Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie wszystkich Diunowiczów!Od niedawna jesteśmy posiadaczami projektu DIUNAIII, bardzo chcielibyśmy zobaczyć ten domek na żywo, aby wprowadzić ewentualne zmiany w projekcie.prosimy o kontakt osoby, które wybudowały lub są w trakcie budowy diuny, ze szczecina i okolic.pozdrawiamy Martyna i Tomek

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

maxim_m, na parterze z tej wyzszej czesci bedzie tylko jeden schodek w dol wiec nie bedzie przeszkadzal. U nas beda drzwi z garazu prosto na czesc mieszkalna (czego sie troche obawiamy). Moze byc kolizja drzwi bo lazienkowe beda otwieraly sie na te garazowe, a garazowe beda otwieraly sie pod schody.

BeaWroc, to wejscie ma w projekcie 1,22m - jest na prawde szerokie. To pomieszczenie ma ok 2,5m*3,5m wiec nie jest male. My myslelismy aby wstawic tam nasze lozko, ale raczej zrezygnujemy z tego pomyslu bo zrobilo by sie chyba ciasno. Wg. mnie ten pokoj jest super dla dziecka - szczegolnie chyba dla chlopaka.

kilka fotek z wnętrza naszej diuny:

widok na holl przy schodach

http://images23.fotosik.pl/195/ebb19bbaa860e802.jpg

http://images33.fotosik.pl/219/88d183bb49564f99.jpg

schodki na górze (do częsci sypialnej)

http://images34.fotosik.pl/219/990adb6056ab5ec1.jpg

my w tej niższej części podwójnego pokoju (na poddaszu) robimy garderobę z wejściem od korytarza

http://images31.fotosik.pl/219/44854faacbcc4902.jpg

a nasza kuchnia ma teraz wejście do spiżarni od strony okna - dzięki temu w wykuszu zmieści się stół :D

http://images33.fotosik.pl/219/a41536c6071013c0.jpg

KIDU dzięki, jestem już spokojniejsza, mam 3 chłopaków więc jakoś musze ich rozdysponowac po poddaszu. :lol:

agaa100, KIDU i Radovan zazdroszczę Wam, jak ja bym chciała mieć chociaz połowę z tego co Wy, :cry:

Przede mną lata świetlne , ja dopiero mam dostac mapkę do projektowania, a zanim dostane pozwolenie to chyba snieg spadnie, ta nasza biurokaracja ma na celu chyba skutecznie zniechęcić :evil:

dzieki za fajne ( techniczne) fotki. kidu , czyli bedziemy miec podobnie , ja tez mniej wiecej tak zrobie. łazienka bedzie obnizona o jeden bloczek od salonu.

patrząc na twoje aga fotki z tej częsci korytarza , wnioskuje ze masz łazienke wyrównaną z salonem , ale wejscie do łazienki masz obniżone , czemu tak ? chyba ze cos zle odczytałem z tych zdjęć .. :D . u góry pomysł z drzwiami do garderoby z korytarza , godny zastanowienia. nie widac tylko wejscia do pokoju nad garażem ??? nie ma go ..?.. :D

pozdrawiam

maxim_m buduję diunę II, a więc nad garażem mam dwa pokoje, są one nieco cofnięte w korytarz, stad nie widac ich na fotce :lol:

a co do łazienki i schodów: łazienke tworzą połączone pomieszczenia 7 i 8, wejście od korytarza, łazienka jest na poziomie o 1 stopien niżej niż salon (powinny być w sumie 2 stopnie) ale ze względu na to, żeby zmiesciły się nam schody spocznikowe, trzeba było podnieść część korytarzową przy schodach o 1 stopień - tak więc ta część ma wysokośc około 2,30m)

nie za bardzo namieszałam ??? wiele o tym pisaliśmy jakiś czasu temu na forum (chyba że to było w wiadomościach prywatnych ... nie pamiętam)

AGA czyli wszystko jasne. zdjecia nie oddają realnego wyglądu , a nawet czasami wprowadzają w błąd. ale juz wiem o co chodzi.

pozdrawiam

ps. ola według projektu łazienka na dole jest obiżona o jakies 36 cm. od poziomu salonu, poniewarz ta częsc domu jest ogólnie niższa. problem jest taki ze schody które maja powstac w tym miejscu kolidują z drzwiami jakie maja tam byc. wiec niektórzy wyrównują te poziomy , a niektórzy obniżaja tylko o jeden bloczek. tak w skrócie. :wink:

u nas juz prawie cala dachowka lezy.

Wyszla jednak mala komplikacja. Na krotkim odcinku pomiedzy lewym bokiem dachu a tym krotkim odcinkiem dochodzacym do balkonika nie dalo sie ulozyc dachowki (na tak malej odleglosci jest mala mozliwosc manipulacji odleglosciami). Gdy sie ja maksymalnie sciasnialo lub maksymalnie rozszerzalo ciagle brakowalo kilku centymetrow aby ulozyc dachowke szczytowa (to taka boczna). Dociecie dachowki nie bylo mozliwe :evil:

Musielismy wyciac kawalek krokwi przy balkoniku wychodzacej poza budynek (ale na szczescie tam akurat sa 2 zlaczone krokwie wiec nie bylo takiego wielkiego problemu). Ale poprzez to bedziemu mieli niesymetryczne balkoniki - od frontu lewa czesc bedzie o 8 cm szersza od prawej. Ale wczoraj zostalo to zrobione i roznicy w ogole nie widac.

Problem zasadniczo byl w tym ze my mamy dosyc duze dachowki - 8,5 szt na m2 oraz przede wszystkim to ze dekarz nie wymierzyl przed kladzeniem dachowek odleglosci. Gdyby to zrobil mogl by przesunac cale krokwie po lewej stronie domu.

Moi fachowcy powiedzieli ze gdybym mial dachowki cementowe to bylby wiekszy problem bo dachowki cementowe nie maja pola manewru tak jak ceramiczne, wiec nie mozna przesuwac takiej dachowki.

Pamietajcie wiec aby ciesla znal wymiary dachowek lub dekarz przed kladzeniem wszystko sobie dokladnie wymierzyl.

No i zaskoczylem sie jeszcze tym ze w lewym gornym rogu budynku (tam gdzie jest okno rogowe budynku) nie ma rury spustowej z rynny tylko sa lancuchy wychodzace z rynny. Dekarz musial to przerabiac.