Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dzwonilem do Schiedla i na salon potwierdzili mi komin Rondo Plus, na komin w kotlowni zasugerowali mi Avant 20+W (dla kotla gazowego, kondensacyjnego). Ale podobno Avant to taki bardziej wypasiony Quadro. Ceny na Schiedla sa cennikowe (dostepne rowniez na http://www.schiedel.pl). Dystrybutorzy daja rabaty od 5% do max 10% (ale to juz chyba trzeba bardzo dobrze negocjowac). Ja na Rondo Plus i Avant dostalem oferte na 7600 PLN brutto (po rabacie 7%). Do tego dochodza pustaki wentylacyjne!!!

A, i przepraszam za poprzedniego posta. W salonie sa potrzebne 3 kanaly wentylacyjne (potwierdzone przez Domus'a). Po prostu u mnie w projekcie na pietrze nie jest zaznaczona wentylacja w pokoju

My jutro zwozimy więźbę na plac.

Kierbud oddał nam zmienione schody na betonowe a teraz przelicza strop, robimy na górze ściany murowane a nie tak jak jest w projekcie z k-g.

Zastanawiamy się nad wanną wpuszczaną w podłogę na poddaszu :roll:

Rozglądamy się za oknami, drzwiamy bramą garażową.

Jak wszystko dobrze pójdzie budowa 'rusza z kopyta" 25-03-2008.

Już nie możemy się doczekać :lol:

Wprowadziliśmy małą zmianę na poddaszu:

Ściankę pomiędzy pokojami "dzieci" -( te nad salonem i kuchnią) przesunęliśmy na środek - tak aby każde okno miało troszkę wolnej ściany na ładne zakończenie karnisza itp.

Siemka

No to startujemy :D :D W piątek geodeta wytyczył budynek. W sobotę podłączyli nam prąd. Dzisiaj zostały wykonane wykopy pod fundamenty. Jutro przyjeżdża facet wiercić studnię i "grucha" z chudym betonem. W piątek ekipa montuje szalunki i zbrojenie fundamentów. W przyszłym tygodniu wylewamy ławy. Martwi mnie tylko prognoza pogody, bo podobno wracają spore mrozy. :evil:

P.S.

Nie ma potrzeby kołkowania styropianu na fundamentach.

Glowac, w okolicach Zielonej Góry zima jest przeważnie dużo łagodniejsza, niż w Warszawie. Wielu inwestorów budowało od listopada, bez baczenia na porę roku. Mój majster twierdzi, że jeżeli nie ma dużych mrozów i intensywnych opadów śniegu, on też prowadzi prace budowlane przez całą zimę.

Już prawie z żoną jesteśmy zdecydowani na Diunę mix. Będziemy prawdopodobnie ją budować niedaleko Olsztyna. Problemem jest kąt nachylenia dachu. Powinniśmy go zmienić z 38 stopni na 40. Dodatkowo chcielibyśmy podwyższyć ściankę kolankową. Czy ktoś się orientuje, o ile podwyższy się budynek, jeśli nastąpi zmiana kąta nachylenia o 2 stopnie. Zgodnie z warunkami zabudowy mam mieć kąt nachylenia 40-45 i wysokość 9 m i nie wiem czy się zmieszczę