Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Jarcyś! Zazdrozczę posrtępów w budowie Twojej Diuny. Oglądając zdjęcia widzę, że masz na dole na sufitach płyty GK. Czy uważasz to za lepsze rozwiązanie od tynków? Ja rozmawiałem z "moimi" budowlańcami, którzy rónież przekonywali mnie do takiego rozwiązania, przy którym nie powstają rysy na suficie. Ja nie jestem do takiego rozwiązania taki przekonany.

Witaj Jarcyś! Zazdrozczę posrtępów w budowie Twojej Diuny. Oglądając zdjęcia widzę, że masz na dole na sufitach płyty GK. Czy uważasz to za lepsze rozwiązanie od tynków? Ja rozmawiałem z "moimi" budowlańcami, którzy rónież przekonywali mnie do takiego rozwiązania, przy którym nie powstają rysy na suficie. Ja nie jestem do takiego rozwiązania taki przekonany.

Miało być w założeniach lepiej (łatwość zmiany układu oświetlenia sufitowego, brak rys, ITP) ale narazie jest tylko drożej. Tynk maszynowy przynajmniej w naszym rejonie jest tańszy. A co do słuszności założeń to zobaczymy w praniu.

Okno w łazience, jak dla większości blokersów było naszym największym marzeniem dlatego w naszych zamysłach nie mogło być mowy o rezygnacji z tego. Na pocieszenie to muszę napisać, że zawsze po fakcie masz pewien niedosyt, bo ja teraz widząc to okienko myślę: fajnie, że jest ale dlaczego takie malutkie. Na forum jesteśmy od stycznia 2008. Często jest tak że na forum są Ci którzy piszą i tacy którzy czytają. Do tej grupy uważnych czytelników należymy my. A poza tym biorąc, pod uwagę zaawansowanie na waszych budowach, wydawało się nam, że nie mamy za bardzo się czym chwalić. Cieszymy się, że weszliśmy w ten etap budowy ,który jest najbardziej ekscytujący i dający najwięcej przyjemności, bo od tej pory nasze Diuny zaczną nabierać indywidualnego charakteru. Teraz na pewno postaramy się częściej wrzucać nasze pomysły i rozwiązania na forum budowniczych Diuny. Przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych składamy wszystkim budowniczym życzenia zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji wszystkich pomysłów

Witaj Jarcyś :D

Domek rewelacja, napisz dlaczego okienko w łazience większe :-? , my jesteśmy na etapie fundamentów więc możemy jeszcze coś zmienić, też jesteśmy blokowcami :wink:

Oczywiście z uwagi na okoliczności dla Wszystkich Wielbicieli Diun :

http://g.infor.pl/p/wieszjak.pl/www/e-kartki/wielkanocne/wielkanocne232.jpg

Większe okno pewnie by było lepsze, chociaż o te 10 cm. Jednak łazienka na dole nie jest duża i generalnie to już się z tym pogodziliśmy ale pewnie na etapie budowy byśmy je powiększyli. Jest jednak duża obawa o wygląd zewnętrzny, znacznie odbiegałby on od założeń projektu i boje się, że proporcje które traktują o pięknie Diuny byłyby zachwiane. A to nie jest bez znaczenia. Pozdrawiamy

Mam już odpowiedź na zadane przez siebie pytanie dotyczące zbrojenia posadzki. Wykonawca dodaje plastyfikator do betonu bo twierdzi, że na takich powierzchniach jest to wystarczające i znacznie tańsze od zbrojenia.

p.s. dla Marcina i Tomka ( Bluemen i GiT ) Ponieważ posadzki wylwać będą w piątek (mieli wylewać w środę), w sobotę nie jest wskazane jeszcze po nich chodzić. Proponuję zmienić termin spotkania na niedzielę lub poniedziałek popołudniu.

Jarcyś - na kiedy planujesz przeprowadzkę?

Aż mi milo popatrzyc na Twoje zdjęcia, gdyż jesteśmy na podobnym etapie. Podłogówka ułożona, dziś będą wylane posadzki. Czas więc na etap wykończeniowy na dole. Góra jeszcze chwilkę musi poczekać, gdyż będziemy ocieplać poddasze pianką poliuretanową.

Gres z Castoramy 8mm, po 14,20 zł. A do betonu dodali jednak siatkę na wszelki wypadek. Co do Salonu to chyba Keegan to pierwszy wymyślił a nam się spodobało , czyli pod ścianą od kuchni do drzwi na taras pas chyba ok. 130cm w płytkach z podgrzewaną podłogą a reszta barlineckie deski. Bo podobna grubość i nie powinno być różnicy poziomów.

U nas pojawiły się barierki balkonowe :)

Aga100 prosiłaś o zdjęcia z większej odległości :)

http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/808857/previews/25045795_4.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/808857/previews/25045783_2.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/806259/previews/24966630_2.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/806259/previews/24966631_3.jpg

łazienki już prawie skończone-niedługo montaż kuchni - :)

małymi kroczkami do przodu :)

Po przerwie znów prosze Was o poradę.

Ale na początek - Głowac, pogratulować wykończenia domku a w szczególności balkonów - skromnie i gustownie.

Pytanie do posiadaczy wykończonych balkonów. W jakiej kolejności macie połozone i z jakiego materiału - kolejne warstwy hydro- i termoizolacji i na ktorej warstwie macie obróbke blacharską i jak zamocowaną?

Głowac - pytanie szczegółowe do Ciebie o ten śliczny dwustopniwy gzymsik na balkonie a konkretnie tez o kolejnosc prac. Na zdjęciach tego nie widac - czy najpierw połozyli Wam na płycie tarasu styropian i jastrych a potem juz do poziomu wylewki położyli styropian na wykuszach czy może najperw zrobili ocieplenie elewacji razem z tym gzymsem? I tu mam zagwozdkę bo ze zdjęc wynika ze gzyms wysokością sięga do poziomu wylewki a w takim przypadku powstałby swgo rodzaju kosz styropianowy na krawędzi wykusza co byłoby łatwe do uszkodzenia.

Wyjaśnijcie mi to proszę

pozdrawiam

maz Doroty