Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tu reszta zdjęć

http://mariola6.fotosik.pl/albumy/274848.html

Glowac,

mnie osobiście nie podoba się otwarta przestrzeń w pokojach aż po dachówkę. Natomiast grzejniki kanałowe są super i takie planowałam zanim nie zobaczyłam ile kosztują. Zmieniłam zdanie bo uznałam, że szkoda mi na to kasy. Ponadto kurz, który się będzie zbierał w kratkach będzie ciężki do sprzątania, co też było dla mnie decydujące.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie dzisiaj rozmawiałem o grzejnikach kanałowych w wykuszu salonowym. Mnie również cena odstraszyła.

Chyba założe wszedzie grzejniki Purmo ale w salonie Purmo plan. Sa ładniejsze niz zwykły i wyjda taniej niz kanałowy .

Zastanawiam się jak rozwiązac ogrzewanie w holu na dole i strefie schodowej. Jak ją dogrzać. W holu planuje dac parkiet taki jak w salonie ale wtedy powinien być tam grzejnik wiszacy. Jesli wiszacy to będzie odrazu na wejściu :( . gdyby były płytki wtedy podłogówka załatwiłaby ogrzewanie. Podobnie ma się sprawa klatki schodowej.

Możecie napisać jak docieplacie te dwa miejsca ?

Słyszałem że grzejnik powinien znajdować sie pod oknem dachowym . Ja w sypialni planowałem łóżko pod skosem w związku z tym grzejnik nie pasuje.Chciałem dac na wprost wejscia pod oknami. Hmm...

tez ostatnio myslalam jak dogrzac korytarz na dole i u gory.myslalam ze 12 grzejnikow starczy na caly dom.do tego podlogowka na dole:lazienka korytarz wiatrolap i kuchnia.

damy grzejnik chyba na scianie laczacej garaz z czescia mieszkalna pod klatka schodowa.w sumie to czekam na hydraulikow.przyjada i doradza.moze bedzie trzeba na gorze tez w korytarzu dac jakis.cieplo niby ucieka do gory.wiec zobaczymy.nie znam sie.

a co do parapetow klinkierowych i ceramicznych to rodzice wymieniali dopiero razem z oknami.po 80 latach albo i wiecej.nie pasowaly do plastikowych okien, ale ani jedna nie byla zniszczona.fakt uszkodzona przez czlowieka, ale jakosc super.kolor byl ciemno zielony,swietne.moze w swieta znajde to cykne zdjecie.ja bym chciala klinkierowe ale maz niebardzo.pomyslimy w przyszlym roku.

mariola i maxim:

piekne zdjecia.super wnetrza:)

Mariola i maxim

Fajnie się ogląda inne Diuny. Gratuluję postępów.

Markoebelo

Na pewno są panele, które nadają się na podłogówkę. Słyszałem, że parkiety też, ale nie sprawdzałem tego.

Dzisiaj w końcu podłączyli nam gaz do domu. Niestety na instalatora musimy poczekać jeszcze tydzień. Mam nadzieję, że do świąt zaczniemy ogrzewać naszą Diunę. Jak już wcześniej wspominałem na parterze prawie wszędzie mamy podłogówkę łącznie z klatką schodową. Po rozmowach ze znajomymi zrezygnowaliśmy z grzejnika na korytarzu na piętrze. Wszyscy twierdzą, że albo z nich nie korzystają albo ich nie instalowali , a i tak jest ciepło.

Z okazji Mikołajek, życzę Wszystkim, żeby starczyło Wam kasy na zrealizowanie marzeń związanych z wykończeniem i urządzeniem Waszych Diun

:D

Dodałem zrobione dzisiaj zdjęcia do fotoalbumu.

dzieki wszystkim. jednak forum to super sprawa. pooglądałem u niektórych z Was i faktycznie te parapety z klinkieru są całkiem całkiem. jeszcze pozostaje jedna mozliwosc , musze pogadac z jakims kamieniarzem , i ciekaw jestem ile by skalował za cos z kamienia ( marmur , granit) , tylko musiałbym sie zdecydowac najpierw z czego bede robił schody wejsciowe , mysle ze w tym samym kolorze parapety tez by nie zle wyglądały.

cholera , najgorzej te pomysły... :-? z kad je czerpac ??? :D

teraz czas na elektryka , a jeszcze z nikim nie jestem ugadany... :(

mariola6 , ładne masz te drzwi.

powiedzcie jeszcze jak z ogrzewaniem w salonie , w okolicy wykusza , przy podłogówce dajecie jeszcze grzejniki (oprucz kanałowych) ? jak sądzicie , sama podłogówka wystarczy ?

pozdrawiam

maxim

Marmur nie nadaje się, bo się odbarwia. Jeżeli zdecydujesz się na parapety granitowe, pamiętaj o kapinosach. Schody granitowe, przy najmniejszym deszczu, nie wspominając o śniegu będą bardzo śliskie. Chyba, że zdecydujesz się na granit palony, ale jak dla mnie jest on kosmicznie drogi.

Jeżeli miałbym zakładać grzejniki w salonie, to po co podłogówka?

Pomysły? Masz je na każdym kroku: internet, gazety, znajomi, książki,filmy, własna inwencja, no i oczywiście nasze forum :lol: Nam jest o tyle łatwiej, że mamy mądrego majstra i znajomych w branży budowlanej i wykończenia wnętrz.

Mimo to wydaje mi się, że nie da się uniknąć wszystkich błędów. Znajomy wybudował czwarty dom i już narzeka, że wiele by zmienił. :o

Keegan,

piękna ta Wasza Diunka. Parapety tez mi sie bardzo podobaja. Ja chce wlasnie takie tylko w kolorze ciemny braz jak moja dachowka.

Co do ogrzewania w salonie to mam dwa grzejniki pod oknami jadalni, oraz jeden pod srodkowym oknem w wykuszu, na 30 cm. I podlogowka czesciowo

z holu wchodzi na salon. Na klatce schodowej nie mam w ogole grzejnika , za to mam na holu na parterze i na gorze na scianie od lazienki.

Witamy Wszystkich Diunowiczów !

Mariola 6

Wasze drzwi są naprawdę Super ! gratulujemy wyboru !!!

U nas pomalutku do przodu , w poniedziałek odbieramy projekt .

Mamy już wybranego architekta w Dzierżoniowie , który będzie

prowadził adaptację projektu gotowego i wprowadzał nasze zmiany

w projekcie ( większość w ramach adaptacji ) ale część zmian

zostawiliśmy na etap Dziennika Budowy .

Na naszej działce planujemy jeszcze wybudować budynek

gospodarczo - mieszkalny ( pow . zabudowy ok . 60 m kw. )

Szukamy projektu , prawdopodobnie będzie to projekt również

Domusa ( Garaż G 5 NOWOŚĆ ) z tym że , zamiast dwóch garaży

jedno pom . gosp . a drugie to kuchnia , góra bez zmian . Cały

budynek w konstrukcji szkieletowej drewniany . Powiem szczerze ,

mamy problem jak oba budynki usadowić na naszej działce ! ale

myślę że , poradzimy sobie . Najbardziej pragniemy , aby jak

najszybciej na naszą działkę wjechał " ciężki sprzęt ".

Gratulujemy wszystkim postępów na Waszych budowach ! :lol:

Pozdrawiamy Ela i Marek

My tez planujemy parapety podobne do parapetów Keegana i chyba w podobnym kolorze nam wyjdą bo planujemy w podobnych barwach dachówkę, albo o odcień ciemniejsze.

Co do ogrzewania to w holu planujemy podłogówkę, na razie raczej chyba bez dodatkowych grzejników, ale też beziemy to jeszcze szczegółowo uzgadniać z hydraulikiem.

W sprawie ogrzewania:

Po pierwsze - super, że jet to forum, bo nie wiem czy nad wieloma sprawami zastanowiłabym sie tak dogłębnie :) Bardzo wszystkim za to dziękuję :) :D

Po drugie - wstępny plan zakłada u nas podłogówkę w kuchni, łazienkach, wiatrołapie. W holu na dole planujemy dać parkiet (będzie przytulniej), więc potrzebny jest tam kaloryfer. Umieścimy go najprawdopodobniej na ścianie od wiatrołapu, żeby nie było go tak widac na wejściu. Na schodach i holu na górze bez grzejników. Natomiast w salonie wahamy sie co do ilości i rozmieszczenia grzejnikow w wykuszu. Planowaliśmy tam 3, pod każdym oknem, ale propozycja Marioli, żeby umieścic tylko jeden pod oknem środkowym jest kusząca. zobaczymy co powiedzą goście od grzejników, nie wiem czy jeden wystarczy do ogrzania (w przestrzeni "dziennej" bedzie jeszcze kaloryfer pod oknem "jadalnianym" i podłogówka w kuchni).

A co do postępów na budowie:

-elektryk skończył, ma jeszcze przed wylwekami położyć tylko jakieś kable wyrównujące(...?)

-kończą robić tynki, oczywiście zapaćkali nam wszystkie puszki i tylko dzięki dokumentacji fotograficznej mogliśmy je odszukać (znaczy my szukaliśmy, oni odkrywali)

-teraz ma wejść gość od odkurzacza centralnego i hydraulicy, a następnie wylewki - jak pogoda pozwoli.

-parapety - na zewnatrz jak już pisałam klinkierowe, a wewnątrz konglomerat marmurowy(trochę się obawiamy bo podobno sie rysują i plamią)

-złozyliśmy papiery o gaz....optymistyczna wersja październik 2009... czy uda nam się zamieszkać za rok...?

A u nas parapety zewn. takie najzwyklejsze, blaszaki powlekane ;) przy okazji posłużyły do obróbek balkonów.

Podłogówki dużo: cały dół, korytarz na górze, w łazienkach i garderobie.

Grzejniki w pokojach na górze i garażu, dodatkowe w łazienkach. Teraz to MUSI wystarczyć :)

Mała korekta do ocieplenia - 251 m2 styropianu 15 cm i 28 m2 styropianu 12 cm na cokół.

I jeszcze jedno - też w końcu i nareszcie mamy drzwi...

Patty my na dole tzn wiatrołap plus hol i kuchnia będzą podłogówki, na schodach też bez grzejników ale na górze na korytarzu hydraulik jednak namawiał nas na mały grzejnik uzasadniał to tak, że jak wyjdziesz z łazienki to korytarz będzie ciepły a tak to nie wiadomo i faktycznie będziemy montować jeden

a jeszcze jedno pytanko, z jakiej firmy macie bramę garażową i ile ona kosztowała?

pozdrawiam