daniowiola 18.02.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witam wszystkich po roku nieobecności na forum, rok temu miałem zamiar kupić projekt DIUNA a obecnie czekam na wstawienie okien do mojej Diunki.Jak trochę się poprawi pogoda to wstawię zdjęcia, czy ktoś tak jak ja dołożył duży balkon w pokojach na górze nad salonem?Obecnie poszukuje 2 bram garażowych w kolorze mahoń, czy możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 18.02.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 ooooooooooo zanosi sie na fajne zdjecia.raczej nikt nie ma balkonu od tej strony. my mamy okna w kolorze mahon i brame RAL8016 chyba.dokladnie nie pamietam.ale swietnie pasuje.nie jest identyczna jak okna i to jest fajne.a w zasadzie z daleka nie widac roznicy brama firmy Normstahl (45 mm grub). my nadal zastanawiamy sie czy kominek bedzie zwykly czy z pw. jakie kominki macie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 18.02.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 aga1401 , ja ostatnio juz tyle sie naczytałem na ten temat , ze juz sam nie wiem co robic. co oprucz kominka by miało u ciebie grzac ? ...jesli w kominku bedzie sie palic sporadycznie, przy coraz cieplejszym klimacie , oraz nakładach jakie trzeba poniesc łącząc kominek z gazem ...juz sam nie wiem czy to ma sęs ??? czy licząc tylko ten zysk na dogrzaniu układu C.O. bedzie to opłacalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 18.02.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja chcę kominek z płaszczem wodnym i do tego piec gazowy z zasobnikiem tzw. Lodówa. Czy tyle wystarczy czy przydało by się coś dołożyć? Jeśli chodzi o bramy garażowe to podobno dobre są Krispol, a wy co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 18.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 ano u nas bedzie piec na mial,wegiel i drewno.ale ja tam lubie palic w kominku.tu w irlandii mamy i palimy codziennie.z tymze obawiam sie jakby jakas awaria czy cos, to pewnie caly kominek trzeba rozwalac.chociaz w przypadku zwyklego moze podobnie,ja zaraz mam wizje awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 18.02.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 aga , kominek w połączeniu z piecem tradycyjnym - nie ma problemu , to układy otwarte. wiec bedzie chodzic bez zgrzytów. w takim układzie na twoim miejscu dał bym z płaszczem. daniowiola , ja tez tak sobie wmawiałem od początku, ale jak sie zagłebiłem w temat to juz to nie jest takie różowe. oczywiscie jest do zrobienia , ale sporo podwyższa koszta instalacji takiego układu a i trzeba miec kogos kto w 100% sie zna na takim rozwiązaniu , bo jak czytałem ile ludzi potem narzeka ze cos nie działa , nie grzeje , albo zurzywa za duzo gazu to nie napawa optymizmem. skomplikowany najezony elektorniką układ. ja jestem coraz blizej rezygnacji z tego płaszcza , zainwestuje w dobre solary. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykv 19.02.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja jestem zdania, że kominek powinien być rekreacyjnie, a nie jako kotłownia w salonie. Nie zdecydowaliśmy się na płaszcz wodnyzdając sobie sprawę (nasze doświadczenia i znajomych), że w kominku będzie się u nas palić raczej od święta. Dlatego też tylko grawitacyjnie rozprowadziłem ciepłe powietrze w pokojach na górze. Kominek mam jotula panorama. Pamiętajcie żeby było doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 19.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 my podobnie jak henrykv zrezygnowaliśmy z "kotłowni w salonie" i wybraliśmy wkład z szybą półokrągłą, do tego ogrzewanie na olej opałowy i solary na ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 19.02.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 to moja wizja kominka, a jaka jest wasza?? http://images47.fotosik.pl/67/180980af19228673m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 19.02.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 fajny ten kominek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 19.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja jestem zdania, że kominek powinien być rekreacyjnie, a nie jako kotłownia w salonie. Nie zdecydowaliśmy się na płaszcz wodnyzdając sobie sprawę (nasze doświadczenia i znajomych), że w kominku będzie się u nas palić raczej od święta. Dlatego też tylko grawitacyjnie rozprowadziłem ciepłe powietrze w pokojach na górze. Kominek mam jotula panorama. Pamiętajcie żeby było doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Ja uważam że skoro się pali w kominku to dlaczego nie miało by grzać wody odrazu. uważam że to spora oszczędność gazu jak mam kominek z płaszczem ponieważ ogrzewa mi także wodę użytkową. Owszem jeśli różnica cenowa będzie duża to zrobię zwykły kominek i rozprowadze grawitacyjnie, narazie nie robiłem wyceny kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 19.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 daniowiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 19.02.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Informacja dla Nyno, okna łukowe na górze mają dokładnie wymiary: otwór szerokość - 97 cm, szyba 72otwór wysokość 208 cm, szyba 187 BeaWroc,wybrałam jednak dla syneczków japońskie HIRO, nie mogliśmy sie zgodzić co do podłogi przy bambusach ja chciałam zieloną, synek beż. Nie doszlismy do consensusu. Zdjęcia drzwi prysznicowych obiecuję zrobić jak będzie posprzątane, bo na razie cały czas cos tam montują. U nas mamy kominek bez płaszcza wodnego, oraz piec zwykły na węgiel i gazowy. Dodatkowo na lato solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 19.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A zapomniałam jeszcze o kominku, taki chcemy zrobic ale może z brązowym marmurem a nie czarnym http://images41.fotosik.pl/63/0e8c50a32a2ff9bb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 19.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Mariola6 jesli masz piec zwykły i gazowy , to tez masz niezle rozbudowany układ. mozesz podac cene centarlnego ( okolo) ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 20.02.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Mariola napisała:BeaWroc, wybrałam jednak dla syneczków japońskie HIRO, nie mogliśmy sie zgodzić co do podłogi przy bambusach ja chciałam zieloną, synek beż. Nie doszlismy do consensusu. Zdjęcia drzwi prysznicowych obiecuję zrobić jak będzie posprzątane, bo na razie cały czas cos tam montują. Tak myślałam, że chłopaki będa walczyć o swoje terytorium Nie ma co się dziwić ich teren , ich koncepcje Ale bambus i tak jest cacany My czekamu na koniec zimy, transza wypłacona, nic nie kupujemy, bo nie ma jak wwieźć na działkę (chyba że saniami ) Czekam na zdjęcia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaBartekM 20.02.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A zapomniałam jeszcze o kominku, taki chcemy zrobic ale może z brązowym marmurem a nie czarnym http://images41.fotosik.pl/63/0e8c50a32a2ff9bb.jpg rewelacyjny jest ten kominek i tez jakis czas temu go w necie (allegro) znalazłam:) bedzie inspiracja dla mojego meza:) a Wy zamierzacie sami kombinowac z nim czy raczej kupicie gotowy (wykonanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 21.02.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Co tu taka cisza???? Nikt nic nie robi w swoich domkach? Ja dzisiaj skończyłem ocieplać poddasze 20cm wełny MegaRock, a od poniedziałku stelaż + wełna 5cm, folia i regips. Miała robić ekipa ale chcieli 60zł za ocieplenie poddasza z płytami bez spoinowania i 50zł/m za działówki co wydaje mi się dużo więc robie sam.ja z kuzynem zrobiliśmy w dwa dni ocieplenie poddasza, myśle że stelaże i płyty to ok 3 dni zejdzie więc za tydzień pracy fachowcy chcieli w sumie ok 20tyś zł, chyba trochę przesadzili. Przy tej okazji będe robił odrazu działówki na poddaszu też stelaż i regipsy. Jak poprawi się pogoda i wstawią mi okna (ok 1,5 tyg.) to zaczynam elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Offsecistka 21.02.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Witam,Mam pytanie do sób które właśnie zaczynają budowę Czy ma ktoś z Was już wycenę prac murarskich (fundamenty, ściany nośne, ścianki działowe, strop, wylanie schodów). Ja mam wycenę od dwóch firm: jedna to 27 000 i druga 35 000. Budujemy w wielkopolsce.Nie mam orientacji i nie wiem czy te ceny sa dobre !!!Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolinaBartekM 21.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 my również budujemy w wielkopolsce i zaczynalismy na koniec marca zeszłego roku, za prace murarskie zapłaciliśmy 28 tys:) wiec chyba masz dosc realne wyceny:)pytanie jeszcze co obejmuje ta cena bo my po negocjacjach (choc do konca nie wiem jaki jest standard) wiec niby dodatkowo mielismy schody, taras, scianki działowe na górze, kominy z klnkieru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts