Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Diuna nr 18 - DIuna III lustro. 30 km od Wrocławia.

Piec ekgroszek, bilogiczna oczyszczalnia ścieków, okna Oknoplast z Krakowa - plstik - kolor orzech ze szprosami w tym samym kolorze (boję sie że będzie trochę za ciemno ale efekty zobaczymy po montażu który ma nastąpić w kolicach grudnia).

http://www.empikfoto.pl/albumy1/178556/263757/previews/21454270_pa250188.jpg

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to i ja wreszcie mam się czym pochwalić - dokumentacja zebrana, ławy wylane, jutro jak nie będzie padało to zaczynam fundamenty z bloczka i na ten rok wystarczy.

A projekt to Diuna bez numerka :)

Aha , Nr 19 :D okolice Buska Zdroju

Nr. 15 Diuna IIzm obecnie czekamy na uprawomocnienie pozwolenia na budowę.

a po co czekacie ? ja napisałem że się zrzekam tego terminu i uprawomocniła mi się od razu :)

Nam się decyzja uprawomocniła. Musi nam tylko kierbud odebrać dziennik budowy i trzeba go teraz pouzupełniać :)

My aktualnie robimy na dziłce trochę porządków po tym etapie budowy, bo juz dom gotowy do zimowania, trzeba tylko nadmiar ziemi, który się utworzył po pracach obecnych uporządkować troszkę.

To niesamowite ile już Diun powstaje :)

Gratulujemy wszystkim postępów!!!

Mr.T

Wasze Diuny wyglądają imponująco, widzę, że dołożyliście lukarny nad garażami - świetny pomysł, szczególnie przy połączeniu, same garaże wyglądały by chyba przydługaśnie.

U nas elektryki ciąg dalszy. Nadal zastanawaim sie nad gniazdkami w kuchni i chyba będę zwiększać ich ilość.

Wasze domy to dzieło sztuki :o :o :o

Normalnie rewelacja wyglądają super :D

Nasze ławy mają byc na 60 cm szerokie i chyba 40 wysokie więc mam nadzieję, że dobrze policzyłam :-?

Czy ja dobrze widze, że nad garażami to lukarny będą :p :o

U nas tez ma byc lukarna dletgo pytam, bo w diunach z tego co się wczytałam w naszym forum to chyba nikt nie miał lukarn. 8)

Wasze Diuny wyglądają imponująco, widzę, że dołożyliście lukarny nad garażami - świetny pomysł, szczególnie przy połączeniu, same garaże wyglądały by chyba przydługaśnie.

dokładnie taki był pomysł, drugą zmianą było wstawienie pojedynczych bram garażowych, nie chcieliśmy mieć czterech bram koło siebie - źle by to wyglądało

Nie wiem to duzo czy mało, wyszło mi 18 m3 :o

U mnie weszło 17m3 a mam Diunę bez garażu więc to 18 to całkiem realne nawet 19 wejdzie ;) a beton po 290zł u mnie ...

Dzisiaj trochę pogoda mnie straszyła deszczami ale majstry stwierdziły że taki deszcz im nie straszny i ostro się wzięli do roboty. Fundamenty prawie już skończone - jutro jeszcze zrobią pod wewnętrzne ścianki . Potem jeszcze tylko potrzebuję kilka dni pogody żeby to obsypać przed zimą :)

A tak przy okazji napiszcie ile wchodzi maxa na diunę z garażem (chyba że ktoś buduje bez tak jak ja - to jeszcze lepiej) - Trzeba coć przez zimę pokupować bo ceny trochę pospadały - np. stal z 3600 na 2200 :)

W tym tygodniu zamówiłem w Domusie projekt Diuna II Zm I. Jestem już umówiony z architektem, który wykona projekt zagospodarowania działki i naniesie, co najważniejsze, dużo zmian w projekcie. Rozpocząłem żmudną drogę przygotowania dokumentów potrzebnych do wydania pozwolenia na budowę. Ciekawe ile czasu mi zajmie uzyskanie tego pozwolenia.... :-?

Jestem już umówiony z architektem, który wykona projekt zagospodarowania działki i naniesie, co najważniejsze, dużo zmian w projekcie. Rozpocząłem żmudną drogę przygotowania dokumentów potrzebnych do wydania pozwolenia na budowę. Ciekawe ile czasu mi zajmie uzyskanie tego pozwolenia.... :-?

U mnie architekt podchodzi do tego kompleksowo tzn nanosił zmiany które chciałem oraz zajął się gromadzeniem całej reszty potrzebnej dokumentacji ja tylko przychodziłem i podpisywałem co potrzeba :) - żałuje że od początku nie poszedłem do niego bo bym miał cała masę biegania mniej a zapłaciłem i tak za same zmiany w projekcie.

Witam wszystkich miłośników projektu Diuna,my tez będziemy mieli zaszczyt do nich dołączyć z nadzieją na miłe przyjęcie

Od dawna przeglądneliśmy z żoną setki projektów, jest wiele ładnych a może nawet ładniejszych niż Diuna lecz niestety droższych w realizacji, z wszystkich, które oglądnęliśmy spodobały nam się dwa - Maja z pracowni Archeton oraz Diuna (oba z dachem dwuspadowym, który jest tańszy w realizacji) Nasze upodobania jednak skłaniają się bardziej w kierunku Diuny, w związku z tym mamy pytanie do osób, które już wybudowały, są w trakcie realizacji lub zakończyły budowę Diuny, otóż posiadamy działkę a nasz budżet, który możemy przeznaczyć na budowę (nie wspomagając sie kredytami) to kwota ok. 350tys zł, czy w tych pieniążkach jesteśmy w stanie wybudować domek tak, by w nim zamieszkać, oczywiście bez żadnych ekstrawagancji w wykończeniu!?

Jeśli podejmiemy ostateczną decyzję co do zakupu projektu to na pewno wrócimy na to forum.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na wszelkiego rodzaju wskazówki, uwagi i porady dotyczące projektu Diuny.

P.S. zastanawia mnie jedna istotna sprawa dot. ścianki kolankowej, z tego co widzę na zdjęciach to jest ona dość niska, czy można ją podnieść tak by dom nie stracił na wyglądzie oraz czy taką zmianę mozna wykonać samemu poprzez wpis do dziennika przez kierownika budowy, ewentualnie czy musi to byc naniesione już na etapie adaptacji projektu czy też wymagana jest pisemna zgoda autora projektu?

...kwota ok. 350tys zł, czy w tych pieniążkach jesteśmy w stanie wybudować domek tak, by w nim zamieszkać, oczywiście bez żadnych ekstrawagancji w wykończeniu!?

[..]

Na to pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć - w różnych rejonach kraju są różne ceny , pytanie czy będziesz sam budował czy jakaś firma , z jakich materiałów itd. - myślę ze budując samemu jest to jak najbardziej realna kwota aby ukończyć domek :)

P.S. zastanawia mnie jedna istotna sprawa dot. ścianki kolankowej, z tego co widzę na zdjęciach to jest ona dość niska, czy można ją podnieść tak by dom nie stracił na wyglądzie oraz czy taką zmianę mozna wykonać samemu poprzez wpis do dziennika przez kierownika budowy, ewentualnie czy musi to byc naniesione już na etapie adaptacji projektu czy też wymagana jest pisemna zgoda autora projektu?

[...]

Ściankę kolankową możesz sam sobie podnieść i napisać o tym w dzienniku budowy albo tez na etapie dostosowania projektu do wz architekt może umieścić poprawkę - to już zależy od architekta - u mnie np nic nie brał za nanoszenie poprawek (nawet za schody betonowe) wiec porobiłem sobie wszystkie zmiany w projekcie juz na tym etapie , ale czytając to forum widzę że róznie do tego podchodzą architekci.

Witam wszystkich miłośników Diuny, odwiedziłem to forum kolejny raz, a drugi raz zabieram głos w dyskusji i mam nadzieję, że będzie tego dużo, dużo więcej... Starannie zgłębiam tę lekturę, przeczytałem prawie całe forum bo jestem na 21 stronie forum i odnoszę wrażenie, że pierwsi zainteresowani Diuną byli bardziej aktywni, wymieniali swoje poglądy podczas trwania budowy, zmagali się i wymieniali doświadczenia z projektem, który jak czytałem we wcześniejszych wypowiedziach miał wiele niedociągnięć(błędy w zestawieniach ilości materiału, mylnie podawanie metry i inne...). W związku z tym mam pytanie do osób, które w ostatnim okresie zakupiły ten projekt i realizują Diunę, otóż czy autor projektu-Domus dopracował wcześniejsze błędy opisane na forum?

Jeśli chodzi o nasz wybór to wahamy sie pomiędzy Diuną III a Diuną Mix, dlatego też prosimy o własne opinie dotyczące wielkości garażu z Diuny III (wg projektu to 17,5m2) czy to jest wystarczająca powierzchnia by swobodnie móc wjechać i wysiąść np. Passatem,natomiast w Diunie Mix garaż jest trochę większy.

Jeśli ktoś buduje Diunę w okolicach Gdańska, Elbląga, Olsztyna to ogromnie byśmy byli wdzięczni za możliwość zobaczenia takiej realizacji, jak również z pewnością pomogłaby nam w podjęciu ostatecznej decyzji...

Pozdrawiam

[...](wg projektu to 17,5m2) czy to jest wystarczająca powierzchnia by swobodnie móc wjechać i wysiąść np. Passatem,natomiast w Diunie Mix garaż jest trochę większy[...]

ja akurat buduję Diunę bez garażu ze względu na wielkość działki, ale byłem w Diunie III i powiem Ci że garaż jest taki w sam raz na passata ;) tzn wjedziesz i otworzysz drzwi i tyle - miejsca jest mało wiec żadnych rupieci po bokach raczej nie ustawisz. Jeśli jednak to Ci nie wystarcza to tak jak parę osób tu na forum poszerz garaż o metr i będzie luźniej :)

PIOTR GENDERKA masz rację, że prekursorzy pisali więcej - my korzystamy z ich doświadczeń i każdą wolną chwilę poświęcamy na budowę :)

Tak jak pisze NavyO garaż jest dość mały w oryginalnym projekcie (my budujemy Diunę III).

Postanowiliśmy powiększyć go o 1,2m i uważam, że teraz jest wystarczający na 1 samochód + wstawianie jakiegoś regału itp.

W naszym dzienniku jest opisanych więcej zmian, które wprowadziliśmy

:p

Dzięki za podpowiedzi, lecz z poszerzaniem budynku by mieć szerszy garaż to niestety sobie nie poszaleje... ogranicza mnie szerokość działki(22,5m) i mam do wyboru albo wybrać DIUNE III i wtedy mogę zostawić okna na bocznej ścianie garażu oraz na poddaszu lub wybrać DIUNE MIX i mieć trochę większy garaż co w domku zapewne zawsze sie przyda, lecz wtedy nie zachowam 4m od granicy działki i muszę zamurować okna na całej bocznej ścianie garażu. Mam więc dylemat które rozwiązanie wybrać....? chcę mieć większy garaż ale i chciałbym mieć okna z boku z czego więc lepiej zrezygnować ?