Bess 10.07.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Jaką moc powinny mieć grzejniki łazienkowe , jeśli łazienki mają 8,4 i druga 3,8 m2? Przy czym na 50-60% powierzchni jest ogrzewanie podłogowe. Projekt mam na większe grzejniki niż zamierzam sobie sprawić, a te większe burzą mi całkiem koncepcję wizualną. Korci mnie żeby zmniejszyć moc. Projektant był starej daty i chyba mi pozawyżał parametry. Wydaje mi się, że przesadził. Dlatego zwracam się z pytaniem do praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 11.07.2006 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Może nie koniecznie trzeba zmniejszać moc wyliczoną.W łazience przydaje się grzejnik drabinkowy do suszenia ręczników, ale po powieszeniu dwóch ręczników (w zależności od wielkości grzejnika) jego skuteczność ogrzania pomieszczenia spada i to sporo.Ja mam typowy grzejnik pod oknem i do tego solidna drabinka, dzięki temu w sezonie grzewczym najcieplej mam w łazienkach - i tak powinno być.Skoro masz podłogówkę to może wystarczy dać dużą drabinkę. Przy wyliczaniu mocy trzeba stosowac przeliczniki do właściwych parametrów wody, bo od jej temperatur zależy bezpośrenio moc grzejnika, a moce drabinek nie wiadomo czemu podawane są na ogół dla parametrów 90/70. Chyba nikt już nie zakłada takich parametrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPiotr 11.07.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 powinno wystarczyć odpowiednio 350W i 200W przy parametrach grzejników 75/65/20.Jeśli jest kocioł kondensacyjny i reszta grzejników jest przewymiarowana to te łazienkowe też zalecałbym troche powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 16.08.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Proszę o pomoc w doborze mocy grzejnika drabinkowego. Łazienka 2 m kw., wysokość 2,4 m. Łazienka znajduje się w rogu budynku (2 ściany zewnętrzne). Budynek z cegły nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 17.08.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Czy w przypadku małej łazienki, lepiej kupić grzejnik panelowy czy drabinkowy? Zauważyłem, że grzejniki panelowe o takich samych wymiarach jak drabinkowe, mają zazwyczaj większą moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts