Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oczywiscie zgadzam sie. ale powiem ze dzis widziałem dwa systemy rynnowe plastikowe zagranicznych firm i powiem ze wygląda to całkiem dobrze. powiem ze nie przyglądałem sie wczesniej temu , ale dzis sie mile zaskoczyłem. tym bardziej ze cenowo jest naprawde spora różnica. okolo 15 zl. mb.

zaczynam sie tez zastanawiac nad plastikiem. :D

jakie macie dosiwadczenie i wedze o oknach dachowych.

roto

fakro

velux

okpol

co wybraliscie i dlaczego...

czy warto przepłacac np. na szybe hartowaną i dodatkową warstwe lakieru ,która juz robi cene wyzszą o jakies 300zl. ja mysle ze to nie potrzebny wydatek.

dzis oglądałem velux i okpol w castoramie . okpol to tanie ale i jakosciowo tak sobie to wygląda. velux wygląda dobrze ,cenowo tez nie najgorzej

78x140 908zl. i kołnierz do tego 256zl.

mysle ze fakro bedzie podobnie , co myslicie ...?

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na dachu mamy roto - są ok, nie potrafię ocenić ich jakości na tle fakro czy veluxa, ale uważam że są warte swej ceny.

Zwykłe okna to DAKO - u nas ta firma cieszy się dużym zainteresowaniem, jest dobra - sprawdzona przez kilku moich znajomych (wybraliśmy okna PCV, z okleiną jednostronną). W przyszłym tygodniu będą je u nas montować.... :lol: huuurrraaa

ja jakis czas temu porownywalem ceny katalogowe producentow okien dachowych (velux, fakro, roto) i sa one bardzo zblizone. Trzeba tylko dobrze sie wczytac w cennik i produkt bo np. Fakro ma ten cennik bardzo rozbudowany i skomplikowany. Tak jak juz chyba pisalem sa wg mnie duze roznice cenowe miedzy 2 lub 3 lakierowaniami okna oraz iloscia nawiewanego powietrza przez 'wentylacje'. Nie wiem czy ma to znaczenie w uzytkowaniu czy jest to tylko marketing producentow i naciaganie klienta. Wg mnie to raczej to drugie.

Ja sie zastanawiam nad zastapieniem tych podwojnych okien pojedynczym, ale wiekszym. Dwa pojedyncze okna (2 szt 78*140) z kolnierzem to wg cen katalogowych ok 2900 PLN, a np. jedno okno (114*140) z kolnierzem 1900 PLN. Trzeba tylko poprzesuwac krokwie ale moi budowlancy mowia ze nie ma problemu.

Dzisiaj zalewane byly stropy. Wkrotce beda foty.

aga1091, rozumie ze pytasz o okienko okragle? Tak, ono doswietla klatke schodowa, ma 70 cm srednicy. Teraz widze ze rzeczywiscie w Diuna III jego nie ma.

W projekcie Diuna II to okragle okno jest 100 cm powyzej... nie wiem czego. Okno w spizarni jest 120 cm powyzej, a okna w wykuszu kuchennym 88 cm.

to jest tak - że jak są zmiany elewacyjne - to trzeba mieć zgodę Domusa.

oczywiście można zrobić coś na własną rękę - ale jak przyjdą i sprawdzą to trzeba bedzie robić projekt zastępczy (jakoś tak się on nazywa)

ale że jest boom budowalny to może nie przyjdą i nie sprawdzą:)

po zakończeniu inwestycji oddaje się budynek i kierbud wpisuje czy były zmiany w stosunku do projektu czy nie - kontrole inspektorów przychodzą do tych którzy zgłosili że były zmiany

jak nie zgłosisz to raczej nie przyjdą - tak jest u nas przynjamniej.

Witam wszystkich :) Właśnie się zastanawiam nad Diuną III i prawdopodobnie już zostanie. Oczywiście z małymi zmianami (wyrzucenie paru okien, dołożeniem gdzie indziej, dołożeniem umywalki w pomieszczeniu gospodarczym, kanał w garażu:) Acha i projekt w lustrzanym odbiciu. Czy ktoś ma jakiś orientacyjny kosztorys do stanu zamkniętego? I z czego budował? Przeglądałem dużo i w sumie różnia się odpowiedzi ;) wiadomo, że w 2006 ceny były inne więc tym bardziej jest ciężko wszystko policzyć.

Obecnie jestem w trakcie załatwiania wszystkich pozwoleń, w sumie już końcówka ale jeszcze nie mam. Ciekawe ile to jeszcze potrwa..

A jeszcze jedno pytanie :] jak duży jest podjazd do garażu chodzi mi tutaj o kąt podjazdu.

Pozdrowienia dla wszystkich!!