Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile można utargować na materiałach?

Frantz

Recommended Posts

Witam,

Podpowiedzcie proszę ile można utargować na materiałach budowlanych? Wiem, ze to zależy od rodzaju materiału, ilości, ew. odleglości przewozu, itp. Chodzi mi o konkretne przykłady, np. znalazłem w internecie ofertę pustaka Thermopor 38 P+W za 4,33 zł brutto, ile mogą opuścić?

Bardzo różnie.

- 5% rabatu daje większość handlowców jak się tylko jęknie

- 15% rabatu dostałam na okna, bo było duże zamówienie

- 30 % rabatu dostałam na grzejniki, bo kupowalismy z sąsiadem

- 38% rabatu dostałam na wełnę mineralną. Sama nie wiem jak, ale to był największy i jedyny taki rabat.

Więcej można zaoszczędzić na robociźnie, gdzie ceny potrafią różnić się o 100%

Ja myślę, że ważna jest cena a nie wielkość rabatu. Hurtownia przecież z czegoś musi żyć. Jak cena jest duża to może dać duży rabat. Rabat ma znaczenie tam gdzie operuje się ceną wytwórcy (ceny te są publikowane)np. dachówki, grzejniki. Wtedy wiadomo cena wyjściowa wszędzie jest taka sama i wielkość rabatu to Twój zysk. Ja np. na dachówkę dostałem 20% dzwoniąc kolejno do czterech hurtowni i mówią jaki już mam rabat.

Nie patrze na rabat-zwracam uwage na cene jednostkową materiału i obsługe.Hurtownia z którą dogadałem się na kompleksową obsługe podaje mi oferowaną cenę materiału.Jak dotąd nie znalazłem korzystniejszej oferty wydzwaniając po wielu składach.Mówię o poważniejszych zakupach.Po kupnie kilku rodzajów materiału już nie dzwonie i nie zawracam głowy innym. Istotnym jest jak wygląda kwestia transportu.Znalezienie korzystniejszej oferty, po uwzględnieniu kosztu transportu już nie wyglądało zachęcającą.

Niektóre materiały budowlane już podrożały i to znacznie.

Wczoraj kupowałem kolejną partię suporexu.

Dotąd płacilem 5,90zł/szt wraz z transportem i rozładunkiem tzw HDS-em.

A wczoraj cena: 6,50zł/szt.. Szok!!! Nie mogłem nawet wybrzydzać, bo w innych hurtowniach musiałbym czekać nawet 2-3 tygodnie.

Rabaty to można rwać zimą - choćby wpłacając zaliczkę 100% z późniejszym terminem realizacji. Sprawdza się w 99% przypadkach a szczególnie na materiałach stricte stanu surowego.

Oczywiście są też przypadki, że każdy dostaje kilkanaście - kilkadziesiąt procent ale cena wyjściowa jest z kosmosu. Przerabiałem to np. przy kablach - rabat 40-50% nie był niczym nadzwyczajnym...

• 3 months później...

Wszystko zależy od aktualnego popytu, i cen wyjściowych w hurtowni.

Teraz jak jest boom to brakuje materiałów od producenta.

U mnie po zapewnieniu transportu na budowę w cenie dodatkowo:

materiały podstawowe bloczki , pustaki, cement, stal to maksymalnie 5%

Wykończeniówka do 15%

Upust między innymi zależy od zawyżenia ceny chyba że mówimy o cenach katalogowych. Różnice w cenach między hurtowniami są tak wielkie, że paranoja np: dostałem dobrą cenę na Porotherm ,ale za transport musiałbym zapłacić prawie 2000 zł. Tak samo ze zwykłymi cegłami cena nie jest najgorsza, ale nie boli mnie już vat ani transport. Przed rozpoczęciem budowania też czytałem tematy jakie kto dostał upusty i jakie to one nie były 20, 30 a nawet i 40 % tylko od jakiej ceny? z transportem czy bez? z vatem czy bez? Radził bym zdać się na zdrowy rozsądek, później człowiek jeździ po hurtowniach i oczy wybałusza jak słyszy ceny i upusty bo się naczytał na forum, że ktoś podostawał jakieś gigantyczne upusty. Po za tym teraz jest taki boom na budowanie, nie mówię tu tylko o budowaniu domów jednorodzinnych ale i o zwykłych blokach, gdzie gigantyczni inwestorzy zabierają wszystko co leci aby tylko szło do góry. W niektórych hurtowniach które obsługują jakieś osiedla domków czy też kompleksy mieszkaniowe w ogóle nie chcą rozmawiać na temat upustów bo i tak są zarobieni , jak nie kupisz materiału ty, przyjdzie inny baran i kupi. Zapłaci jak pan karze. Do tego wszystkiego nagminnie sprzedawcy nakręcają jak to niczego nie ma, a za chwile to już w ogóle nic nie będzie, że brak, że kolejki, że na zapisy. Z perspektywy czasu żałuje że nie zacząłem składować materiału na wiosnę, na samym porothermie bym był jakieś 10 tysięcy do przodu:( ale mądry polak po szkodzie

Upust między innymi zależy od zawyżenia ceny chyba że mówimy o cenach katalogowych. Różnice w cenach między hurtownaimi są tak rozbieżne że to jest paranoja np dostałem dobrą cene na porotherm ale za transport musiał bym zapłacić prawie 2000 zł to samo ze zwykłymi cegłami cena nie jest najgorsza ale nie boli mnie już vat ani transport. Przed rozpoczeciem budowania też czytałem tematy jakie kto dostał upusty i jakie to one nie były 20,30 a nawet i 40 % tylko od jakiej ceny z transportem czy bez z vatem czy bez ja bym się radził zdać na zdrowy rozsądek, później człowiek jeździ po hurtowniach i oczy wybałusza jak slyszy ceny i upusty bo się naczytał na forum że ktoś podostawal jakieś gigantyczne upusty. Po za tym teraz jest taki boom na budowanie nie mówie tu tylko o budowaniu domów ale i zwykłych bloków że gigantyczni inwestorzy zabierają wszystko co leci aby tylko szło do góry w niektórych hurtowniach które obsługują jakieś osiedla domków czy kompleksy mieszkaniowe wogóle niechce się rozmawiać na temat upustów bo on i tak jest zarobiony jak nie kupisz ty materiału przyjdzie inny baran kupi i zapłaci jak pan karze, i do tego jeszcze ich nakręcanie jak to niczego nie ma a za chwile to już wogóle nic nie będzie ogólnie z perspektywy czasy żałuje że nie zaczałem składować materiału na wiosne :( ale mądry polak po szkodzie

mało co się nie udusiłem :-)

wiesz co to interpunkcja?