Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, Ja od ponad roku śledze to forum. Buduję DIUNE III. DZiś wylewaja mi fundamenty. JAk coś juz bedzie widać to podeśle parę fotek. Pozdrawiam wszystkich Diunowiczów.

PS.Jak ktoś z okolic Warszawy mogłby mi pokazać ten domek w całości byłabym bardzo wdzięczna.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto wie? Pare dni wolnego bedziemy mieli jeszcze w maju. Ale póki co poczekam, moze ktoś z okolic mnie zaprosi. CIEKAWA JESTEM CZY KTOS JUZ MIESZKA W DIUNIE? I jak mu sie mieszka? Moze pierwsi budowniczowie by sie odedzwali?

Ja sie troche boję, że jak sie wprowadze do DIUNKI to mi sie przestanie podobać.

ajcka my budujemy Diunę III (poszerzoną o 2,4m) w Warszawie.

Etap budowy w naszym dzienniku :D

Jeśli masz ochotę zobaczyć dom na tym etapie - zapraszamy do nas do Międzylesia.

Wpod koniec czerwca będzie prawdopodobnie już dachówka - Domino Creatona antracyt (ale to nie jest jeszcze pewne na 100% :lol: ).

Głowac

Chetnie bym pooglądała Waszą Diunkę, ale obawiam sie, że później nie mogłabym spać spokojnie -z zazdrości. bowiem zdaje sobie sprawę, że moja Diunka (szczególnie salon) jest troszkę wąska, ale miałam ograniczenia w postaci szerokości elewacji frontowej do 13,5 a ponieważ całość jest ogólnie cudowna więc ten mały mankamen przełknełam. Poza tym ten domek bedzie służł mi jako odskocznia od zgiełku miasta w sobote i niedzielę ew. jakieś świeta czy później ostoja na starość. Rodzinę mam małą więc może sie pomieszczą.

Mariola

Twoja Diuna z tym dachem wygląda bardzo ładnie. Ja też będę robiła dach w kolorze czekoladki ale nie z dachówki tylko blachodachówki czy czegoś takiego. Na tych swoich bagnach musze mieć lekki domek.

@glowac co ty chcesz tam jakies łóżko wstawic .. :D :D :D ( żartuje oczywiscie) ja tez mam powiekszony salon o 1 m , z tego co wiem ty masz ponad 1 m. mi sie wydaje ze kuchnia jest i tak duża , a jak by miało nie byc spizarki to byłaby ogromna. kuchnia oczywiscie.

a jak roboty idą u diunowiczów ?? na forum cisza... u mnie dzis lejemy strop. jestem ciekaw jak to wyjdzie , bo nie dawałem terivy tylko bedzie w całosci wylewany.

pozdrawiam

Maxim poszerzyliśy o 1,2m i teraz jak wchodzę do "domu" to widzę, że to była słuszna decyzja.

U nas taras jest przeniesiony na elewację boczną i inaczej salon byłby nieustawny :cry:

W przyszłym tygodniu zalewamy wyższą część domu - w środę, (ta nad garażem już dawno zalana), wczoraj kupiliśmy kominy, daliśmy dachówkę do wyceny - jednak Creaton Domino kolor łupek.

Na początek lipca umawiamy dekarzy.

Teraz patrząc na wprowadone przez nas zmiany bardzo żałujemy, że nie zdecydowaliśmy się na strop monolityczny!!!

Jak będziemy budować następny dom - tylko monolit!!!

tez mówie ze słuszna , ja tylko załuje ze garażu nie poszezyłem. teraz widze ze jak wjade dwoma samochodami to bedzie ciasno... niestety.

glowac a jak scianka kolankowa , podwyższasz? ja juz ustaliłem , dwa bloczki + wieniec czyli jakies 60cm. ale bede wydłużał krokwie . jeszcze nie wiem o ile , musze z kierowinikiem pogadac.

No to i ja sie zamelduję - stan zero zakończony :)

Kolejna Diunka rośnie na Pomorzu

Kochani, jak zwykle chielibysmy sie Was poradzić tym razem w dwóch sprawach

1. Do tych co podwyzszali ścianke kolankową Radovan, Agaa i i nni - czy wysokosc domu tez sie zmienieła tj czy kalenica tez jest o te dwa bloczki wyżej czy nie i tylko kąt dachu jest bardziej rozwarty?

2. Nie wiem czy ktos juz zaliczył izolacje poziomą posadzki ( no chyba tylko Rafał ale on tu juz chyba nie zaglada) - czy zastanawialicie sie jak połaczyc izolacje posadzki z papą pod pierwszym rzedem pustaków sciennych w miejscu gdzie jest róznica poziomów podłogi? Zastanawiamy sie jak to zrobic Izolacja powinna miec ciąglosc i czy to oznacza tym przypadku że papę z podłogi nizszej nalezy wywinac po scianie aby dojsc do papy na bloczkach funamentowych? Ale jak wtedy otynkowc ten odcinek sciany?

Jeszcze sie zapytam naszego kierbuda ale jestesmy ciekawi jak to u Was wyglada

Pozdrawiam i tez się cieszymy ze tyle Diun sie buduje :)

Paty widze ze tez budujesz z ytonga, i podobnie jak u mnie zrobiłas duze okno w salonie kolo spizarki. :) zastanawiam sie tylko czemu na zdjeciu nie widac scian nosnych wewnętrznych. u mnie łączyły sie z zewnętrznymi ..?

ytong jest wymagającym materiałem, chocby z tego powodu ze wszystkie elementy betonowe trzeba od razu docieplac styropianem, np. wience nadproża ...

pozdrawiam i powodzenia.

Dorota B.

my ociepliliśmy ściankę od wewnątrz fundamentów ( w pionie) z obydwu stron styropianem (pod wylewką). Dysperbit x2 + klej + styro + klej siatka klej, dysperbit.

jeżeli chodzi o izolację poziomą - izolacja foliowa "zeszła" z górnej części na niższą -> poziom, pion, poziom, bo tam są już zegły pth.

jak będziemy robić ocieplen ia posadzki - ro też wywiniemy folię z dołu na górę po całości.

Paty widze ze tez budujesz z ytonga, i podobnie jak u mnie zrobiłas duze okno w salonie kolo spizarki. :) zastanawiam sie tylko czemu na zdjeciu nie widac scian nosnych wewnętrznych. u mnie łączyły sie z zewnętrznymi ..?

ytong jest wymagającym materiałem, chocby z tego powodu ze wszystkie elementy betonowe trzeba od razu docieplac styropianem, np. wience nadproża ...

pozdrawiam i powodzenia.

Maxim_m my budujemy z Solbetu a nie ytonga ( choć to pewnie nie ma wiekszego znaczenia) a ściany nośne wew. będą połączone z zew. metalowymi listwami - ale jeszcze dopytam swego majstra.

Patty:) witaj dawno Cię nie byo.

Wspaniale, że Wasza Diunka już ruszyła - ani się obejrzysz a będziesz urządzała łazienki :lol:

Wiedziałam, że tej wiosny wystartuje tyle Diun - wspaniale!!!

:D :p :D :p łazienki jak łazienki - mi nadal sen z powiek spędza kuchnia....planuję poradzić się fachowca, zobaczymy co zaproponuje.

Jeśli macie już projekty kuchni to proszę podzielcie sie :))) :D :D