Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Polecam zakupić kosztorys inwestorski.

Zakupię kosztorys, jednak czekam na projekt Diuna MIX - parter z Diuny III, pietro z Diuny I. Ma być przygotowany za 1,5 miesiąca. I wówcza zamówię komplet dokumentów.

rafal911 jednak jeżeli masz orjetacyjne koszta, ile co wyniosło to proszę o info:

ile fundamenty?

ile ściany?

ile dach?

i wykończene?

Dzisiaj romawiałem z moim wykonawcą i mówil mi, że fundamenty z robocizną to około 10-12tyś. (czy to realne?).

Polecam zakupić kosztorys inwestorski.

Dzisiaj romawiałem z moim wykonawcą i mówil mi, że fundamenty z robocizną to około 10-12tyś. (czy to realne?).

Bzdury!!!! za samą robociznę biorą 7-11 tys. U mnie wyszło całość stanu 0 około 24 tys .

Jeśli koleś weźmie od Ciebie 12 tys z materiałami to popdpisz umowę i niech Ci zrobi. Wg mnie nierealne . Bloczki, cement, styrodur, izolacje, koparka,piach, robocizna. Jesli za same bloczki zapłacisz 5000 zł to ile reszta ?

Pytanie ile kosztują sciany, wykonczenia itp jest nietrafione. Jest tyle konfiguracji jakie materiały( z czego sciany) , jaka ekipa,jakie wykończenia, jaka stolarka , jaki standart. Ze jak napisze 200 tys. bedzie dobrze i jak napisze 400 tys tez moze byc ok. Rozstrzał cen za robocizne jest tak duzy ze sam stan zero moze ekipa wziac 6000 a moze 12000.

ALe orientacyjne koszty są na stronie http://www.domus.wroc.pl wejdz w diuna 3 i zakładka kosztorys

rafał911, gość z firmy określił się, że jeżeli będę budował z betonu komórkowego to całość robocizny- stan surowy otwarty wyniesie do 30tyś. Jeżeli z ceramiki (ściany) to około 35tyś. Czy to realne?

Jeżeli chodzi o koszty ścian/wykończenia, to chodziło mi o to by podzielić się swoimi doświadczeniami - ile wynosi dany etap, przy konkretnej konfiguracji.

Oczywiście na stronie DOMUS sprawdzałem kosztorys, jednak jak sam zauważyłeś - jest tam wskazany stan "0" za około 37tyś, a Ciebie wyniosło to 24tyś. (i o takie informacje mi chodziło, może wcześniej niezbyt jasno się wyraziłem!!!)

Pozdrawiam!!!

Powodzenia dla budujących i tych, którzy jak ja toną w papirologii przed budową.

Witajcie!!! Dobrze,ze wybraliście Diunę III - ona jest najlepsza !!! wczoraj zalaliśmy strop....... i teraz 2 tyg. przerwy zanim zaczniemy stawiać dach. Niebawem umieścimy najświeższe zdjęcia z naszej budowy. Jesteśmy ciekawi zdjęć innych bobów budowniczych Diuny, bo mimo ferworu walki mam nadzieję, że znajdziecie chwilę, żeby wasze umieścić on-line.

Projekt kupiony w pracowni Vinci na Siennej w Warszawie :D

Teraz czekamy na adaptację zmian.

Oto co zmieniliśmy (tak ogólnie).

Przeniesienie tarasu na elewację boczną (w miejscu okna w jadalni 3-drzwiowe drzwi tarasowe)

Likwidacja okna narożnego w salonie 1/3

Likwidacja onka tarasowego w salonie przy wykuszu

Poszerzenie garażu o ok.1m

likwidacja spiżarni na rzecz powiększenia kuchn i1/5

zrobienie wentylacji w kuchni (planujemy kuchnię gazową)

Przeniesienie nawiewu do kominka na tył domu (pod posadzką)

Poszerzenie komina (od pieca)???

Podzielenie pokoju na górze 2/5 (ten na przeciwko łazienki) i zrobienie z większej części łazienki (ok.5,5m)

W miejscu łazienki zrobienie pralni i suszarni 2/6

Z powiększonego "stryszku"2/7 nad garażem robimy wielką sypialnię z garderobą (pozostałość pomieszczenia nr 2/5).

Podnosimy poziom parteru do wysokości 2,90 (likwidacja dwóch schodków na parterze oddzielających część mieszkalną od "gospodarczej".

to tak mz grubsza - ciekawe jak sobie da radę z tym nasza architektka

:lol: ?

No i największa zmiana jednak budujemy z ceramiki :roll:

Witaj glowac!

Bardzo jestem ciekawa ile będą Was kosztowały te zmiany u architekta. Są to zmiany nie wymagajace zezwolenia Domusa, przynajmniej tak mi sie zdaje. Mam wątpliwości jeśli chodzi o likwidację schodków i poszerzenie garażu.

Zastanawiam się, czy zmiany polegajace na zmianie funkcji pomieszczenia, zmianie wielkości okien, czy dodanie wentylacji muszą być sporządzone przez uprawnionego architekta przed pozwoleniem na budowę, czy wystarczyłoby załatwić sprawę wpisem kierownika do dziennika budowy.

Witajcie,

Ja dzisiaj byłem u przedstawiciela Domusa i zaproponowałem mu bardzo podobne zmiany jak glowac :

- pozostają u mnie schodki,

- za to podnoszę ścianę kolankową o 1 pustak.

- na parterze przenoszę łazienkę z pomieszczenia nr 7 do pomieszczenia nr 8 ( w 7 będzie kotłowni bez okna i wejście od pomieszczenia 11).

- likwiduję WC, za to powiększam wiatrołap.

- na poddaszu jak w Diunie I.

Podobno z tym nie ma problemów i adaptacja projektu będzie dość prosta (nawet poszerzenie garażu).

U mnie zmiany w projekcie będą kosztowały około 1000zł.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Renatko z Domusem (i Extradomem) od dawna utrzymujemy kontakt w sprawie zmian.

Na nasze zmiany rzeczywiście nie trzeba ich zgody, może nie tyle nie trzeba co wystawiają oświadczenie, że architekt z którym mają podpisaną umowę (z uprawnieniami) może sam dokonać adaptacji projektu.

My konsultowaliśmy się z 4 pracowniami (polecanymi przez Domusa) i rozpiętość cen i terminów przedziwna :evil:

Wybraliśmy pracownię w Centrum Warszawy i koszt rojektu (1830zł) i zmian oraz wpis na mapkę po znaniesieu zmiani to 4400zł ( z groszem)

W tym jest projekt szamba (w drodze ma być dopiero za ok. 2 lata).

Cena chyba przyzwoita -w kazym razie najmniejsza z tych, które nam "krzyknęli" :lol:

Zmiany elewacji, wydłużenie garazu wymagaja zmian architekta.

W piątek jedziemy kupić materiały budowlane (zaczynamy jesienią albo wiosną) :p

Witam wszystkich sympatykow tego domku, ja zdecydowalem sie na DIUNE II. Bede budowal w Sobotce kolo Wroclawia, chetnie bym zobaczyl Diune na zywo, jesli ktos w Dolnoslaskim buduje DIUNE i jest tak mily ze pozwoli obejrzec budowe lub gotowy dom to prosze o info na [email protected] .

Pozdrawiam wszystkich

Chętnie pomogę

1. umieszczasz zdjęcia w internecie np. na http://foto.onet.pl/

2. kursor na zdjęcie i klikasz prawy klawisz myszy

3. wybierasz właściwości

4. kopiujesz adres obrazka/ zdjęcia (zwróć uwagę aby był cały, czasami ramka jest mniejsza i pokazuje tylko fragment)

5. otwierasz na forum "napisz odpowiedź"

6. wstawiasz , wklejasz adres zdjęcia, znowu

7.oglądasz wklejone przez siebie zdjęcie

Pozdrawiam :D

Kris100 Twoja Diuna rośnie w oczach :D

pozwolę sobie wkleić Twoje zdjęcia - tak będzie wygodniej podziwiać Twoją budowę

http://foto1.m.onet.pl/_m/baa76ebe3321a64f2bc26a9c87c112a5,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/9936fad5dba9ba456398d43b1ffebd26,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/37b01712e4d9d0a236cf78a637555707,10,19,0.jpg

Pozdrawiam :D