Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen w ogrodzie...

Gość DonDomel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tego co słyszałam to koszt basenu nie jest tak drogi, jednak utrzymanie w nim czystości jest kłopotliwe. ja zastanawiam się nad basenem w ogrodzie, ale nie wiem czy podołam finansowo z utrzymaniem tego basenu.. ktoś słyszał jakie to są mniej więcej koszty?

Ech, w takie upały też chętnie wyszedłbym sobie do ogrodu i wskoczył do basenu... Póki co zostaje mi jednak aquapark;) Ale przynajmniej syn będzie mógł skorzystać z basenu, teściowie kupili do swojego ogrodu dmuchany basen dla dzieci, w weekend planujemy jechać wypróbować go, może mi też uda się zamoczyć nogę?;)

z tego co słyszałam to koszt basenu nie jest tak drogi, jednak utrzymanie w nim czystości jest kłopotliwe. ja zastanawiam się nad basenem w ogrodzie, ale nie wiem czy podołam finansowo z utrzymaniem tego basenu.. ktoś słyszał jakie to są mniej więcej koszty?

Paulusiu123 miałam w zeszłym roku taki basen.Pierwsze nalanie wody a wchodziło sporo -wsyscy z radością się pokąpali.Po jednym takim dniu gdzie wszyscy musieli wejść po trylion razy basen miał wodę do wymiany.

Po wymianie za kilka upalnych dni zrobił się glon i niewiele pomagała pompa-można było się poślizgnąć wchodząc.

Psy piły tę wodę ,potem zaczęły się tam wpychać( a co?!)Nie chcieliśmy chemii bo uparliśmy się na zdrowe życie.

Ciągle wymienialiśmy wodę.Zaczęliśmy limitować wejścia,pilnować czystych nóg przy wejściu.

Z zabawy przeszło to w obsesje.

Potem powietrze zaczęło schodzić z obrzeża i po którymś deszczu woda wypłynęła.

Albo kupiliśmy kiepski rodzaj-może lepsze są rozporowe-albo rzeczywiście trzeba było dać tę chemię?

Jest ktoś zadowolony ze swojego basenu?

Ja w zasadzie nie znam się za bardzo,bo takowego nigdy nie miałam , powiem jedynie ,że moja sąsiadka miała w zeszłym roku ogromniasty basen rozporowy + jakieś tam bajery do czyszczenia. Mając 4 dzieci + ewentualni koledzy i koleżanki ich basen sprawował się całkiem dobrze. Jedyny minus to taki ,że w jakiś sposób przekłuło się obrzeże i opadło, a co za tym idzie woda zaczęła się wylewać i juz nie było tego efektu. Dodam , że wrzucała coś do wody , jakieś kostki.

Jak nie stać na "prawdziwy "basen, to taki jest super atrakcją po męczącym, gorącym dniu w pracy i do zabawy z dziećmi :)

Lub ewentualnie griill ze znajomymi przy basenie? ;) haha

pozdrawiam

Ja dziś będę rozkładał basen okrągły 3,66m Best Way. Super sprawa :) Może u niektórych takie baseny wywołują uśmiech na twarzy ale mi taki wystarczy :) ciesze sie jak głupi jak do niego wskakuje :)

My mamy taki basen od kilku lat i sprawuje się bez zarzutu. Jesteśmy rodziną 2+1, ale czasem jest nas więcej i wszyscy korzystamy. Dokupiliśmy tylko dwie plandeki: pod spód i do przykrycia. W basenie pływa boja z tabletką -chlor, ponadto zrobiliśmy taki czerpak - kij, drut i firanka :-) Na koniec dnia wyławiamy co się da i przykrywamy. Wiadomo, że jest to basen do schłodzenia i zabawy. Popływać jedziemy nad zalew.

rodzice mają basen stelażowy okrągły o średnicy trochę ponad 5 m, wysokość 1,2m. kupiony 5 lat temu w Leroy Merlin za 1100 zł w promocji z pompką na filtry, koszem na chemię, drabinką, czerpakiem. przy składaniu po i przed sezonem czasem gdzieś coś pęka i trzeba uszczelnić (dwa razy się zdarzyło), ale poza tym sprawuje się doskonale. teraz kiedy go nie używają przed południem to nakrywają cienką czarną folią, dzięki czemu woda ma już 30 stopni. jakieś dwa razy w sezonie odkurza się dno, ale nie dołączonym odkurzaczem (ten nie sprawuje się zbyt dobrze), ale wężem ogrodowym (przy okazji wypompowane zostaje jakieś 10 cm wody, które trzeba uzupełnić). po napełnieniu basenu na początku wrzuca się do niego taką "bombę chlorową", potem wymienia się filtr (które rodzice płuczą i używają kilkakrotnie) i wrzuca do kosza tabletki chlorowe. codziennie przy okazji pobytu w okolicy basenu warto wyłowić owady pływające po powierzchni.

zamiast jeździć na miejski basen, niezbyt zadbany, wydawać na to pieniądze i czas (paliwo + bilety + fakt, że znajduje się na drugim końcu miasta) i skazywać na całodzienny pobyt na zatłoczonym kąpielisku, można wykąpać się w basenie kiedy ma się na to ochotę (w znacznie lepszych warunkach). Dla mnie to super sprawa.

Edytowane przez imrahil

Też mamy stelażówkę, od zeszłego roku. Pod spód poszła taka gruba folia budowlana, na górę dokupiłam plandekę ze ściągaczem, ale zakladaliśmy tylko przed burzami. Siatkę do czyszczenia mamy z zoologicznego, taką do wyławiana ryb :) na dość długim trzonku, kosztowała grosze. Najfajniej siedzi się w basenie na tych wielkich dmuchanych kołach z uchwytami - włazi się łatwo i bez efektu niezdarnego gramolenia :D i można się usadowić tak, żeby częściowo być pod wodą - bezcenne w duże upały ;)

co do basenów ogrodowych to od siebie dodam że najlepiej rozkładac je na warstwie styropianu, ja mam basen płytki, ma 76cm głębokości i położyłem go na 3cm EPS70, styropian taki wytrzymał mi poprzednio 3 sezony. Raz że taki styro izoluje termicznie od gruntu, dwa chroni fizycznie od ostrych przedmiotów od spodu, trzy - dno basenu jest bardzo przyjemne w dotyku, mięciutkie. Pod styropian rozwijam najgróbszą z dostępnych folii malarskich za kilka zł i wywijam ją na górę styropianu.

W tym sezonie rozleciała mi się pompa do filtracji wody, puki co zauważyłem że wcale mi jej nie brakuje, za pomocą zwykłego węża ogrodowego odsysam(mam akurat ku temu warunki) z dna wszelakie osady, z powierzchni za pomocą siatki ściągam syf puki co woda pierwsza klasa, ale sezon się dopiero zaczyna, zobaczymy co będzie dalej..

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...