Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasz wstępna wizja kuchni jest u nas w dzienniku - zapraszam.

Niestety na budowie okazało się, że ta ścianka w kuchni granicząca z holem wcale nie ma 60cm głębokości i nie wiem czy da radę zrobić na niej pełna zabudowę tak jak planowałam?

Mamy też problem z górną łazienką, w której jest słup :roll:

Postanowiliśmy, że do tych dwóch pomieszczeń ewentualnie kominka weźmiemy jednak sprawdzonego architekta wnętrz.

Mam już namiar na jedną kobietę i zamierzam się z nią skonsultować :p

Niestety na budowie okazało się, że ta ścianka w kuchni granicząca z holem wcale nie ma 60cm głębokości i nie wiem czy da radę zrobić na niej pełna zabudowę tak jak planowałam?

glowac tą ściankę zawsze możesz wydłużyć - nie będzie problemem dobudować kilka cm ... :wink:

pozdrawiam

Dorota,

u nas ścianka kolankowa jest podniesiona o dwie cegły Porothermu, czyli 50 cm. Szef murarzy mówił, że trzeba podnieść, bo pokój będzie wyższy, czyli bardziej dostępny pod skosami. Natomiast cieśla narzekał, bo musiał przerobić konstrukcję, bo kąt nachylenia dachu się zminił, ale dach nie wygląda żle. Jeszcze nie jest skończony bo czekam na solary, jak skończą ( m0że jutro), to wkleję zdjęcie. http://mariola6.fotosik.pl/albumy/274848.html

Mariola dzieki za szybka odpowiedz :) Nasz wykonawca namawia nas abu razem ze scianka kolankowa podniesc też kalenicę

Może Radowan sie odezwie i powie jak jest u niego

Mariala Tez chcemy montowac solary więc z ciekawoscia podejrzymy jak to u Ciebie wyszło.

Agaa100 -cofam pytanie . Przeciez u Ciebie ścianka kolankowa jest jak w projekcie Pomyliłam galerie ze zdjęciami ;)

Może Radowan sie odezwie i powie jak jest u niego

Wezwany do odpowiedzi - melduję się!!! Najważniejsze rzeczy: przy podwyższeniu ścianki kolankowej cały dach poszedł do góry o ok. 50-60 cm. Kąt nachylenia dachu bez zmian. Krokwie wydłużone o ok. 20-25 cm. Więcej informacji przesłałem Ci na priva ;)

agaa100

ściankę od salonu można powiększyć - a i owszem, ale nie o to chodzi

ściana przy wykuszu ma 45 cm chyba do okna 60

więc trudno będzi etam dać taką zabudowę w którą da się wepchnąć jakiś np piekranik

a tą stronę ściany chodzi.

można pociągnąć zabudowę do samego okna - ale to będzie dziwnie wyglądało po prostu - bo wykusz zniknie w kuchni

glowac ok, teraz załapałam o którą ścianę chodzi :oops:

u nas wyszła nieco głębsza wnęka... facet od mebli zaproponował takie zaokrąglone zakończenie mebli po stronie od okna, więc powinno być ok. A biorąc pod uwagę zmianę położenia drzwi do spiżarni w wykuszu szykuje się nam miejsce na stół !!! tak jak zawsze chcielismy :D

Dorota nie ma mozliwosci , po podniesieniu sciany kolankowej , aby nie zmienic kąta nachylenia i uniknąc podwyższenia kalenicy. to jest automatycznie. jesli by miała zostac na tej samej wysokosci to mocno by sie zmienił kąt . tak ze podnosząc o np. 60 cm. o tyle okolo musi sie podniesc kalenica.

glowac , mysle ze przeoczyłas wprowadzając zmiane w swoim projekcie pewną zecz. poszerzając salon , wydłużyłas sciane w obrębie spizarki. mój kierbud wprowadził dwie zmiany . kolo spizarki i własnie miedzy wejsciem a wykuszem , o 30 cm. tam sie poszezyla scianka.

ja zostawiam krokwie z 50cm. zapasem. zobaczymy ile z tego utniemy.

pozdrawiam

Dorota B.

Jeżeli chodzi o solary, to wzięliśmy dwa i mają ogrzewać wodę dla 4 osób. O solarach trzeba już mysleć, gdy szykujecie się do dachu, bo najlepiej jest gdy dekarze zakładają w trakcie montazu dachówek, bo później trzeba rozbierać dach. Nie wiem jakiej firmy wybraliśmy, bo generalnie wybierał szef od tych spraw, ale za 2 szt. plus zbiornik 300 l oraz osprzęt kosztował nas 7700,00 ( cena negocjowana, promocyjna i co tylko mozna było). Koszt montażu 3.000 zł. Sąsiad ma podobne, to kilka dni temu przy wiosennym słonku miał na piecu 72 stopnie.

Mariola6 mam dwa pytanka - jaki kolor elewacji będziecie mieć ?

Jak wygląda instalacja do solarów od środka - my kiedyś też fundniemy sobie coś takiego, na razie chcemy tylko wyprowadzić wewnątrz domu rurki do kotłowni - jak to wygląda u was ?

glowac gratuluję postępów !!! muszę przyznać, że oryginalne zabiegowe schody wyglądają fajnie - sprawdzcie czy są wygodne i dajcie znać :)

pozdrawiam