Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olunia

Skończyła nam się kasa, więc z wprowadzeniem będziemy musieli zaczekać :cry:

U nas od kwietnia do października trwa sezon grillowy, więc wszyscy będą się kręcić na trasie kuchnia-ogród, ogród-kuchnia, ogród-kibelek ( ach to piwko) :D. To wiąże się z dużą ilością naniesionego piachu, a tego żadne panele nie wytrzymają. Postanowiliśmy więc, że płytki muszą sięgać aż do wyjścia na taras. Nie chcieliśmy, żeby to wyglądało jak chodnik, dlatego planujemy płytki także w wykuszu. Oczywiście ostateczna decyzja co do proporcji płytek i paneli i ich kształtu jeszcze nie zapadła, ale ogólną wizję już mamy.

Witam wszystkich !

Nasza Pani Architekt adaptuje nasz projekt i załatwia wszystkie formalności

związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę . Domek nasz i budynek

gosp - mieszkalny są już usadowione na działce , oczywiście narazie na

papierze czyli mapce . Od pewnego czasu rozglądamy się za ekipą

budowlaną , solidną ,rzetelną i fachową . Nasz domek jak wcześniej

wspominałem , będzie miał parter murowany a poddasze drewniane w

konstrukcji szkieletowej ( od zewnątrz płazy czyli pół - bale , coś na

styl góralski ) . W poszukiwaniu ekipy , po wcześniejszych rozmowach

telefonicznych udaliśmy się do Zakopanego z projektem naszej Diunki .

Wczoraj wieczorem wróciliśmy z pełnym SUKCESEM ! :lol:

Mamy ekipę GÓRALI z Zakopanego do budowy naszego Domku !!!!!!!

( całość - od fundamentów po dach )

Znam tych ludzi parenaście lat , widziałem wiele domów przez nich

wybudowanych , mam do nich 100 % zaufanie .

Teraz pozostaje nam czekać na PNB i STARTUJEMY !!!

Pozdrawiamy Wszystkich !!!

Ela i Marek

Markus 18

Czy możesz mi powiedzieć ile kosztuje Was wykonanie projektu zagospodarowania działki i załatwienie formalności związanych z przygotowaniem dokumentów na PNB? "Mój" architekt zaśpiewał sobie kwotę 4000zł za: projekt zagospodarowania działki+zmiany w projekcie+projekt przebudowy przyłącza wody, które biegnie przez środek mojej dziaki w miejscu, w którym docelowo ma powstać dom. Wydaje mi się ta kwota za duża, ale nie mam porównania do cen z innych straon Polski

Krzyychu !

Adaptacja projektu - 2000 zł

Zmiany w projekcie - 900 zł

Adaptacja inst - 400 zł

Przyłącza - 1650 zł

- wodne + studnia

- kan.san+szambo

- wew.inst.energii elektr.

Zapewnienie

dostawy energii el .- 146 zł

Materiały geod - map- 50 zł

Mapa d/c proj . - 600 zł

Decyzja o wył.z prod.

rolnej - 100 zł

Razem = 5848 zł

Pozdrawiam Markus 18

Mariola

Fajnie, że mamy podobną wizję salonu. Jak nas kiedyś odwiedzisz, będziesz się czuła jak u siebie w domu :D :D :D

Robiłem też projekty kuchni bez spiżarni. Jedną dla nas i jedną dla Dagny, która ze względu na piękny widok z okien wykuszu koniecznie chciała mieć tam stół. Nasza wersja odpadła, bo schody na piętro będą drewniane, bez podstopnic i jedynym miejscem na spiżarnię jest to obok kuchni. Projekt Dagny został zaakceptowany przez nią i jej męża i w zależności od postępów prac budowlanych w marcu lub w kwietniu będziemy ją montować.

Wracając do spiżarni, to do dzisiaj żałuję, że ze względu na kasę i przede wszystkim wysoki poziom wód gruntowych nie możemy mieć domu podpiwniczonego. Byłoby wtedy miejsce na spiżarnię, pralnię z suszarnią i najważniejsze: moje piekiełko. Widziałem oczami wyobraźni (Szekspir :lol: ) siebie i kumpli oglądających mecze żużlowe i piłkarskie na 50" LCD pośród gadżetów sportowych. Na środku stałby stary motor żużlowy, w kącie lodówka na browarek, na ścianach szale i plakaty, może stolik z piłkarzykami i jakiś stół do snookera z demobilu .... Ach, rozmarzyłem się (w końcu święta idą).... Ale to nic, następna Diuna, w innym miejscu będzie z piwnicą :) :) [/b]

Olunia

Obydwa blaty, ten od strony wiatrołapu o gł.700mm i ten w wykuszu o gł.800mm, będą wycinane z blatów 1200 mm. Dlatego łączenie blatów będzie tylko w jednym miejscu: na początku lewego okna, stojąc przodem do wykuszu.

Jeżeli Ty, lub ktokolwiek inny, będziecie mieli pytania odnośnie kuchni, chętnie udzielę odpowiedzi :)

Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,

te całkiem błahe i te ważne,

te dostojne i te ciut niepoważne,

niech się spełnią.

Marzeń o które warto walczyć,

wartości którymi warto się dzielić,

przyjaciół z którymi warto być

i nadziei, bez której nie da się żyć.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

i Szczęśliwego Nowego Roku.

http://kartki24.net/kartki/36/213.jpg

Wszystkim Diunowiczom Beata i Tomek z Wrocławiahttp://djesarie.info/Emo/emoty_duze/swiateczne/emotekprezent.gif