Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki przyłączenia do sieci energetycznej

Kasia 1

Recommended Posts

Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum! Proszę o informacje w następującej sprawie: do wniosku o wydanie warunków przłączenia do sieci energetycznej trzeba dołączyć mapkę sytuacyjno- wysokościową, a na niej ma być szkic domku (obrys w odpowiednim miejscu na mapce).Czy ten rysunek mogę (dla potrzeb energetyki) zrobić sama, czy też musi to być dzieło architekta? W gazowni powiedzieli, że sama mam zaznaczyć na mapce, w którym miescu ma by skrzynka z licznikiem. A jak to wygląda w energetyce?Z góry dziękuję za pomoc. :p

Witaj Kasiu. Jak lubustkie to czy ENEA? Sam składałem wniosek o określenie warunków przyłaczenia do tej firmy w lutym 2006r. i do wniosku dołączyłem jedynie mapę otrzymaną w Starostwie Powiatowym - Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Pracownik ENEI zakreślił tylko przy mnie odręcznie numer mojej działki. To wystarczyło. Żadnego szkicu nie robiłem, podobnie było w MOW, która mi ma dostarczać gaz.

Ja jestem dwa tygodnie pozłozeniu wniosku. Dołączyłem zwykłą mapkę bez rysowania domku. Właściwie nie wiem po co Ci ktoś kazał rysować dom, skoro i tak skrzynke stawiają w granicy działki. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

Nawiasem mowiąc mam juz podpisana umowę, podłączenie w terminie do listopada b.r. jednak koszt podany w warunkach jest "ciut" wyzszy od faktycznego podanego w umowie:)

nic po tej mapie nie rysujesz !!!

Ma być to ksero mapy, bądź mapa do celów opiniodawczych. żadnego wrysowanego domku, żadnej propozycji ustawienia szafki !!!

Jedynie co to obrysowujesz żółtym (najlepiej) zakreślaczem granice działki.

To do warunków przyłączenia.

Bo później zanosisz wszystko jeszcze raz ale to jak masz projekt od architekta już z wrysowanym domem na działkę.

... czy mogę sama wyrysować ten domek, czy musi to zrobić architekt?

Możesz sama. Informacja o usytuowaniu domku (który ma być zasilany), oraz proponowanego usytuowania szafki mogą być przydatne dla Zakładu Energetycznego, który wydając Warunki Przyłączenia określa także koszty z tym związane.

Czasami działki są duże i mają dostęp z wielu stron (ulic).

• 2 weeks później...

Witaj!

Ja również nic nie rysowałam na mapce w zakładzie energetycznym, składałam sam wniosek

+ załaczniki, a do gazowni na mapce kazano mi zaznaczyć odręcznie gdzie bedzie moja skrzynka gazowa (zdecydowałam się w linii ogrodzenia).

Pozdrawiam