Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez bylem zdziwiony kolorem Porothermu. Nasz jest z zakladu w Lajsach - to gdzies na Warmii.

A nadproza robia sami budowlancy. Jest ich az szesciu na budowie i wszystko pali im sie w rekach. Wciaz mnie gonia abym dowozil material i wszystko organizowal. W piatek chca zalewac stropy.

Zdecydowalem sie aby na parterze zrobili okna zgodnie z projektem. Ale jak na zywo sie to oglada to jest tego strasznie duzo. Zastanawiamy sie czy nie zamurowac tego okna w spizarni (ktorej nie bedziemy mieli), bo prawdopodobnie jedynie na tej scianie bedzie mozliwosc powieszenia szafek kuchennych. Ta sciana przy wiatrolapie chyba nie wchodzi w rachube bo szafki blokowaly by prawdopodobnie dostep swiatla.

Okna w wykuszu w salonie sa ogromne. My bedziemy mieli jeszcze dodatkowo to rogowe. Ale tak zostanie.

No i prawdopodobnie zamurujemy jedno okno w garazu i jedno okno w magazynku (za garazem) - ale my mamy Diune II.

dlatego wolalabym byc na miejscu jak beda stawiac mury.tez pewnie cos bede zmieniac.ta ilosc okien tez mi sie teraz wydaje duza.my zlikwidujemy raczej to narozne,3 szt.polaciowych i w pom.gosp.

a w garazu beda 2 male albo 1 szersze ale niewysokie.

ach wszystko wyjdzie w praniu.

Kidu pisz pisz i wklejaj fotki.normalnie juz chce zeby byl kwiecien......

Kidu - ja tez Ci mocno kibicuję, bo jestem na podobnym etapie. 7 lutego zalaliśmy stan zero i firma czeka na ocieplenie pogody,żeby wejść z murarką parteru. Już nie mogę się doczekać. Okno w spiżarce też zlikwidowałam bo mam od strony południowej. W ogóle zastanawiam się czy zostawić spiżarkę.

ja chciałbym zkolei zapytac o rynny , jakie planujecie , plastik , miedz, metalowe , ja skłaniam sie na metalowe w kolorze , w miare pod kolor dachu. a jak u was ?

i jeszcze jedno , jak robicie wykonczenie dachu? na zdjeciu diuny w domusie , jest z ozdobnymi belkami bez podbitki, widziałem chyba u rafała ze robił podbitke , jakie macie plany ?

i apeluje o wiekszą aktywnsc wszystkich ''diunowiczów' o wymiane pomysłów i planów. bedzie nam łatwiej podejmowac decyzje... :)

acha , jeszcze jedno , jak chcecie rozwiązac sprawe dojscia do kominów na dachu ? w projekcie są takie schodki dachowe , ale ja bym chciał tego nie robic. co w waszych planach ?

@aga100 , ja mysle ze spizarka to nie lodówka , wiec ma byc chłodniej niz w kuchni, ciemniej i drzwi wystarczą jako izolacja.

u nas beda drzwi normalne w spizarni.takie ja w reszcie domku.na pewno wystarcza.ja nie mam pojecia z czego rynny.na pewno zakupimy po kolor dachu,ale musze meza zapytac.

to samo z podbitka i z ze schodkami.

wiem ze wsrod calego materialu nie bylo schodkow,wiec tez musimy cos pomyslec.

ja tez bym byla za tym aby sie nas wiecej udzielalo.ja marze zeby zobaczyc diune w realu.musze wiosna sie z kims z forum umowic i podjechac.

u nas ma byc piec na ekogroszek,od kilku dni czytam o tym i mam leb pelny.u nas ma byc kotlownia kolo sypialni,a ekogroszek ponoc halasuje.nie wiem czy to w=ytrzymam.

maxim_m

- rynny - jak będize kasa to miedziane - jak nie to raczej plastiki, chyba że mój Tata je zrobi z całą obróbką blacharską - wtedy bedzie to ocynkowana blacha - do pomalowania.

- pełna podbitka z jakimś światłem

- dojście do kominów - stopnie i ławy, ale nie od okien dachowych czy wyłazu tak jak jest w projekcie a do końca połaci dachu (taki jest plan)

- instalacja odgromowa - ale to trzeba przemyśleć i raczej na końcu...

(zobaczymy co powie kominiarz ...)

no własnie aga , to moze zadecydowac. jak bedzie jakis upierdliwy kominiarz to moze sie czepiac. ja sie zastanawiam czy własnie nie zrobic jednego wyłazu na wyższej częsci tego małego poddasza , schody na ten stryszek raczej by sie przydały , wiec bedzie szło wyjsc do jednego komina.

zobacze jak to bedzie... narazie nie mam pomysłu na to.

@glowac , fachowcy mówia , ze od plastików sie juz odchodzi... bynajmniej u mnie tak mówią a miedz tak jak mówisz ..''kasiora'' :D 65zl. mb.

CZEŚĆ WSZYSTKIM,

widzę, że z wiosną atmosfera gorąca. My mamy już założony odgrom przy fundamentach.

Do ciemobrązowej dachówki chcialam dać podbitkę w kolorze okien tj. złoty dąb. Co do rynien to jeszcze nie wiem, jedni znajomi dali plastiki a inni metalowe.

Co do wejścia na dach, to chyba będziemy mieli tak jak w projekcie, chociaż wszystko jeszcze może się zmienić.

Co do spiżarki, to teraz mam w mieszkaniu bez ocieplenia i dobrze się sprawuje, jeżeli zostawię ją tak jak jest w projekcie (chociaż mysle o zwężeniu do 80 cmi, bo moja obecna taka jest i drzwaich do spiżarki na środku ściany między kuchnią a spiżarką) to też nie będzie grzejnika.

Słuchajcie,

przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł i chcialabym wiedzieć co o tym myślicie. Chodzi mianowice o pokoj nad garazem. Nie moge sie zdecydowac na okna. Czy na scianie szczytowej, czy dachowe od ulicy czy ogrodu. Ostatnio wymysliam ze moze 4 okna dachowe od przodu tj. po 2 w rzedzie. dwa i dwa nad nimi. co o tym myslicie.

Cześć

Wczoraj były wylewane u nas fundamenty, więc zależnie od pogody mamy 7 - 14 dni przerwy. Bloczki fundamentowe są już na budowie, studnia wywiercona, porotherm zamówiony, zapłaciliśmy już tez za dachówkę (Wienerberger L-15 angoba szlachetna ceglasta), więźba ma być gotowa za 1,5 miesiąca.

Mariola6, podoba nam się twój pomysł z rozmieszczeniem okien w pokoju nad garażem. Dużo światła i przestrzeni. Myślę jednak, że w tym wypadku konieczne są rolety zewnętrzne (bardzo drogie), bo latem będzie strasznie gorąco.

Rezygnujemy z okna w spiżarni, ale trzeba będzie pomyśleć o wentylacji.

Jeżeli chodzi o dostęp do kominów na dachu, to w części garażowej okno połaciowe będzie otwierane i wtedy wystarczy tylko ława kominiarska. Jeżeli kominiarz wyrazi zgodę, to dostęp do komina w części mieszkalnej chcemy zrobić na poddaszu nieużytkowym. W razie problemów z uzyskaniem zezwolenia na ten pomysł, robimy wyłaz. Wiem, że wpuszczanie kominiarza do domu może być uciążliwe, ale jego wizyta zdarza się raz na dwa lata, a bardzo nie podobają się nam stopnie na dachu.

Rynny Galeco metalowe, ale nie w kolorze dachówki tylko brązowe.

Jeszcze nie zdecydowaliśmy, czy dajemy podbitkę, czy nadbitkę.

Okna, drzwi i podbitka prawdopodobnie mahoń albo palisander.

Elewacja jasna. Może ecru, może jakiś odcień piasku.