aga1401 01.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 taka opcje i ja wole.raczej tez tak zrobimy.dzieki bardzo.lepiej jak ktosc cos podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 01.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Aga my zdecydowaliśmy się na łazienkę bez okna. Będzie przy wejciu na schody - niecałe 6m2. Kotłownia będzie z wejściem od garażu (pierwotnie była to łazienka z oknem z wejściem z gabinetu na parterze). My tez zdecydowalismy się na takie rozwiazanie - łazienka na dole musi być łatwo dostepna z korytarza, a większa łazienka z oknem bedzie na gorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 01.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 aga1401, my zmieniamy przeznaczenie pomieszczenia (niestety zmina w projekcie i trzeba zrobic projekt zastepczy) i laczymy kotlownie z ta lazienka, ktora jest dostepna wylacznie z pokoju na dole. A kotlownia bedzie w czesci magazynkowej garazu - w Diunie II komin jest rozwiazany lepiej bo jest od razu w garazu, a nie jak w Diunie III w czesci mieszkalnej. I poprzez to rozwiazanie bedziemy mieli okno w lazience. Dzisiaj bylem uzgadniac projekt instalacji gazowej. I wyniknal maly problem, bo okazuje sie ze jak nie robie spizarni to za bardzo nie mam gdzie wcisnac kuchenki gazowej - podobno pod oknami nie mozna bo przy otwarym oknie wiatr moze zdmuchnac plomien Pozostaje ta sciana odgradzajaca wiatrolap. Ale tam chyba musi stac lodowka! A kuchenka przy lodowce to chyba tez nie halo! I robi sie malo miejsca - przynajmniej w mojej glowie. A moze ktos ma inna koncepcje (moze kuchnia wyspowa-ale gdzie?,....)? Wlasnie siedze nad zestawieniem "Materialow pomocniczych", ktore otrzymalem od Domusa i wyliczam ilosc stali potrzebna na postawienie scian i stropu. Uwazajcie bo jest sporo bledow - przynajmniej dla mojego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 01.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 właśnie też śledze zestawienie materiałów.Zastanawiam się czy 2,5 kubika styropianu 5 cm czyli ok 50 m2 wystarczy na izolacje fundamentów ? Mój kierownik podał mi ilosci stali : 900 kg 12 600 kg 10 150 kg 6 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 02.02.2008 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 KIDU faktycznie ta nasza kuchnia jest bardzo nieustawna .... mamy ten sam problem - gdzie ustawić kuchenkę ??? zgodnie z regułami meblowania kuchni powinno być coś takiego: lodówka - blat - zlew - blat roboczy - kuchenka - blat (albo coś koło tego). I jakby na to nie patrzeć - jest problem - my chcemy mieć meble tylko na tej ściance od wiatrołapu i pod oknami ... i dylemat: co postawić pod oknem: kuchenkę czy lodówkę (stałaby zaraz za wykuszem, ale przysłoni światło na stół, który ma być pod scianą do spiżarni) ..... a na wyspę na pewno nie znajdziecie miejsca .... no, cóż okazuje się, że Diuna ma jakieś słabe strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 02.02.2008 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 a kotłownię wydzieliliśmy w garażu (jest na któreś fotce w albumie) - i dzięki temu mamy wielką łazienkę na dole (ale też bez okna, bo planujemy tam kiedyś postawić saunę) a tak przy okazji - macie namiary na jakiegoś fajnego (i taniego) producenta drzwi zewnętrznych ??? bo okazuje się, że znalezienie niedrogich, dobrych i ładnie wyglądających drzwi pasujących do zaprojektowanego otworu o szerokości 110 cm nie jest łatwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaGrześ 02.02.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witajcie. My rozwiązaliśmy kuchnię tak:- przenieśliśmy drzwi od spiżarni na drugą stronę, pod okna,- powstal zaułek, w ktorym jest miejsce na narożny zlew, obok niego elekryczną kuchnię na ściance graniczącej z salonem (trzeba nieco zmniejszyć otwór przejściowy do salonu),- myślę, że zmieści się jeszcze zmywarka i powstanie niewielki blacik roboczy (dla mnie wystarczający, bo robię wszystko przy stole), ale, jak słusznie zauważył Keegan, dla niektórych może być za krótki,- scianę sąsiadującą z wiatrołapem architekt przesunął tak, by w powstałej wnęce zmieściała się wymiarowa , wysoka zabudowa kuchenna z lodowką i piekarnikiem. Zlicowana z zaułkiem przy oknie,- przy wykuszu okiennym będzie maly okrągły stół, bo nie wyobrażam sobie kuchni bez stołu i możliwości wypicia kawki właśnie w przytulnej kuchni, nie chciałabym też z byle śniadaniem latać do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 02.02.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 http://www.empikfoto.pl/albumy27/115019/535941/previews/15308251_88.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy27/115019/535941/previews/15308253_8.jpg u nas kuchnia wstępnie będzie się prezentowała tak: Mało obeznana jestem w programach komp więc nie do końca wyszło idealnie Wejście z salonu ma 140cm brak wykuszu w którym będzie okrągły stół - reszta w naszym dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 02.02.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 KIDU - to co opisujesz "łączymy kotlownie z ta lazienka, ktora jest dostepna wylacznie z pokoju na dole. A kotlownia bedzie w czesci magazynkowej garazu - w Diunie II komin jest rozwiazany lepiej bo jest od razu w garazu, a nie jak w Diunie III w czesci mieszkalnej. I poprzez to rozwiazanie bedziemy mieli okno w lazience" wygląda niemalże jak u nas. Chociaż jeszcze nie widizałam jak jest w DIUNIE II.Kuchnia też przysparza mi troch kłopotów z ustawieniem. Ja spiżarkę zwężyłam do 80 cm ( taką mam teraz i wiem, że mi wystarczy) i drzwi do niej przesunęłam na środek, zyskując w ten sposób kąt na lodówkę przy scianie do salonu. Mam też w zamyśle zrobić dwa otwory do salonu, rozdzielone ścianą 70 cm. Kuchnia nabierze w ten sposób symetrii, dzięki przsuniętej ściance spiżarki i podwójnym otworom drzwiowym. Pod oknem w wykuszu aż się prosi stół owalny z tapicerowanym siedziskiem pod oknem. Na kuchenkę, zmywarkę i zlewozmywak zostanie mi ściana od wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcyś 03.02.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Ja całe życie mieszkałam w domach z łazienkami bez okien, więc teraz kiedy w końcu mam okazję mieć okno w łazience nigdy z tego nie zrezygnuję. Łazienka na parterze jest maleńka i postanowiliśmy ją powiększyć kosztem pomieszczenia gospodarczego nr 8 i ściankę działową przesunąć tak aby można było wstawić szafę dostępną od holu i bardzo potrzebną na ubrania wierzchnie. Wtedy nie musimy rezygnować z toalety przy wykuszu raczej bardzo potrzebnej dla gości( jestem bałaganiarą i sporo pracuję,więc przed jakąś imprezką największy problem to sprzątnięcie tzw burdlu). Kotłownię mamy zamiar umieścić w pomieszczeniu za garażem, który chcemy poszerzyć co architekt poparł. Nad górą i kuchnią jeszcze się zastanawiamy. Sypialnię planujemy umieścić w pomieszczeniu nad garażem i w pomieszceniu obok należącego do pomieszczenia 2/5 i części sypialni chcielibyśmy zrobić garderobę. 2 dni temu byłam u znajomej, która ma taką dużą garderobę i chociaż wcześniej nie planowałam tego rozwiązania to teraz jestem na to bardzo napalona. Lazienkę na górze umieścimy w pomieszczeniu 2/5, a na miejscu łazienki planowej chyba będzie pralnio-suszarnia .Kuchnia jest jak narazie bardzo mglista. Mam nadzieję, że dalsza lektura waszych wypowiedzi natchnie nas pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 03.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Mariola6, ciekawy pomysl z ta Twoja sciana na srodku kuchni. Glowac, a tego Twojego projektu kuchni to nie potrafie zrozumiec Musisz ten wykusz wstawic, moze bedzie mi latwiej. No i nie wiem co to za drzwi na dolnym projekcie. Agaa100, Z tego co widze na Waszej Diunie II zamontowalisci wszystkie okna dachowe (10 sztuk, 4 podwojne)? Ja od soboty siedze nad cennikami 3 producentow i jestem troche w szoku - ceny wysokie. To Wasze podwojne Roto z kolnierzami wg cennika (bez rabatow) - 2900 PLN brutto. Cena pojedynczego okna z kolnierzem "tylko" 1400 PLN. Czy radzisz montowac te wszystkie podwojne okna? Jak to wyglada teraz z Waszej perspektywy? Czy z pojedynczymi bedzie duzo gorzej, ciemniej? Jak przegladam cennik Roto to zastanawiam sie ew. nad zastapieniem podwojnych okien - 2 x 78*140 jednym duzym oknem o rozmiarze 114*140. Cenowo wychodzi to duzo korzystniej niz podwojne bo "jedynie" 1700 PLN. Problemem pozostaje jedynie zwiekszenie odleglosci pomiedzy krokwiami. I nie wiem czy na taka zmiane wystarczy jedynie zgoda kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 03.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 KIDU my jesteśmy zadowoleni z tego, że kupiliśmy te wszystkie okna - poddasze jest dzięki temu jasne (zrezygnowaliśmy jedynie z okna w niższej części pokoju nr 5 - bo tam ma być garderoba). W sumie można się zastanawiać nad zmniejszeniem liczby okien w łazience - myślę, że przy jednym będzie wystarczająco jasno. A w pokojach .... nie wiem, czy dobrym pomysłem będzie redukcja liczby okien, wydaje mi się, że może być ciemnawo - to są jednak duże pokoiki (no, może średnie ))), zwykłe okienko jest małe i nie doświetli całości pomieszczenia - ja bym nie dawała po jednym (ale zapytaj tych, co zredukowali - kris100 ?). Pewnym rozwiązaniem może być założenie jednego większego okna dachowego - nad tym można się zastanawiać... a co do marki okien - my wybraliśmy roto ze względu na ich specyfikę - nie wchodzą do pokoju przy otwarciu, ale może inne są tańsze ? Jak się obecnie kształtują ceny roto w stosunku do okien velux czy fakro ??? Wiem, że to spory wydatek - my daliśmy na to wszystko 10.000 zł (rok temu) a co do kuchni - nam też się podoba pomysł przesunięcia drzwi od spiżarni .... może wtedy udało by się nam postawić stół w wykuszu - tak jak mi się marzyło ... może wykorzystamy to, co jeszcze kilka dni temu wydawało się nam katastrofą .... wyobraźcie sobie, że te ostatnie wichury (spotęgowane położeniem działki na wzniesieniu - tu ciągle wieje ...) potrafiły zburzyć barykadę pustaków w oknach i .... doszło do naruszenia ścianki działowej między kuchnią i salonem - ten kilkudniowy wiatr doprowadził do tego, że ... ta ścianka się zawaliła !!! wyobrażacie to sobie !!!! Miała prawo - bo strasznie w nią dmuchało, a przecież ściana działowa nie jest zakotwiczona, trzyma się jedynie na wbitych w ścianę główną prętach .... Tak więc jak padła ta ścianka od salonu, to naruszyła też część od spiżarni i wszystko jest do poprawy .... Tak więc może wejście do spiżarni bliżej okna ???? Podobno nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 03.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 aga100, firmy okien dachowych maja cenniki dosyc skaplikowane - szczegolnie wg mnie Velux i Fakro. Ceny tego, praktycznie, samego okna roznia sie o ok. 40% - jedyna roznica miedzy tanszym a drozszym jest taka ze tansze jest jednokrotnie lakierowane (drozsze dwukrotna warstwa) oraz tansze ma niby gorsza wentylacje (mniej nawiewu w m3 na godzine). Wszystko sa to wg mnie bajery marketingowe.Roto nie ma takiego podzialu.Smieszne w przypadku tych trzech firm jest to ze strasznie promuja okna, ktore sa najdrozsze - chyba te ktore Wy macie - nie wchodzace na pokoj. Co prawda moze sa one najbardziej wygodne, ale z moich obserwacji najpopularniejsze w Polsce sa te z osia obrotu w polowie okna - moze przez to ze sa najtansze. aga100, a jaka jest Wasza opinia o sciance kolankowej na standardowej wysokosci? Chyba taka macie? Nie warto bylo jej podniesc o 24-48 cm? Czy pokoje nie robia wrazenia malych, niskich, bardzo skosnych, nieustawnych?U Was chyba jeszcze dojdzie wylewka wiec poziom pojdzie dodatkowo troche do gory, no i dojdzie scianka laczaca dach z podloga - wiec troche miejsca jeszcze ucieknie.Ja nie widzialem Diuny ze standardowa scianka kolankowa na zywo wiec nie wiem jak wyglada gora. Widzialem Diune Radovana ze scainka podniesiona o 48 cm. Wyglada bardzo dobrze. Pokoje przestronne, bryla nie stracila na uroku.Pytam bo na 90% jestem zdecydowany na podniesienie. Zostalo mi jednak jeszcze ok 3 tygodnie na ostateczna decyzje - do tego czasu stropy powinny byc wylane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 03.02.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 kidu nie obawiasz się budować w "zimę" - mrozy mogą nadejść jescze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 03.02.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 KIDU nie jest tak źle z tymi ściankami kolankowymi w części garażowej, w głównej faktycznie są bardzo nisko (ale jak dojdzie ścianka będzie ok, i tak trzeba zabudować skosy); w części garażowej nie będziemy tworzyć dodatkowej ścianki - zostaje tak jak jest (mam pomysł na zagospodarowanie tak niskich przestrzeni), więc pokój nie zmniejszy się. Ale powiem szczerze, że gdybyśmy mieli budować jeszcze raz, to pewnie z 1-2 pustakami wyżej, mimo wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.02.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Kiduta dziura to wykusz...a te drzwi po 2 stronie to wejście do kuchni od strony salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.02.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 co robiliście z podciągami między salonem a korytarzem i przy różnicy poziomów - tam gdzie są schody i klatka schodowa?tak jak w projekcie, czy dawaliście belkę stalową?my raczej wejdziemy w belkę - wychodzi z sufitu tylko 2-3 cm...ale koszt znaczny. Co myślicie o tych cenach? To kwoty do zapłacenia, robi nam ta sama ekipa, która buduje stan otwarty. Miejsce budowy Warszawa. Sama robocizna: 1) sztukateria do zrobienia - 25 zł mb - paski 2cm/15 cm przy otworach okiennych 2) ocieplenie 50 zł m2, glify -40 % 3) tynk z ostatnią warstwą kwarcu - 20 zł m2 4) podbitka - 110 zł mb z materiałem - ja tylko kupuję lakier, bejcę, itd, 5) podbitka - 40 zł mb - sama robocizna 6) posadzka - 17 zł m2 ( z jedną warstwą styropianu - każda kolejna + 1pln, folia, siatka) 7) zabudowa poddasza (ocieplenie 2 warstwy, folia i g/k) - 50 zł m2 ułożenie kostki granitowej z przygotowaniem podłoża - 50 zł m2 co o tym myślicie? ta podbitka - z materiałem - BARDZO DROGA - tak mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 06.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 jesssu jak ja kocham swojego meza.wszystko bedzie robic sam.z moja mala pomoca nie doradze bo nie znam sie na cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 06.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 jak tak dalej będzie szło, to zabudowe poddasza sam zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 06.02.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 w jakim celu w kominie w salonie sa 3 kanaly wentylacyjne? aga100, czy robiliscie kominy Schiedla tak jak sugeruje projekt? Ja bede murowal i wstawial rure kwasowke. Wyjdzie chyba 50% taniej niz Schiedel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts