Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich. pytanie dotyczące kotła gazowego. przeczytałem czesc wątku http://forum.muratordom.pl/wybor-kotla-gazowego,t6493-720.htm?highlight=kocił%20gazowy bardzo pouczający temat. ale prosze wszystkich którzy juz kupili lub juz mają zamysł kupic kocioł gazowy. jaki i czym sie kierowli. oraz w jakim układzie bedzie pracował.

jutro mam miec wycene z firmy która montuje tylko viessmana z całym firmowym osprzetem z sugerowanym kotłem vitodent 200 na moje warunki. z kolei inny instalator montuje i serwisuje Broetje ,ale wycene ma dopiero przygotowac.

jedno co wiem to kupie kocioł kondensacyjny.

chce miec jeszcze kominek z PW i zasobnik z mozliwoscią podłączenia solarów.

a u mnie na stan obecny - walczy elektryk ( 3500 zl. robocizna - wykop w ziemi od slupa do domu, jedna rozdzielnia 3x12 , domofon z video, alarm, brama i furtka osiwtlenie zew. papierki, punktów nawet nie liczyłem, bez białego montazu. )

na razie materiał:

rozdzielnia , kabel 3 x 1,5 - 400m , kab 3x 2,5 - 200m ( ale braknie) , kab. 5 x 1,5 - 200m , kab do ziemi 4 x 10- 18 m , peszel 200m , puszki 100 szt., kab 6x 0,5 -200m , bezpiecznik - 18szt , sygnalizacja faz , przepieciówka , wył główny , różnicówka jak na razie nie całe 1900 zl.

pozdrawiam

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich miłośników Diuny. Kiedyś już krótko zadawałam pytanie odnośnie wielkości salonu i serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Też już jestem szczęśliwą posiadaczką projektu Diuna Mix Pozwolenia ma być w tym tygodniu, materiały na działce zwiezione (w części) ... Jak się zrobi ciepło zaczynamy!!!

Zazdroszczę tym którzy już mają swoje Diunki i je wykańczają bo mam ogromnego stracha przed tym wszystkim.

Czy jest tu noże ktoś z okolic Poznania lub chociaż Wielkopolski?

Pozdrawiam

Witam serdecznie. już kiedyś się przedstawiałam na wątku ale teraz się ujawnię zdjęciem:)

za trzy tygodnie wprawiamy okna, drzwi i bramę:)

choć nie uczestniczę aktywnie w dyskusjach na forum to śledzę wątek codziennie i gratuluję wszystkim diunowiczom :) i tym początkującym i tym, którzy lada chwila zamieszkają w swoich domkach, POWODZENIA

http://images35.fotosik.pl/58/75c583689dcd0a9cm.jpg

widok domku od tył:)

Najgorsze jest to podliczanie... tak więc na dzień dzisiejszy (bez działki) straciliśmy blisko 210 tys :cry:

jednakze nasza diuna jest dosc sporo powiekszona, bo powierzchni użytkowej mamy ok 213 m2 :-?

no i wliczone sa wszystkie wydatki - począwszy od pierwszej mapki, materiały robocizna, mamy szambo juz założone :) a z tego co widze to jakaś połowa wydatków jak ktos chce sie wprowadzac na gotowe :cry:

co do okien (wyszło nam 21 szt) :o w tym trzy duże balkonowe (1 wyjscie na taras) koszt to 27 tys. okna w kolorze mahoniu , rolety równiez, szprosy złote ale tylko po dwa na oknie, i na całym parterze kolor od wewnątrz+ złote okucia. co do firmy i profilu to nie bardzo sie orientuje ,ale jak mąż bedzie w domu to zapytam gdyby ktos chciał wiedziec;)

a tak poza tym to jak myslicie to duzo czy tak normalnie, chodzi mi o cene?

drzwi beda w granicach 3,5 tys. i brama podobnie, no i jeszcze jakies tansze zwyklejsze drzwi na tył :)

czyli podsumowując stan surowy zamknięty ok 250 tys :o

Aga 1401,

wklejam na bieżąco. Jak tylko sie cos zmieni dodam zdjecia na fotosik.

Dzisiaj zauwazyłam, że pekła nam szyba w kominku. Bedziemy musieli reklamować.

Zastanawiam sie nad kaflami do górnej łazienki. Nie moge sie zdecydować. Wybieram między soczysta zielenią INCa Bambus

http://images40.fotosik.pl/60/a995902efe5bda2c.jpg

http://images41.fotosik.pl/60/6058325179e9a9a6.jpg

a japońskimi kwiatami

http://images40.fotosik.pl/60/975a88b152876241.jpg

Mariola6 , mozesz powiedziec jaka to kabina ? robiona na zamówienie czy gotowa ? (nazwa?) , czy w obrebie kabiny jest podłogówka ( w miejscu brodzika ) i czy styk szkła z podłogą jest na tyle szcelny ze nie bedzie woda wyciekac ? chyba , ze jest w tym miejscu specjalne uszczelnienie ?

pozdrawiam

BeaWroc,

łazienka oczywiście dla syneczków, ale od północnej strony, więc mam dylemat czy japońska nie za ciemna i dlatego chyba zamówię bambus.

maxim_m

drzwi prysznicowe są gotowe z KOŁA ale nie pamiętam nazwy, jak trzeba to poszukam fakturę. Ogrzewanie podłogowe jest w łazience w samym brodziku nie . Płytki podłogowe w kabinie są kładzione ze spadem, natomiast w samych drzwiach prysznicowych jest taki niewielki próg metalowy ( aluminowy ) pod kątem, aby nadmiar wody nie wydostawał się. Kabina jest na akryl. Ale generalnie wszystko okaże sie podczas użytkowania. Koleżanka ma takie same drzwi i nie narzeka.