Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Ja jednak z okanmi zaczekam do stopnięcia śniegu.

OluniaW

Nie, nie boję. :p Założy się i naj wyżej jakość zabezpieczy okna tak jak to pisałem wcześniej. :wink:

Ula i Marcin

Budujemy się jakieś 80km od lublina. Jeśl dalej jesteście zainteresowani to zapraszam do dyskusji na PW. :)

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tintinek u nas tak trochę "dziwnie" z ta kolejnością prac :roll:

My wiele rzeczy robimy jednocześnie - dzięki temu, że wszystko robi nam jeden wykonawca :)

Proszę powiedz mi czy chodzi Ci o tynki wewnętrzne czy zewnętrzne?

U nas prace posuwają się do przodu - część domku jest już otynkowana, okna wstawione :)

Aktualne zdjęcia w dzienniku - zapraszamy :)

tintinek

ściany konstrukcyjne już stały na początku czerwca - działówki - na początku lipca - więc zaczeliśmy tynkować minimum po niespełna 2 miesiacach.

niczego się nie obawiam - pękania.

jak ma pęknąć to pęknie.

dobrze że na górze działówki i konstrukcyjne są zakończone wieńcami a na to jeszcze 5 cm ocieplenia!

idealnie to surowy otwarty jednego roku a następnego reszta. my czasu nie mamy.

Witaj Radovan

Zajrzałam do Waszego dziennika - fantastyczne postępy !!!

Domek już otynkowany, jest ogrodzenie i co najbardziej mnie cieszy balustrada na balkonie :)

Naprawdę jest PIĘKNIE !!!

Miałam się zapytać wszystkich diunowiczów jakie balustrady planujecie na Waszych balkonach???

Macei już coś upatrzonego???

u nas okna 14.000.kolor obustronny mahon.5 okien ma wywietrzniki.okna balkonowe i drzwi tarasowe jakies bezprogowe.profil veka.

nie powiem nic wiecej bo montaz w grudniu wiec zobaczymy.

okna dachowe beda takie:klatka schodowa+garderoba 78x118

lazienka 78x140, pralnia wylaz dachowy.

w pokoju nad garazem mamy okno 150x150 i raczej nie bedzie okna dachowego.

marzyly mi sie okna drewniane ale cena mnie powalila.marzyly mi sie rolety ale murarze nie zrobili odpowiednich otworow i beda montowane moze kiedys, jest tak obliczone ze schowa sie z ociepleniem pod tynkiem.ale nie wiem czy to sa te podtynkowe.chyba tak

jaki macie rozmiar( szerokosc) drzwi balkonowych? My zrobilismy otówr zgodnie z projektem 120 cm i jakis taki szeroki sie wydaje....

U nas maja kłasc dachówke w tym tygodniu i pojaił sie watek grzebienia okapowego.

Nasz majster twierdzi ze nie trzeba bo brzydko wyglada a dach i tak bedzie sie wentulowal poprzez wypukłosci dachowki ( dachówka romańska braas)

jak jest u was?macie ten grzebień?

Jeszcze jedno pytanie ;)

Ma ktos zamontowane kominy Schiedla lub inne systemowe i wykończone cegła klinkierowa powyzej dachu? Jak ta cegła jest zamontowana? Jak wyglada czapa komina i któredy wylatuje powietrze wentylujace komin?

Zazwyczj fachowcy robia szalunek na kominie , zbrojenie i zalewaja betonem.Na to idzie cegla klinkierowa (murowana) na rowni z kominem.Czapy robia roznie.Zazwyczaj na gore daja dwie warstwy z cegly pelnej klinkierowej ( wiekszosc tak robi i wyglada ladnie) Mozna tez wylac z betonu czape i pomalowac.Zobacz na zdjecia diun to zobaczysz kominy.

jaki macie rozmiar( szerokosc) drzwi balkonowych? My zrobilismy otówr zgodnie z projektem 120 cm i jakis taki szeroki sie wydaje....

U nas maja kłasc dachówke w tym tygodniu i pojaił sie watek grzebienia okapowego.

Nasz majster twierdzi ze nie trzeba bo brzydko wyglada a dach i tak bedzie sie wentulowal poprzez wypukłosci dachowki ( dachówka romańska braas)

jak jest u was?macie ten grzebień?

Grzebienia nie widac.Jutro wkleje fotke jak to wyglada.Grzebien inaczej wroblowka sluzy aby ptaszki lub wieksze robactwo nie wchodzilo pod dachowke.Wentylacja bedzie zawsze z grzebieniem czy bez.Koszt wroblowki jest niska a zawsze daje jakas ochrone np. przed wrobelkami.Na allegro grzebien kosztuje 1,20zl za metr albo z wentylacja jest troche drozszy.