Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach oparty na stropie bez sciany kolankowej ?

Recommended Posts

witam

czy ma kktos zdjecia z realizacji domu parterowego z dachem opartym bezposrednio na stropie bez sciany kolankowej?

mam taki projekt i obawiam sie ze jesli nie dodam sciany kolankowej na ~48cm (2xU-220) dach bedzie sie schodzil prawie z linia okien i nie bedzie to wygladac ciekawie. Do teg oplanowalem zrobic wokolo otworow okiennych "oblamowke"(ramke) ze styropianu. w przypadku dachu opartego na stropie chyba nie bede mial takiej mozliwosci ?

niedlugo ukladam i zalewam strop mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji.

HELP ME PLEASE :roll:

U mnie dach leży bezpośrednio na stropie, nie ma ściany kolankowej. Zdjęcia możesz zobaczyć w dzienniku. Pamiętaj, że zrobienie ściany kolankowej wymaga zmiany w projekcie, w przeciwnym wypadku będzie to samowola budowlana, która może Cię kosztować 50 tys. zł kary.

nie rezygnuje tylko tak mam w projekcie. Architekt byl dupa i nie doradzil zeby podniesc poddasze o sciane kolankowa a ja myslac ze dol mam 140m2 i tylko tyle mi jest potrzebne, a gora ma byc strychem uzytkowym nie mieszkalnym, nie zwrocilem wogole uwagi na sciane kolankowa, a treraz wydaje mi sie ze z zewn bedzie to zle wygladac kiedy podbitka bedzie prawie na wysokosci okien :/

Moim i tylko moim zdaniem brak scianki kolankowej na poddaszu które ma byc urzytkowe to rozrzutnosc bo popierwsze mamy niewykorzystane miejsce przy skosach a po drugie ogrzewamy zima miejsce z którego nie korzystamy. Koszt scianki kolankowej nie jest tak wielki zebyz niej rezygnowac i poprawic funkcjonalnosc poddasza. Ale to jest tylko moja skromana opinia :wink: .

gora bedzie mi potrzeban tylko jako strych/silownia itp raczej nie bede ogrzewal. Strop ma powierzchnie 140 metrow wiec mysle ze nawet posadowieniu dachun bez sciany kolankowej i tak wykorzystam ok 80 m2, moim zdaniem to duzo i wystarczajaco na moje potrzeby.

Obawiam sie ze jesli podniose sciane kolanoowa o te dwa pustaki u220 to dom straci swoj urok. Nie mam gdzie porownac podobnego domu bez sciany kolankowej i z sciana kolankowa, postaram sie pojezdzic po budowach i popatrzec.

A przy okazji co myslicie o dachu z kontem 32 stopni ? bedzie ok ? wydaje mi sie ze tak, i ze bedzie wizualnie ladnie wygladac taki dach, a ciezla sugeruje zeby zrobic ok 40 :o moim zdaniem bedzie to chyba zbyt stromy dach przy domku parterowym ?

Wiem, że dach (a dokładnie - murłaty) leżą na wieńcu, ale ponieważ wieniec jest na poziomie stropu - zrobiłem skrót myslowy 8)

Co do podnoszenia ścianki - poproś architekta, żeby narysował jak będzie wyglądał dom po zmianie. Zwykle podnoszenie ścianki kolankowej w gotowych projektach, robi z nich potworki.

zeby wstawic obrazek trzeba miec go gdzies na serverze ? :/

projekt jest zblozony do projektu SELENE http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1570

tylko troche zmieniony z tylu mam zadaszony taras, dom jest wydluzony przez co jest wiecej pomieszczen na dole. Patrzac na SELENEIII podoba mi sie jej wyglad, zadzwonilem do biura projektowego domowe klimaty i dowiedzialem sie ze w projekcie nie ma sciany kolankowej a mimo to strych jest dosc spory i co do wygladu dom mi ten sie podoba.

tylko jedno mi sie nie zgadza :( dach u mnie w projekcie ma 32 stopnie, a seleneIII 30 stopni a mimo to seleneIII jest wyzsza.

zadzwonie do projektanta zobaczymy jak to by wygladalo, ale to i tak nie to samo co widok na zywo ;)

gora bedzie mi potrzeban tylko jako strych/silownia itp raczej nie bede ogrzewal. Strop ma powierzchnie 140 metrow wiec mysle ze nawet posadowieniu dachun bez sciany kolankowej i tak wykorzystam ok 80 m2, moim zdaniem to duzo i wystarczajaco na moje potrzeby.

Obawiam sie ze jesli podniose sciane kolanoowa o te dwa pustaki u220 to dom straci swoj urok. Nie mam gdzie porownac podobnego domu bez sciany kolankowej i z sciana kolankowa, postaram sie pojezdzic po budowach i popatrzec.

A przy okazji co myslicie o dachu z kontem 32 stopni ? bedzie ok ? wydaje mi sie ze tak, i ze bedzie wizualnie ladnie wygladac taki dach, a ciezla sugeruje zeby zrobic ok 40 :o moim zdaniem bedzie to chyba zbyt stromy dach przy domku parterowym ?

A Twoj Architekte nie narysowal Ci elewacji? przeciez na nich bedziesz doskonale widzial jak bedzie wygladal dach. Poza tym moglby zrobic wizualizacje domu i nie byloby dylematow

jesli chodzi o poddasze to nie wiem czy 80 mkw uda Ci sie wykorzystac -

w moim projekcie dol ma 170 mkw pow uzytkowej a poddasze ma 78 mkw - scianke kolankowa mam jakas minimalna, kat nachylenia dachu 30 stopni a dach jest dwuspadowy

Witam oto mój domek ze scianka kolankowa tutaj adres.http://img181.imageshack.us/img181/8157/hpim14276sg.th.jpg Poruwnaj sobie z domem anpiego to sa dwa identyczne domy tylko anpiego bez scianki kolankowej. Ja uwazam ze scianka kolankowa nie zmienia tak wygladu u mnie dom nic nie stracił.wyglad nawet lepiej niz przedtem. biarac pod uwage fakt ze linia okapu była na lini okna , i nie wygladało to zaciekawie po podwyzszeniu scianki powiekszyłem tez okna ze 120/120 na 120/145 i swietnie to wyglada.

fasola25

architekt narysowal mi wyglad elewacji, mam je przed soba, nie wyglada to zle ale jak widze domy z opartym dachem "na stropie" to nie bardzo mi sie to podoba :/ widzialem dom ze sciana kolankowa na 2 pustaki i wygladal ladnie wiec mysle ze sciana kolankowa bedzie potrzebna tylko jeszcze mysle czy na 1 czy 2 pustaki u-220.