Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niechciani sąsiedzi

kanja

Recommended Posts

3 lata temu wybudowałam dom.Moja okolica miała mieć zabudowę niską ,jak do tej pory w okolicy są tylko domki jednorodzinne.Obecnie sąsiad ,właściciel duęgo terenu postanowił na nim wybudować osiedle domków jednorodzinnych.Już teraz są kłopoty z wodą.W lecie kiedy wszyscy podlewają swoje ogrody nie sposób się wykąpać przed 22.00.

Czy mogę wstrzymać jego projekt ,zwłaszcza ,że zmienia się plan zagospodarowania przestrzennego i jak dowiedziałam się w gminie po jego zatwierdzeniu nie ma szans na zabudowę szeregową?

Jeżeli jest to teren za Twoim płotem, to powinnaś dostać informację o pozwoleniu na budowę i w określonym terminie oprotestować, podając dlaczego Ci się to nie podoba. Uważaj, bo zwykle urzędy nie przysyłają informacji, że sąsiad dostał pozwolenie i choć w takim wypadku masz prawo do wznowienia postępowania, bo Cię nie poinformowali i możesz oprotesotwać to wtedy, to chyba nie będzie to takie proste. Raczej nie uda Ci się tego załatwić ze względu na wodę, bo w takim wypadku inwestor i wodociąg muszą zapewnić by była dostępna. Uderzaj raczej do wodociągu. Czasami wodociągi zabraniają pod groźbą kary podlewania ogródków w określonych godzinach. W sytuacji, gdyby ktoś postawił coś obok, co spowodowałoby że nie mogłabyś korzystać dalej z nieruchomości jak dotychczas lub powodowało szczególne utrudnienia, a Ty stawiając swój dom nie mogłaś przewidzie, że takie coś może być obok, to możesz żądać odszkodowania za utratę wartości (cmentarz za płotem), usunięcia problemu (ekran akustyczny przy autostradzie) lub wykupu.