Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pracownia architektoniczna AREX z Warszawy

Recommended Posts

A ja jestem mile zaskoczona.

Pojechałam z pewnymi obawami, ale wiedziałam czego chcę , a zmian chcę dużo, i wyszłam po godzince z uzgodnionymi wszystkimi zmianami - oboje państwo powiedzieli, że wszystko mam przemyślane, wiem jak i co ma wygladać, wiem czego chcę , zmiany wprowadzą wedle mojego życzenia.

Za miesiąc mam otrzymać gotowy projekt - zmiany nie będą nanoszone tylko będzie stworzony nowy projekt.

Projekt na wzór Joanny - tylko w skrzydle basenowym zamiast basenu mniejsze niż basen niezalezne mieszkanko.

Zmiana ścian na grubsze, sauna na górze, w łaczniku zamiast łazienki pokój dla psów, od frontu wole oczka zamiast lukarn. Poddasze nad skrzydłem cale użytkowe podzielone na dwa duże pokoje z dodatkową łazienką. Zmieniony wiatrołap, Od strony ogrodu podcień przy kuchni, zmiana stropu na taki bez widocznych podciągów, na poddaszu likwidacja słupów No i jeszcze kilka drobiazgów.

Częściowe podpiwniczenie.

Wszystko było bezbolesne.

Dodam także, że mój szwagier u nich zamawiał projekt, adaptację, zmiany też dość duże projekt budynku gospodarczego - nie uskarżał sie na żadne problemu. Jego dom jest już skończony

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też chcieliśmy wybudować Jagienkę, ale w końcu stwierdziliśmy, że jest dla nas za duża - wersja z podwójnym garażem 192 pow. użytkowej, a 245 liczonej po podłodze (z garażem).

Ktoś (Piotr Mikołajczak ?) napisał, że projekt kosztuje 2100. Nam powiedzieli, że 1800 netto + 700 adaptacja + 800 projekt zagospodarowania działki + 400 projekt szamba ( wszystko netto) :o

Jak przeglądałam różne projekty w Internecie, to wydaje mi się stanowczo za dużo.

Tylko że ja już bardzo się przywiązałam do Jagienki. Byliśmy nawet na Twórczej obejrzeć Zosię (Jagienka powstała z Zosi - rzuty ma prawie takie same, ale dach dwuspadowy). Już sobie wyobrażałam jak będziemy tam mieszkać, ale mąż sprowadza mnie na ziemię - musimy wybrać coś mniejszego, tańszego itd...

• 2 weeks później...
a dwa kroki w tył przez geodetę - tfuuu, tfuu - ale mam nadzieję, że uda mu sie dobrnać do końca, bo trafilam na takiego, który napytanie dlaczrgo nic niezrobił od 16 maja do 5 czerwca oświadczył iż było Boże Ciało i dlatego :o - teraz świąt żadnych nie ma - ale wakacje - mam nadzieję, że chce zarobić na urlop :roll:

Hej !

Rozmawiałam z Panią z tego biura wczoraj i wrażenie mam bardzo nieprzyjemne...

Po pierwsze wysłałam wcześniej maila, na którego oczywiście żadnej odpowiedzi nie otrzymałam, po czym w czasie rozmowy Pani sobie przypomniała, że chyba taki mail dotarł.

Spytałam o kilka zmian, w projekcie Jagienka. Miedzy innymi o zmianę lukarn, na okna połaciowe. Pani mi powiedziała, że dom bedzie wtedy okropny, że ona na coś takiego nie mogła by patrzeć, że ludzie robią takie zmiany z oszczędności, że z okiennic klienci też rezygnują, bo nie mają pieniędzy, że jej mąż nigdy się na to nie zgodzi itp....

Zostałam zwymyślana, posądzona o sknerostwo i bardzo wyraźnie dano mi do zrozumienia, że takich klientów się tam nie lubi...

Trudno ;-) Mimo, ze projekt naprawdę mi się podobał nie zamierzam z tymi ludźmi współpracować...

Dla porównania muszę przyznać, że męczę biuro Archon mailami o wyliczenie kosztów zmian w projetach (bardzo wymyślnych zmian) i miły mail z odpowiedzią przychodzi zwykle w ciągu godziny...

Pozdrawiam,

Zuzza

• 1 month później...
Postanowiliśmy, że kupimy projekt Jagienka i dopieliśmy swego (jedyny projekt, który spodobał sie mi i żonie). Bez problemu załatiliśmy formalności przez telefon, na zmiany dotyczące ścian, balkonów (i inne) dostaliśmy bezpłatnie zgodę. Teraz załatwiamy pozwolenie na budowę (bedziemy budować w Obornikach Śl. pod Wrocławiem). Chetnie nawiążemy kontakt z osobami, które budują lub wybudowały Jagienkę. [email protected] :wink:

Witam

No coz moze powiem tak, do mojej dziewczyny wogole nie odpisywali na e-miale a tym bradziej nie dzwonili. Domnie pani zawsze odzwanial an drugi dzien po wyslaniu e-miala przedstawial ewentualne propozycjie tid..

W styczniu kiedy znalezlismy porjekt Olenki z tego biura wiedzielismy ze nic innego tylko taki domke nam odpowiada. Chcialem robic zmiany i : parter platny, pierto moge robic co chce jezeli idzie o pomieszcczenia bezplatnie. Teraz kiedy wrocilem pani powiedziala ze generalnie wszystkie pomieszczenia moge sobie zmienia, jezeli tylko dotyczna sican dzialowych. Nosine i kontrukcyjen wiadomo trzeba liczyc a za to trzeba placic. Jezeli idzie o zmiany platne to powiedziano mi tak: kazda kondygnacjia 2tys zl. Ja sobie obliczylem to wychodzic cena projekty indywidualnego. Zatem moj dobyr koleg arch. zrobi mi moj indywidualny projket Olenki :-))

Ja mysile ze najwazniejsze to znlaesc to cos na pocztek co sie nam podoba poznije mozemy wlacyzc z tym u architekta :-) tak aby dopasowac to na tip-top i byc szczesiliwym przez reszte zycie.

pozdr.

Konrda

• 2 years później...
przymierzamy sie do tej pracowni (architekt nazywa sie Domaszczynski). Czy ktos zna te firme i moglby wymienic sie doswiadczeniami?

dzieki,

No więc tak ja od nich kupiłem projekt. Zapłaciłem w sumie 5600 PLN.

Moja opinia o nich nie jest jednak dobra. Dlaczego? Zaczynając od pozytywów to projekt wizualnie jest ładny i mi się bardzo spodobał ale... zawierał błędy nie tyle konstrukcyjne co funkcjonalne - źle rozplanowane schody z dziurą między ścianą gdzie nie ma jak sprzątnąć kurzy, czy schody które są za strome a przesunięcie drzwi i dołożenie 1 czy 2 schodków rozwiązuje problem... Więźba dachowa była źle zaprojektowana - na zasadzie podpórki do podpórki na podpórce 8( - musiałem przerabiać z innym architektem. Ściany działowe biegną wzdłuż domu zamiast słupów nośnych które dają dowolność projektowania wnętrz przy ewentualnych zmianach za kilka lat ;-)

To tyle co do projektu. A co do architektów... no cóż też nie mam dobrego zdania... Moim zdaniem są drodzy i łapczywi na pieniądze - w moim projekcie jestem w 100% teraz już pewien zrobili przynajmniej 4 małe ale istotne błędy co uniemożliwiło mi zdobycia pozwolenia na budowę do momentu ich usunięcia - oczywiście musiałem zapłacić za te błędy bo jak usłyszałem "...nie mam innego wyjścia a jak nie zapłacę to mi wypowiedzą ewentualną pomoc w zmianach w przyszłości i zostanę na lodzie!..." Moim zdaniem to skandal!

Mój wykonawca który jest również architektem miał trochę pracy nad przeróbkami i poprawianiem "błędów projektowych". Dodatkowo skomentował, że i materiały użyte w projekcie i technologie świadczą o tym że jest to projekt z przed kilkunastu lat modyfikowany delikatnie do potrzeb rynku.

Podsumowując powiem tak jeżeli miałbym wybrać projekt jeszcze raz to zdecydowanie szukałbym nawet długo innej firmy aby tylko nie brać z Arex...

w moim projekcie jestem w 100% teraz już pewien zrobili przynajmniej 4 małe ale istotne błędy co uniemożliwiło mi zdobycia pozwolenia na budowę do momentu ich usunięcia - oczywiście musiałem zapłacić za te błędy

Musiales im zaplacic za ich bledy? No to naprawde jakis skandal.

A co to za bledy? Przeciez architekt podpisuje oswiadczenie, ze projekt jest sporzadzony zgodnie z obowiazujacymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej.

w moim projekcie jestem w 100% teraz już pewien zrobili przynajmniej 4 małe ale istotne błędy co uniemożliwiło mi zdobycia pozwolenia na budowę do momentu ich usunięcia - oczywiście musiałem zapłacić za te błędy

Musiales im zaplacic za ich bledy? No to naprawde jakis skandal.

A co to za bledy? Przeciez architekt podpisuje oswiadczenie, ze projekt jest sporzadzony zgodnie z obowiazujacymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej.

DO KOZANKA

No to pięknie! ja zamierzam za"chwilę"- bo zaraz po ich urlopie z którego wracają podobno 17-IX, kupić u nich projekt... napisz mi proszę JAK MAM ROZMAWIAĆ Z TYMI LUDŹMI ABY NIE WYSSALI ZE MNIE ZA DUŻO :evil:

Poza tym, ja nie mogę znaleźć innego, ładniejszego (subiektywnie) projektu... Jakoś przeżyję koszt zakupu projektu, który jest niestety najdroższym projektem jaki mnie zainteresował.

Już wiem jakich zmain chcę dokonać. Niestety nikt nie odpisał na moje zapytania odnośnie projektu Amelia, a pilnie potrzebuję obejrzeć dom "na żywo". Trudno..

DO KOZANKA

No to pięknie! ja zamierzam za"chwilę"- bo zaraz po ich urlopie z którego wracają podobno 17-IX, kupić u nich projekt... napisz mi proszę JAK MAM ROZMAWIAĆ Z TYMI LUDŹMI ABY NIE WYSSALI ZE MNIE ZA DUŻO :evil:

...

Niestety nie pomoge, bo ja zrezygnowalam i nie kupilam u nich projektu.

I dobrze zrobilam. :lol:

Ja nie chcę innego, naprawdę szukałam... to straszne, ten domek wybrałam jako pierwszy już baaaardzo dawno. Potem przewaliłam metrową stertę katalogów i jakoś nic mi nie przypasowało. To się nazywa chyba przeznaczenie.

Ja już zaczynam fantazjować na temat tego domu... wiem jak będzie w środku. Mam tylko mieszane uczucia odnośnie profesjonalizmu architektów. Nie są to otwarci ludzie. a z tego co czytałam na forum - strasznie pazerni na pieniądze. Aż się boję :roll: a jutro spotkanie i uzgadnianie zmian w projekcie.

montana1, jesli jestes przekonana, ze to ten projekt, to sie nie zastanawiaj.

A jesli chodzi o zmiany, to niech Ci wrysuja tylko te, ktore maja wplyw na pozwolenie na budowe. Wiele zmian jest nieistotnych (np. zmiana scianek dzialowych, o ile nie sa nosne) i mozesz je wprowadzic juz na etapie budowy wpisem kierownika budowy do dziennika, a oni nie musza o nich nic wiedziec.

Mam bardzo pozytywne wrażenia po dzisiejszej rozmowie z Pństwem Domaszczyńskimi z AREXU. Nie chcieli sprzedać tego co jest nieprzydatne i umieli to doskonale uzasadnić. Doradzali bardzo rzeczowo. Poza tym dowiedziałam się sporo rzeczy o jakich nie miałam zielonego pojęcia. Nie wiem jak inni ale ja polecam - fakt kosztują nie mało ale uwierzcie mi - są tego warci.

Proszę zainteresowanych o pytania, bo dużo by opisywać a zmiany w projekcie będą nie małe... Mogę chyba już mówić "moim"???

Buziaczki :wink:

• 9 months później...