Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Bardzo mi się podoba projekt Diuna 2, ale ten ze zmianami, o powierzchni 182 m2. Czy ktoś z forumowiczów budował lub buduje tę wersję? Będę wdzięczna za wszystkie informacje. Oczywiście przejrzałam większość postów już istniejących i dużo mi pomogły. Szkoda, że jeszcze nie ma zdjęć Diuny w pełni skończonej. Bardzo chciałabym zobaczyć jak ten domek wygląda w pełni wykończony.

Pozdrawiam

@agaa100 co cie skłoniło zeby robic te drzwi z łukiem przedzielone ?

bo ja jestem nastawiony na drzwi tylko z poprzeczką , moze troszke ponizej połowy , w całosci otwierane z łukiem.

a jak reszta z was ? a kto montuje rolety , ja chce bynajmniej na dole zamontowac.

@agaa100 ile poszło ci metrów kw. dachówki?

Głównym argumentem przy wyborze okna (ze stałym czy otwieranym łukiem) była cena - nie pamiętam dokładnie, ale wychodziło jakieś 2-3 tys. zł więcej. A ze względu na szerokość okna nie dało się zrobić jednego skrzydła... Ale te okna też wyglądają fajnie (przynajmniej nam się podobają) :D

co do dachu - nie pamiętam ile było dachówki (choć majaczy mi się 265 m2, przy czym sporo nam jej zostało) - a fakturek na razie nie mam i nie mogę sprawdzić (moja mama bawi się z rozliczeniem vat-u....)

pozdrawiam wszystkich budujących :D

Cześć wszystkim,

Co powiecie na taką wycene dachówki ceramicznej produkowanej w Bawarii firmy ERLUS E58 ANGOBA -dla domku DIUNA MIX

-dachówka podstawowa 10289

-dach. szczytowa lewa,prawa 5887

-gąsior podstawowy 2038

-gasior końcowy 289

-gąsior wyrównawczy 57

-dach. wentylacyjna 1173

suma 19737

-akcesoria niezbędne do zamontowania dachówki 1752

-akcesoria inne 2780

suma 24270

-komunikacja dachowa 2050

-okna dachowe FAKRO FTS07 + koł, FWP-L04+koł 5300

-orynnowanie stalowe 3129

-wełna ineralna isover uni mata 15' 23R 3934

-wełna mineralna isover uni mata 5' 2088

SUMA OKOŁO 40000

Sprzedawca zapewniał że dachówka jest bardzo dobrej jakości co jak widać po cenie.

Co myślicie o takiej kwocie ? i jakości dachówki jeżeli ja znacie.

Jeżeli chodzi o cene robocizny za dach- konstrukcja +pokrycie dachówki + obróbki 13300.

Markoebelo

wypowiem się w porównaniu z Warszawą

- cena robocizny bardzo dobra

- dachówki nie znam

- materiały - jeżeli z wełną to bardzo dobra, choć trudno powiedzieć jak ceny dachówki

my mieliśmy takie wyceny w styczniu (w lutym był wzrost cen, ale od 1 marca creaton zmienił cenę na podstawie kursu euro):

Mamy wycenę dachówki:

Brass cisar ceglana: 13,418zł

Creaton naturalna; 20,864zł

Creaton miedziana angoba: 21,887zł

Domino czarna glazura: 28,213zł

Domino łuipek angoba: 28,237zł

Rupp Sirrus ceglany: 16,338zł

do tego okna Velux (3 zwykłe+ 2 łazienkowe) i reszta akcesoriów z orynnowaniem włącznie 12,474zł

dziś dostałem wycenę za robociznę dachówki, okien, orynnowania, itd (bez więźby, deskowania i papy) - 60 pln/m2

Cześć,

Diuny rosną, że aż miło popatrzeć. Przyglądam sie tym dachówkom i cenom . Powiem szczerze, że jak na razie to nie umiem się zdecydować nawet na kolor dachówki. W pierwszej wersji była ciemno brązowa, ale ostatnio zaczynają mi się podobać jaśniejsze np rubinowa. Widzę, że większość Diun, która już stoi ma oryginalny czerwony, jak w projekcie kolor lub ciemny brąz. Czy brązowe dachy mogą zdradzić tajemnicę jaki kolor elewacji planują, a może jest już jakieś zdjęcie Diuny w innych barwach? Proszę wypowiedzcie się.

http://mariola6.fotosik.pl/albumy/274848.html