glowac 20.11.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Wg mnie dobrym rozwiązaniem jest zrobienie dużego okna z luksferów w garazu .Wówczas możesz zachować odległość 3m od granicy a garaż masz dobrze doświetlony Zależy jakie pomieszczenie planujesz nad garażem? Jeżeli pokój dzienny lub sypialnię to także możesz zrezygnować z okna i zastapić je dodatkowymi oknami połaciowymi - u nas są dwa ale ostatnio myślałam, że fajnym rozwiązaniem będzie jeśli nie będzie okna na ścianie a wzamian 4 okna połaciowe - tylko u nas jest już zbyt późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyychu 20.11.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Głowac - piszesz, że osoby wcześniej budujące Diunę pisaly więcej na forum od obecnie budujących. Ja natomiast wczytuję się w Wasz dziennik, bo uważam, że znajduje sie w nim bardzo dużo cennych uwag. Dziękuję za nie . (ostatnio skorzystałem z informacji o wentylacji i rekuperatorze, gdyż te urządzenia mnie bardzo fascynują). Ja obecnie jestem na etapie sporządzenia planu zagospodarowania dzialki wraz z zez mianami do projektu Diuna II Zm I. Mój projektant zna ten projekt i w ciemno zachęcił mnie do poszerzenia garażu. W oryginalnym projekcie jest garaż na dwa stanowiska, lecz szerokość tego garażu nie wystarcza do swobodnego zaparkowania dwóch samochodów, swobodnego otwarcia drzwi w samochodzie, nie mówiąc już o wykorzystaniu garazu do postawienia jakiegoś regału, stłu warsztatowego itp. Obecnie zbieram dokumenty potrzebne do skompletownia wniosku o pozwolenie na budowę (ciekawe ile czasu mi to zajmie Chciałbym na wiosnę ruszyć z budową. Mam w związku z tym pytanie do już budujących. Mam wstępnie umówioną firmę, która zapewnia mi całość robót: zapewniają robociznę, zakup materiałów, mają róenież swojego kierownika budowy. Proszę o radę, czy takie rowziązanie w Waszej ocenie jest dobre. Nie wiem czy to jest prawda, podobno firma kupując materialu odlicza sobie od kosztów podatek VAT, który dla większości materiałów wynosi 22%. Natomiast mnie, jako płatnikowi do kwoty netto usługi wystawia za całość usługi (czyli robocizna + zakup materiałó) podatek VAT w wysokość 7%. Teoretycznie pozostaje więc w kieszeni 15%. Proszę o informację, czy jest to właściwy tok rozumowania i czy warto w ten sposób prowadzić budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Marcin 20.11.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 My tak szczerze mówiąc staramy się jak możemy unikania jakichkolwiek dodatkowych opłat w tym podatków. Udało nam się załatwić kierownika budowy, który podał nam namiary na kilka ekip wybraliśmy ta która nam najbardziej odpowiada, a materiały kupujemy sami. udało nam się znaleźć jeden skład, w którym gość sprzedaje nam większość materiałów w ogóle bez vatu, tak tez załatwiłiśmy 200 ton piachu do zasypania domu, przez co kilkaset złotych już udało się nam oszczędzić, może nie jest to do końca uczciwe, ale faktury nie są nam do niczego potrzebne, a chyba każdy się zgodzi, że przy wielkości płaconych przez nas co rku podatków dodatkowe koszty podatkowe przy budowie też nie są uczciwe Gdybyśmy to załatwiali tez przez ekipę to mielibyśmy taką sama mozliwość, ale zrezygnowaliśmy z tego już doświadczyliśmy, ze pewnch kosztów przy zaangażowaniu własnych sił można uniknąć. Ale decyzja nalezy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyychu 20.11.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Właśnie zauważyłem, że większość budujących kupuje materiały we własnym zakresie. Zatem widzę, że jest szansa na to, że w ten sposób ograniczy się koszty. Stąd moja prośba o podzilenie się osobistymi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaa100 20.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 jak kupisz materiały samodzielnie - będzie taniej (wiem to z doświadczenia). A fakturki czasami się przydają - nie odliczacie Vat-u na niektóre materiały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Marcin 20.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 na niektóre tak, ale nie na wszystkie, więc czasem można coś zyskać. Ponadto Krzychuu, pamiętaj, że jak Tobie zalezy na cenie materiałów to będziesz próbował zbijać, a z pośrednikami czasami jest tak, że wytargują coś ale za swoją fatyge policzą odpowiedni procent i i tak fakturę dostaniesz na taką kwotę bez targów, bo przecież mało kto robi coś za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyychu 20.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Po preczytaniu Waszych postów wnioskuję, że warto samodzielnie zakupić materiały. Przekonuje mnie argument, że ja będę negocjował cenę każdej przysłowiowej cegły a wykonawcy niekoniecznie na tym będzie zależeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 20.11.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 krzyychu, nie podoba mi się pomysł z kierbudem, którego załatwia firma budowlana. To musi być osoba niezależna, która wytknie błędy budowlańcom. Najlepiej jak to będzie ktoś z rodziny, znajomy lub polecony przez przyjaciół. Jeśli chodzi o zakup materiałów. Kupuję wszystko sam, ale mam znajomych prowadzących hurtownie budowlane, dlatego często kupuję taniej niż firmy. Musisz porozmawiać ze swoimi majstrami, za ile sprzedadzą Ci materiały na 7% VAT i sprawdzić za ile sam kupisz towar, ale wtedy VAT wyniesie 22%. Oczywiście najlepiej, jeśli znajdziesz hurtownię, która sprzeda Ci materiały netto, lub znajomego, który potrzebuje koszty i zwróci Ci cały VAT. Niestety to nielegalne, dlatego ja nic nie mówiłem Mój majster powiedział, że jeżeli on będzie kupował materiał, to zawsze doliczy kilka procent( tak robią wszyscy) bo zamiast budować musi jeździć po hurtowniach, negocjowac, załatwiać transport, itp. U nas ( Diuna Mix), stan surowy zamknięty, ocieplony, ale bez struktury na elewacji. W środku: tynki, posadzki, ocieplone poddasze+regipsy, elektryka, woda, CO, alarm, podłogówka. Za tydzień mają nam podłączyć gaz, więc mam nadzieję, że do połowy grudnia zaczniemy ogrzewać nasz domek. Jak w końcu znajdę czas to zamieszczę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 20.11.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Dzięki za podpowiedzi, lecz z poszerzaniem budynku by mieć szerszy garaż to niestety sobie nie poszaleje... ogranicza mnie szerokość działki(22,5m) i mam do wyboru albo wybrać DIUNE III i wtedy mogę zostawić okna na bocznej ścianie garażu oraz na poddaszu lub wybrać DIUNE MIX i mieć trochę większy garaż co w domku zapewne zawsze sie przyda, lecz wtedy nie zachowam 4m od granicy działki i muszę zamurować okna na całej bocznej ścianie garażu. Mam więc dylemat które rozwiązanie wybrać....? chcę mieć większy garaż ale i chciałbym mieć okna z boku z czego więc lepiej zrezygnować ?http://images31.fotosik.pl/404/e86aff07e2625d43.jpg mała podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyychu 20.11.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Keegan: Czy mógłbyś podać miinformację ile wynisły Cię koszty budowy (nie wliczając w to kosztów zakupu działki) do tego etapu w jakim obecnie jest Twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 21.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 KEEGAN ja tez poproszę o koszty, budujemy diune mix, więc będzie to dla nas jakiś odnośnik czy dobrze kalkulujemy Zdjecia tez byłyby mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radovan 21.11.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Chciałem dziś zamieścić zdjęcia stanu zamkniętego, ale firemka, w której kupiliśmy drzwi, odwołała montaż PS. Co do kosztów... Czy nie macie wrażenia, że pierwsze 90% prac budowlanych pochłania 10% kasy, a ostatnie 10% zabiera 90%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.11.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Masz rację Radovan Budowa to w sumie przyjemność porównując do wykończeniówki - która rzeczywiście WYKAŃCZA Zaczyna się liczenie każdej złotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radovan 21.11.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 ojjj taaaaak... faza wzajemnego wykańczania: my wykańczamy dom, a dom - nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.11.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Radovan czy możesz nam podać (może być na PW) namiar na miejsce w którym robiłeś balustradę do balkonów (i ewentualnie jaki jest ich koszt?). Do oświetlenia podbitki zastosowałeś halogeny czy ledy?? Jeśli tak to jakie? - to czy były to GU10 - czy jakieś inne hermetyczne? Jestem pod tym względem "zielona" i szukam informacji Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 21.11.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Radovan a jaki jest kolor waszej elewacji??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 21.11.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 krzyychu i BeaWrocBez działki wydaliśmy ponad 423 000 PLN. Oprócz rzeczy wymienionych w poprzednim poście w skład tej ceny wchodzą: szambo, studnia, tarasy, zbiorniki i drenaże na deszczówkę, rynny, sztukaterie przy oknach, elektryczne rolety ( w tym jedna na oknie połaciowym nad schodami), drzwi wejściowe, drzwi metalowe do garażu i pom. gospodarczego, brama garażowa, koszt przyłączy: elektrycznego, gazowego i wodociągowego.Proszę o cierpliwość, za kilka dni wkleję linka do fotoalbumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR GENDERKA 21.11.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 glowac , mam pytanie, wprawdzie już ono wcześniej padło ale jakoś nie znalazłem odp. proszę napisz z czego masz zrobione gzymsy przy balkonach nad wykuszem? Czy jest to rodzaj jakiegoś styropianu... to jak wtedy zamontować barierki przy krawędzi balkonu , a może ta ozdoba jest wylana z betonu? POZDRAWIAM wszystkich miłośników DIUNY[/u][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 gzymsiki są ze styropianu, który mi został.gzymsik jest wysunięty poza płytę balkonową. Optycznie barierka będzie cofnięta z dołu, ale stojąc na balkonie tego nie widać bo gzymsik od góry jest przykryty obróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 21.11.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Posiedziałem trochę przed kompem i udało mi się dzisiaj dodać album.PIOTR, my mamy balkoniki powiększone, przez wylanie betonu. Nasz majster zasugerował to ze względu na możliwe zacieki po opadach deszczu (dlatego dodaliśmy rynny''60''). Drugi argument to, że po zamocowaniu balustrady na balkonie zostałoby mało miejsca. Jest też kwestia wyglądu. Naszym skromnym zdaniem po zastosowaniu takich przeróbek jak u glowaca, czy u nas, wykusze nabierają charakteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts