Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pracownia architektoniczna AREX z Warszawy

Recommended Posts

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja w trakcie poszukiwań projektu trafiłam do tej pracowni. Spodobał mi się projekt Anna. Umówiłam się na pierwsze spotkanie, które było zarazem ostatnim.Chciałam wprowadzić kilka zmian i miałam wrażenie, że są oni temu bardzo niechętni, że woleliby sprzedać projekt gotowy (nagle zaczęły się pojawiać ogromne problemy).

Zaczęli mi robić wycenę i okazało się, że doszliśmy do ceny domów projektowanych indywidualnie.

Poza tym wydawało mi się, że jestem intruzem, że im w czymś przeszkadzam.Mówiąc krótko, nie odniosłam najlepszego wrażenia.

Mam dokładnie to samo. Nie do końca czuję się jak klient.

Nadmieniam, że nie jestem osobą, która nie wie czego chce. Wprawdzie na tym forum zadaję dużo pytań, ale do nich poszedłem już ze sprecyzowanymi wymaganiami. Tak że nie jestem dla nich za bardzo kłopotliwy. Generalnie ostro sobie życzą za zmiany. I raczej zniechęcają do nich. Powodem tego zniechęcania (jak wyczułem) nie jest przywiązanie do projektu, raczej jakby niechęć do dodatkowej pracy. Ale skoro klient już koniecznie chce coś zmienić to niech dużo płaci.

Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Jeżeli zmiany są niewielkie, jakieś przesunięcia ścian działowych itp to może ci to zrobić ktoś inny.

Jestem ciekawy, co chcesz zmienić w swoim projekcie.

Dziwię się takiemu traktowaniu klientów, jakim niewątpliwie jest każdy kto chce kupić projekt.

Oni mają produkt, który chcą sprzedać, my jesteśmy klientem.

Przypomina mi to czasy, kiedy klient w sklepie przeszkadzał.

Wychowawczo olewać takie biura, które nie chcą wspólpracować albo piętrzą problemy :evil: .

jak zaczną przymierać głodem, to im się poprawi.

Zaciekawiły mnie projekty 4 biur.

mailem poprosiłem o spis materiałów.

Jedynie kto powiadomił, że dotarło i że wysyłą, to Archeton.

Jeszcze nie wiem co dostanę, ale spodobało mi się profesjonalne a nie artystyczne podejście do klienta.

Jeśli jest to biuro z Żoliborza z dworkowymi projektami,to i ja na początku swojej drogi poszukiwawczej,dotarłam do nich.Mam również niemiłe wrażenia.Rozmawiałam z tą panią i generalnie,co mi się rzuciło w oczy,a raczej uszy,to kasa,kasa,.....

Zupełnie inaczej było w innych przypadkach.Rozmawiałam z wieloma architektami i zawsze byli otwarci,mili.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Wybraśliśmy projekt "Jagienka". Potwierdzam, iż pierwsze uczucie po rozmowie telefonicznej było dziwne. Cena projektu (choć domek bardzo prosty) ciut wysoka (2100 netto). Aby pozaglądać w szczegóły projektu trzeba fatygować się do Warszawy - nie mają swoich oddziałów w innych miastach. Jednak po kolejnej rozmowie telefonicznej (dzwoniłem dzisiaj tj. 17.05.2005) zgodzili się na wpis zezwalajacy na zmianę konstrukcji ścian, zmianę pokoju z łazienką na taras nad garażem oraz lustrzane odbicie domku bez dodatkowych kosztów. Wybieram się na spotkanie, zobaczymy co z tego wyniknie.

Czy ktoś wybudował lub zamierza wybudować domek "Jagienka".

Czy projekt który kupiliście z tej pracowni zawiera wszystkie niezbędne rozwiazania konstrukcyjne, opisy np. szczegół oparcia belki stropowej, izolacji fundamentów, zestawienie stali, połaczenia elementów więźby dachowej, zestawienie (szcunkowe) materiałów itp.

Czy robiła wam ta pracownia adaptacje fundamentów do istniejących warunków gruntowych? Ile "zaśpiewali"?

Remx zgadzam się w 100%.

Skończyło się na tym, że poszukałam innego projektu i bardzo sobię go chwalę.

Identyczne wrażenia - byliśmy bardzo napaleni na Zosię 5 ale forma kontaktów z Panią Architekt (opyskliwość), niechęć do wprowadzania jakichkolwiek zmian w gotowym projekcie itd. doprowadziły do tego, że .... mamy projekt indywidualny (oczywiście nie z nimi). I to była BARDZO DOBRA decyzja!

RomanW

Czy gotowe projekty z tej pracowni są „poprawne” ?

Nasz architekt ocenił, że są "życzeniowe" i że pięknie wyglądają na rysunkach. Największe zarzuty miał do wentylacji poszczególnych pomieszczeń, szczególnie łazienek ....