daniowiola 10.03.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Powiedzcie jak liczy się zapłatę za wykonanie podbitki dachowej jeśli mam uzgodnione 50zł mb. Z moich wyliczeń wyszło ok 100mb czyli 5000zł a wykonawca dzisiaj powiedział że wyjdzie mi do zapłaty ok 10000zł.U mnie podbitka oprucz spodniej warstwy dawana jest na skosach na krokwi (16cm). Może on te 16cm x 6 połaci po prawie 10m też liczy? niewiem czy zrozumieliście o co mi chodzi bo niewiem jak inaczej wytłumaczyć.Wydawało mi się że 1mb to jest spodnia warstwa łącznie z tą pionową na wysokość krokwi. Jak to się liczy bo różnica między 5tyś a 10tyś to dużo. Niechciałem dzisiaj na ten temat z nim gadać ponieważ niewiem jak to się liczy a pozatym narazie dostał większą zaliczkę niż wykonana praca i niechciał bym żeby się zmył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 10.03.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam Daniowiola,dokładnie nie wiem jak sie liczy, ale zapłaciłam 10.500 PLN robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 10.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 10.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam Daniowiola, dokładnie nie wiem jak sie liczy, ale zapłaciłam 10.500 PLN robocizna. Nie strasz mnie takimi kosztami. Ja byłem zszokowany że zapłacę ok 5tyś co wydawało mi się dużo a z ceną 10tyś to napewno bym się nie pogodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B. 10.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 BAJA96 - odpowiedz poszła na PW. Tak długo to trwało poniewaz nie korzystamy z priv i prawie zapomniałem że coś takiego istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 10.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 U nas w Diunie Mix wyszło ok. 70 m2 nadbitki po 35 PLN za m2 tj. 2450 PLN. Co prawda mamy nadbitkę, ale cena za m2 była ustalona taka sama dla podbitki. alinaaa nie bardzo łapię. Kuchenka na ścianie salonu, czy wiatrołapu? Czy stół dalej ma się znajdować w wykuszu? Piekarnik pod płytą, czy wyżej? Proszę o więcej szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 11.03.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mariola6 mośzesz napisać czym impregnowałaś te kafle gresowe??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 11.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 KEEGAN że ja niby taka niekomunikatywna jestem...? a więc jaśniej, kuchenka na środku ściany od wiatrołapu (nie salonu), piekarnik nad płytą, stół najchętniej w wykuszy(chyba że wyspa by się dużo bardziej nadawała żeby było praktyczniej, ale raczej myślałam o stole), a poza tym nie mamy okienka w tej części co była spiżarka i nie wiem czy będzie tam wystarczająco jasno, wejście takie jak w projekcie, no i ogólnie żeby było ładnie i funkcjonalnie:)) jakbyś miał "chwilkę" pomyśleć nad tym to byłabym bardzo bardzo bardzo wdzięczna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 11.03.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 KEEGAN ps. piekarnik nad płytą oczywiście nie dosłownie:] po prostu wyżej niż płyta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 11.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 KEEGAN ps. 2 z tym piekarnikiem to w sumie obojętnie, może być pod płytą, co lepiej pasuje... koniec ps:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa88 11.03.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam! mam pytanie: co sądzicie o takim rozmieszczeniu mebli?? nie wiem czy to ma sens? pod ścianą od wiatrołapu w kącie stoi lodówka i mikrofala w zabudowie. Oczywiście nie zwracajcie uwagi na sam wygląd mebli, dopiero zapoznaję się z programem będę wdzięczna za wszystkie sugestie i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 11.03.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 alinaaajeżeli płyta grzewcza ma być na ścianie od wiatrołapu, to nie widzę możliwości pozostawienia stołu w wykuszu. 1. Będzie za blisko kuchenki. Jeżeli przy stole usiądą dwie, czy trzy osoby, to kucharz ma utrudnioną komunikację i dostęp do szafek. 2.Teraz to dopiero musiałabyś się nalatać po kuchni. Od zlewozmywaka do kuchenki, od kuchenki do kosza na śmieci i cała podłoga zachlapana wodą i tłuszczem. Jeżeli płyta grzewcza ma być na ścianie od wiatrołapu, najrozsądniej byłoby w wykuszu umieścić zlewozmywak i zmywarkę,a na ścianie przeciwległej do wiatrołapu lodówkę, piekarnik, mikrofalę i cargo. Stół przy ścianie oddzielającej kuchnię od salonu, bliżej wejścia. Żeby bardziej go doświetlić, można część ściany wyburzyć do wysokości 110 cm. Uzyskasz w ten sposób wrażenie większej przestrzeni. Niestety, to rozwiązanie jest mniej ergonomiczne od projektu Dagny, ponieważ odległość od lodówki i piekarnika do blatu roboczego jest większa, a do tego blat znajduje się za "winklem" w wykuszu. Nie mam zastrzeżeń do Twojej komunikatywności Po prostu o 1.00 w nocy po całym dniu pracy jestem mało "kumaty" i wolę się upewnić i poznać więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa88 11.03.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Upss... przepraszam to moje pierwsze wrzucone zdjęcie już się poprawiam http://www.ewka_diunka.republika.pl/projekty/prokuch1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 12.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 KEEGAN bardzo dziękuje za rady! chyba faktycznie trzeba będzie zmienić koncepcję, bo jednak wygoda najważniejsza. A jeszcze Cie trochę pomęczę Myślisz że przeprowadzenie rurkami po suficie ciągu wentylacyjnego(czy jak to tam się nazywa), tak żeby płyta grzewcza była po drugiej stronie kuchni (czyli tak jak u Dagny) się opłaca, tzn. czy okap nie będzie słabiej przez to działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 13.03.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 alinaaa niestety każde kolanko, mała średnica i długi poziomy odcinek rur odprowadzających parę na zewnątrz powoduje spadek sprawności okapu. Silnik tylko do pewnego momentu jest w stanie "wypychać" powietrze. Reszta, to naturalna cyrkulacja oparta na różnicy ciśnień, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest pionowe odprowadzenie z okapu na możliwie JAK NAJDŁUŻSZYM ODCINKU wentylacji. Akurat u Dagny jest rozwiązane optymalnie, gdyż wentylacja przebiega pionowo przez pokój znajdujący się nad kuchnią. Tak na marginesie dodam, że do kuchni w Diunie najlepiej zastosować okap o wydajności min. 700 m3/h. Oczywiście wskazana byłaby większa, czyli ok. 900 m3/h. Nie wierz sprzedawcom w sklepach ze sprzętem AGD, że wystarczy 450-500 m3/h. To bzdura. Panowie w tych sklepach przeważnie nie mają pojęcia o towarze, który sprzedają. Wiedzą tylko tyle, co im powiedzą przedstawiciele handlowi na szkoleniach, które mają na celu przedstawienie zalet sprzętu AGD danej firmy. Inna sprawa, to głośność okapów. Należy wybrać taki, który ma poniżej 52 db. Oczywiście trzeba porównać hałas kilku okapów na tym samym biegu. Są firmy, które podają głośność pochłaniaczy na każdym biegu. Należy pamiętać, że różnica kilku decybeli jest bardzo słyszalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinaaa 14.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Dzięki KEEGAN. Już Ci nie zawracam głowy ewa88 ja się nie znam, ale to wygląda chyba identycznie jak projekt KEEGANa więc jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 14.03.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ile płaciliście hydraulikowi za robotę? mi powiedział 2500złzakres prac :1. montaż zestawu wodomierzy i filtrów2. zrobienie obiegu ciepłej wody, cyrkulacja.3. rozprowadzenie wody ciepłej i zimnej w kuchni (zlew, zmywarka)4. WC na dole montaż geberita, umywalka5. łazienka na dole (prysznic, wanna, geberit, umywalka, pralka)6. łazienka na górze (wanna, geberit, 2 umywalki)7. wyprowadzenie wody na ogród i obok garażu woda w miedzi i kanalizacja wyżej wymienionych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Offsecistka 14.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 No i zaczęliśmy... Humus ściągnięty we wtorek wchodzi ekipa. Pewnie teraz będę zasypywać pytaniami tych którzy już są daleko z przodu z budową naszego wymarzonego domku... Już mam pierwsze pytanie? W związku z budową przyłącza elektrycznego (3-fazowe (skrzynka przy ogrodzeniu) o mocy przyłacz. 16KW) Elektryk chce położyć kabel YKYżo 5x10mm2 (dosyć drogi) ale ja mam możliwość odkupienia b.tanio kabla YKYżo 5x6mm2. Jaki kabel Wy kładliście w swoich przyłączach? Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na prąd to są to standardowe urządzenia natomiast ogrzewanie, ciepła woda, kuchenka są gazowe. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 15.03.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 wydaje mi sie ze przekrój 10 jest bezpieczny , wiec nie oszczedzaj. na allegro kabel yky 4x10 , lub 5x10 mozna kupic w granicach 10 zl. za metr. ja kładłem 4x10 ( 8zl za m. ) 5 żyła jest do uziemnienia u mnie jest robione na bednarce wkopanej w ziemie wiec kabel jest 4 zyłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOTR GENDERKA 15.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam wszystkich, za nami już chyba ostatni etap biurokracji... przed rozpoczęciem budowy - otrzymaliśmy pozwolenie na budowę naszej Diuny i to jest kolejny krok do urealnienia naszych marzeń o własnym domu. Teraz przyjdzie nam się zmagać z innymi problemami, ale zanim rozpoczniemy budowę mam pytanie czy może jest ktoś z miłośników Diuny realizujących ją w północnej części Polski np.woj. Warmińsko-Mazurskie lub Pomorskie, chętnie byśmy zobaczyli ją na żywo co ogromnie pomogło by nam w trakcie budowy w podejmowaniu pewnych decyzji... POZDRAWIAM miłośników Diuny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts