąś niewielką komodę jak da radę. Pytanie do osób, które mają już postawione ściany i dach. Jak to widzicie? Jest sens pakować się z sypialnią w takie małe pomieszczenie? Szafy już się tu raczej nie zmieszczą, ale robimy sobie garderobę w tym małym pomieszczeniu naprzeciw schodów. garderoba miałaby wejście od strony hallu, a nie sypialni. Pokój na dole będzie gabinetem, a nad garażem planujemy pokój powiedzmy telewizyjno-barowy dla którego jesteśmy gotowi zrezygnować z dużej sypialni. Jak widzicie takie rozwiązanie z pespektywy prawie skończonych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ola/Pawełjak przedkładacie pokój telewizijno - barowy nad sypialnie to martwię się o Wasz związek:) a na serio to zbyt małe pomieszczenie - jak dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 31.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 glowac Dzieki za info , zauwazywałem że w zestawieniu materiałów jest 2,4 m3 styropianu na fundament.Duzo tez zalezy od rodzaju ziemi, u mnie jest podobno gliniasta i niektórzy nawet nie dają styropianu na fundament domów niepodpiwniczonych. ja raczej dam ale jeszcze sie zastanwiam nad jego rodzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 daj, daj - bo o ile kafelki, albo kolor ściany można zmienić bez większych problemów, to do spraw konstrukcyjno - izolacyjnych się nie wraca raczej. wiąże się to z problematyką zmian, jak i z ich kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 01.02.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 focus.p na stronie domusa znajdziesz zestawienie materialow wiec mozesz sie tym sugerowac. Ja zaczynam ze scianami Diuny II w przyszlym tygodniu. Porothermu 25 kupilem 2520 sztuk (przeliczone wg zestawienia Domusa oraz potwierdzone z agaa100). Dachowki - pochodz po skladach i zobaczysz ze producenci maja rozne ksztalty i rozmiary. Wiec sam musisz zdecydowac co chcesz - wyslij zapytanie ofertowe z rzutem dachu do firmy handlujacej dachowkami, a dostaniesz oferte z wykazem. Ja szacuje stan surowy Diuny II - papierologia, fundamenty, sciany z dachem i dachowkami, okna oraz okna dachowe, robocizna - 200 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.02.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Kidu my też chcemy zamknąć się w 200/220.000zł za stan surowy zamknięty To co straciliśmy w zeszłym roku na materiałach bodowlanych może w tym roku uda nam się zaoszczędzić na więźbie - tniemy własne sosny. Nie zapominajmy jednak, że cena zależy od regionu w którym budujemy, cen materiałów, rodzaju dachówki itp. Niestety budowa to ciągłe siedzenie z kalkulatorem w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 01.02.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 a czy jakbym wcisla okno na klatce schodowej na tej wysokosci co jest w spizarni byloby fajnie.akurat to poludniowa strona mojego domku i mysle ze fajnie byloby tam miec okno.tylko nie wiem czy z wysokoscia trafie.ha dziwne pytanie moze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 01.02.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 w marcu-kwietniu wchodzi murarz na budowe.kazal mi sie zdecydowac gdzie ma byc ta kotlownia.i codzien mysle i mam metlik w glowie.czy lepsza lazienka na dole bez okna czy kotlownia bez okna.szukam podpowiedzi w muratorze.o kotlowniach nic nie znalazlam.o lazienkach owszem.radza zeby lazienka byla z oknem.kurcze.nie wiem jak zrobic....poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.02.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Aga my zdecydowaliśmy się na łazienkę bez okna.Będzie przy wejciu na schody - niecałe 6m2.Kotłownia będzie z wejściem od garażu (pierwotnie była to łazienka z oknem z wejściem z gabinetu na parterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts