Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen w ogrodzie...

Gość DonDomel

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lokjan - jeśli basen z którego chce się korzystyć w okresie zimowym - to tylko w domu, a za oszklonymi scianami i tak widać ośnieżony krajobraz. Bo tak są przeważnie takie baseny usytuowane. :) A w zimie chcesz korzystać z basenu na dworze?,nawet gdy będzie kryty - w mrozy raczej można co najwyżej dostać zapalenia. ;) Wprawdzie w okresie zimowym kąpią się morsy,ale przechodzą specjalistyczne wcześniej badania itd. Też chciałoby się mieć taki komfort, przynajmniej w specjalnym do tego pomieszczeniu, ale... niesiety nie każdego na niego jest stać. ;) Pozdrawiam. i sory,ale nie chciałam nikogo obrazić. :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Mam basen intex 7x4. Niestety po 4 latach urzytkowania zniszczył się., więc należy się zasatanowić czy opłaca się wydac 4 tys zł na tak krótki czas użytkowania. Cyba że ktoś potrafi składać i rozkładać basen w taki sposób aby przetrwał dłużej ... :hug:

Wydaje mi się, że taki basen to już powinien przetrwać dłuższy okres czasu. Mam rozumieć, że użytkowałeś go tak jak się powinno?

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

No wlasnie tu zastanawia mnie jedna rzecz. Czy skladanie takiego basenu nie spowoduje wiekszej szkody od pozostawienia takiego basenu na zime na stelazu ze spuszczona woda?

Zalozmy ze spuszczamy z niego wode i zabezpieczamy go pokrywa tak aby deszczowka sie nie lala do srodka. Czy cos sie moze stac z materialem pcv przez zime?

Wydaje mi sie ze coroczne zwijanie i rozkladanie moze miec bardziej dewastujacy wplyw na pcv-ke bo ta jest ciagle marszczona, monco zaginana i siedzi w garazu przez cala zime po czym znowu jest rozkladana na wiosne.

Czy ktos sie wypowie kto moze zostawil basen na zime?

• 5 weeks później...
Mimo, że mieszkam blisko wody, to i tak uważam że basen we własnym ogródku to super sprawa;) mam nadzieję,że kiedyś się takiego dorobię, nie musi być jakiś kosmicznie wielki, taki na stelażu wystarczy;D basen wkopany w ziemię to też super sprawa, koleżanka taki ma, ale utrzymanie go jest bardzo kosztowne. Wypad nad jezioro to super sprawa, ale we własnym basenie przynajmniej wiem co do niego wlałam;)

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Koszt budowy małego basenu (8 x 4m) z małą stacją filtracyjną to wydatek od 30 000 do .... granicę górną ciężko określić. Jako baseny przydomowe bardzo fajnie spisują się baseny z tworzyw sztucznych. Jeśli tworzywo to np. PP ale spawany, nie wydmuszki i nie laminowane. Te są bardzo kiepskiej jakości.

Oczywiście są też baseny z blachy ocynkowanej które się pokrywa folią PVC, betonowe i ze stali nierdzewnej. Czy się opłaca budować w domu basen? Jak kogoś stać to czemu nie? Koszt budowy to jedno, ale późniejszy koszt eksploatacji to drugie. Koszty utrzymania basenu są wysokie i nie ma się co łudzić jak ktoś opowiada "Panie, mała pompka i tabletki z chemią- max 50 zł na miesiąc"

Oczywiście basen może mieć miałe zapotrzebowanie na energię zewnętrzną ale inwestycja w takie układy jest kilkukrotnie a nawet kilkanaście razy wyższa jak budowa samej niecki.

Piszę to jako baseniarz ;)