Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KEEGAN mam pytanie, z tego co widzę to budujesz Diunę Mix (a ja ze względu na wielkość garażu, też się skłaniam ku temu projektowi) więc proszę powiedz jakie wymiary ma garaż wewnątrz i czy próbowałeś juz wjeżdżać jakimś samochodem, czy można swobodnie otworzyć drzwi, czy dodatkowo znajdzie się miejsce na jakis regał, rower czy inne szpargały, jeśli pamiętasz to podaj ile jest dokładnie metrów dachu i ile zużyłeś dachówki?

Pozdrawiam miłośników Diuny oraz dziękuję wszystkim za wczesniejsze odpowiedzi.

[/b]

Witam.

Ja mam Mix'a.

Na stronie internetowej jest albo był błąd w powierzchni dachu ( już kiedyś o tym pisałem). wynosi ona ok 245 m2.

Jezeli chodzi o garaż to wydaje mi się że mozna spokojnie wjechac samochodem np klasy średniej wyższej i po jednej strodnie będzie miejsce na regał. Z tego co pamietam to powierzchnia garazu wynosi ok 21m2.

Ilośc dachówki przelicz na powierzchnię biorac pod uwagę ścinki. W składach z dachówkami sprzedawcy za darmo robią wyceny.

pozdr

KEEGAN

Zdjęcia rzuciły mnie na kolana, ekipa która u Ciebie budowała to mistrzowie, bardzo dobrym pomysłem było zrobienie od razu tarasu i wejścia :wink:

Wszystko tworzy harmonijna całość, przyjemnie się ogląda, a juz ta rynna wbudowana w styropian - genialne :o , ja tez pozwole sobie na takie rozwiązanie, dobrze ?

Koszty mnie trochę zmartwiły, chcieliśmy wziąć tylko 380 tys. kredytu :(

wynika z tego , że będziemy musieli bardzo dużo robić sami :cry:

Ot i nowe zmartwienie :roll: :(

a to ja dzisiaj w kuchni 8)

http://images29.fotosik.pl/297/c7fa911ee15cf7b6med.jpg

glowac - barierka 200 PLN/mb (chociaż za taki sam wzór usłyszeliśmy też 350 PLN/mb), w podbitce halogeny 35W/230V z oprawką hermetyczną MARIN

OluniaW - z technicznego punktu widzenia jest to Majstertynk A350s. Interpretacji wiele: od żółtego i beżu zaczynając, na kości słoniowej kończąc. Po prostu - ile osób, tyle głosów :roll:

PIOTR GENDERKA - w Diunie I garaż ma 3,10 m - powiększyłem go o 1m i jest zdecydowanie lepiej. Dach ok.250 m2. Po ociepleniu styropianem (15cm) barierka na balkonie nad wykuszem jest raczej mocno cofnięta, ale nauczymy się z tym żyć :D Zdecydowanie lepiej wygląda ta na drugim balkonie, z tym że tamtego nie trzeba było tak docieplać. Na obu są obróbki blacharskie wysunięte ok 4 cm poza krawędź. Ostatecznie zrezygnowaliśmy z rynienki przy balkonie.

Witaj krzyychu

wylalismy chudziaka w zeszłym tygodniu, przed samymi mrozami, teraz czekamy aż się ociepli i dopiero wylewamy ławy :)

jak zima bedzie trzymała , to ławy będą na wiosnę, myślę że z chudziakiem nic sie nie stanie, w końcu to kierbud nam dał zalecenia, więc chyba wie co mówi, oprócz ław nic więcej nie pozwolił nam w zimie robić 8)

maxim_m znajomy buduje dom MAJE z Archetonu i 2 miesiące temu zapłacił za całą elektrykę w domu, punktów do woli (wykonawca oczywiście z uprawnieniami, zażartował że pies w budzie może też mieć światło) włącznie z przyłączeniem do sieci energetycznej itp... zapłacił 3,2 tyś ale też miał takich co wykonawców co proponowali ceny od 5tyś nawet do 6tyś za domek i też wszystkiego do woli.

Dziękujemy wszystkim za miłe komentarze. :D

aga 1401

Ekipę cały czas mamy tą samą. Nasz majster zaproponował swoich podwykonawców do: dachu, tynków i posadzek. Zgodziliśmy się, bo w razie niedoróbek odpowiedzialność i ewentualne koszty spadłyby na niego. Niestety wydaliśmy już cały kredyt. Mam nadzieję, że mimo recesji uda nam się w ciągu dwóch lat zamieszkać w Diunie.

Piotr

Garaż ma wymiary 370 cm x 570 cm. Nasz samochód ma 450 cm długości, a szerokość przy maksymalnie otwartych drzwiach wynosi 380 cm. Mimo, że nie należę do szczupłych, ani ja, ani tym bardziej moja żona nie otwieramy drzwi na maksa. Regały i szafki będą na wprost bramy garażowej, a rowery zawisną na ścianie. Tak jak napisał Markoebelo, powierzchnia dachu wynosi około 245 m2.

BeaWroc

Na ekipę jak na razie (odpukać :lol: ) nie narzekamy. Pomysł z rynną jest mój, ale udzielam Ci bezpłatnej licencji :lol: :lol: . Gdybyśmy zrezygnowali z paru rzeczy (koszt samych rolet to koszt 16 tys.), to pewnie dalibyśmy radę wykończyć dom w środku. Wolimy jednak budować dłużej, ale mieć dom taki jak sobie wymarzyliśmy.

maxim_m

Za elektrykę zapłaciliśmy 3 tys.- około 140 punktów.

a nam elektryk powiedzial za robocizne 4000 "po znajomosci".mam w nosie taka znajomosc.szukam tanszych :wink:

fakt swietny pomysl z tarasami keegan.rynna tez.i my raczej zastosujemy.juz wczesniej pisalam z kilkoma forumowiczami.ponoc przy obfitym deszczu nic to nie daje, ale przy lzejszym owszem sprawdza sie.

ja myslalam zmiescic sie w 300-350 tys. z nasza budowa.oby sie udalo bo nie zamierzam brac kredytu.cyrki teraz w tych bankach.

My tez chcemy bodować dłużej i w dużym przybliżeniu do naszych marzeń, a jednocześnie bez kredytów, przynajmniej na razie kredyt to dla nas zbyt duże ryzyko, więc odkładamy każdy grosz i na razie dajemy radę. Teraz w grudniu chcemy kupić materiał na ściany,bo teraz są sporo tańsze materiały to może znowu trochę uda nam się zaoszczędzić.

Aga 1401 my też chceilibyśmy się zmieścić w tych kosztach co Wy

Jak jesteśmy już przy cenach fachowców mam pytanko ile płaciliście hydraulikom- kjmam na mysli robocizne, bo materiały to wiadomo, że moga być różne i w różnych cenach,bo chcemy teraz zaklepać sobie fachowca na wiosnę i na razie daliśmy to ludziom do wycen, ale nie wiemy jakie sa ogólnie stawki za taki dom.

Jak ktoś może podać cenę robocizny to będziemy wdzięczni.